StoryEditorOCM

kaznena prijavaUhvaćen 41-godišnji ronilac: policija u Pašmanskom kanalu oduzela 1590 strogo zaštićenih ježinaca

Piše Zadarski.hr
20. veljače 2023. - 16:39

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom s biogradskog područja, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo uništavanja zaštićenih dijelova prirode.

Osumnjičenog su u subotu, 18.veljače, oko 17 sati u Pašmanskom kanalu zatekli policijski službenici kako obavlja gospodarski ribolov bez potrebnih dozvola, čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu.

Daljnjim policijskim postupanjem pronađene su tri plastične kutije u kojima se nalazilo ukupno 1590 komada strogo zaštićenih morskih organizama - ježinaca, te ronilačka oprema koja je oduzeta kao i ulov, izvijestila je u ponedjeljak PU zadarska. Ježinci su vraćeni u more.

image
Shutterstock

Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava, te je prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu.

Istoga dana u 22,20 sati u mjestu Turanj zatečeno je plovilo u blizini otoka Galešnjak te je provedenom kontrolom utvrđeno kako 31-godišnjak obavlja gospodarski ribolov, a da pri tome ne posjeduje potrebne dozvole, čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, kao i  prekršaj iz Uredbe vijeća EZ-a. Kod sebe nije posjedovao osobnu iskaznicu čime je počinio prekršaj, a na zahtjev službene osobe nije predočio policu osiguranja za plovilo čime je također počinio prekršaj te je sankcioniran.

23. travanj 2024 10:30