StoryEditorOCM

zaštita prirodeUključite se u monitoring ptica vodarica, samo u Hrvatskoj je čak 500 lokaliteta za brojenje

Piše M.I.
16. prosinca 2022. - 12:14

Jeste li znali da se kao građani možete uključiti u monitoring ptica?

Već dugi niz godina Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus obavljaju već tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC), a u pomoć zovu i zainteresirane građane koji šalju podatke sa zadanih lokacija o broju pataka, gusaka, čaplji, labudova, galebova i ostalog ptičjeg društva koje voli vodu, kako rijeke, tako i more.

Prije koji dan održana je jedna takva akcija brojanja ptica vodarica, a rezultati se još prikupljaju.

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje.

Podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 1968. godine, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži preko 100 sudionika. U Splitu je to primjerice čitav potez od Instituta na Marjanu do Duilova, u okolici luka Omiš, stobrečka uvala, Vranjic...

image

Ušće rijeke Žrnovnice 

Vladimir Dugandžić/Cropix

O opsežnosti akcije govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Velik je to pothvat, kako za vrijedne terence, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko i da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme te za volontere koji kasnije obrađuju podatke.

Iako je službena akcija brojanja gotova, organizatori kažu da je prebrojavanje moguće odraditi tijekom cijelog siječnja. Svi sudionici u ovom projektu sastat će se 9. siječnja na volonterskom sastanku online i dogovoriti nove terene.

image

Ušće rijeke Žrnovnice 

Vladimir Dugandžić/Cropix
21. rujan 2023 15:22