StoryEditorOCM

znamo li s baštinom?Udruga ‘Savudrijska batana – batana salvorina‘ upozorava na loše odrađenu restauraciju tradicionalnih grua, drvenih dizalica za barke

Piše M.I.
8. prosinca 2022. - 14:46

Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana – batana salvorina" upozorila je javnost preko svoje Facebook stranice, o ‘osvrkvnuću‘ zaštićenog kulturnog dobra - grua, tradicionalnih drvenih dizalica za barke.

- Prije dvije i pol godine otkrili smo, dovedeni pred gotov čin, da je jedan od glavnih molova opremljen gruama na Punti Laco – po mišljenju našem i domaćih ljudi (od kojih su neki i sami graditelji grua i molova) – "restauriran" na sasvim pogrešan način.

Zapravo, usuđujemo se reći da se to što je napravljeno ne može okvalificirati "restauracijom", već oskvrnućem, jer je obavljeno bez pravog proučavanja, pažnje, brige, skromnosti i poštovanja prema pravim lokalnim graditeljima (domišljatim stanovnicima) i prema

zajedničkom zaštićenom kulturnom dobru, čije je već oštećeno stanje pogoršano, a korištenje u potpunosti ugroženo - pišu na svojoj stranici.

Nadalje navode kako do danas, projekt pokrenut prije dvije godine s primjetnim odjekom u javnosti, posvećen obnavljanju grua, zasigurno ima pozitivne učinke, ali i ukazuje na točku s koje nema povratka.

- Osim što je neobjašnjivo proširen, prvi mol još ima kolce od bagrema stalno u vodi, zbog čega će s vremenom pri dnu neminovno istrunuti. A da ne govorimo o armiranom betonu,

materijal koji apsolutno nije korišten za gradnju molova, već su oni, podsjećamo, bili izgrađeni na jednostavan način i sa skromnim materijalima koji su pronađeni u okolišu.

U više navrata produženi, molovi su najčešće slijedili prirodni smjer stijene, a kad bi stijeni bio kraj (ako bi joj bio kraj), produžili bi je miješanjem žbuke i kamenih blokova, izvučenih izravno s plaže.

Uvjereni smo da samo valjano i dubinsko proučavanje na svim razinama može doprinijeti pravilnom održavanju i širenju naše domaće ribarske tradicije, stoga si želimo da sličnih radova više ne bude, da kompetentne institucije reagiraju na vrijeme i da taj mol nipošto ne bude uzet kao primjer budućim restauracijama - upozoravaju.

Grue su ponos Istre, a Ministarstvo kultureupisalo ih je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

18. travanj 2024 18:55