StoryEditorOCM

autohtono stanovništvoUN: Australija je prekršila ljudska prava otočana u Torresovom prolazu jer je propustila zaštititi ih od posljedica klimatskih promjena

23. rujna 2022. - 13:37

Odbor UN-a je petak je zaključio da je Australija prekršila ljudska prava otočana u Torresovom prolazu, kod njezine sjeverne obale, jer je propustila zaštiti ih od posljedica klimatskih promjena.

Tužbu su prije tri godine podnijeli stanovnici Otoka Torresovog prolaza i njihova djeca, a odluka UN-ovog odbora bi mogla ohrabriti i druge zajednice diljem svijeta da zatraže pravdu zbog učinjenih propusta vezanih uz štetne utjecaje promjena klime.

"Ova odluka predstavlja značajan razvoj događaja jer je Odbor otvorio put pojedincima da podnesu tužbe jer su nacionalni sustavi propustili donijeti adekvatne mjere u cilju zaštite najranjivih od štetnih posljedica klimatskih promjena i uživanja njihovih ljudskih prava", kazala je članica UN-ova odbora Helene Tigroudja.

Otočani su optužili Australiju za kršenje njihovih prava na kulturu, život i obitelj na način kako propisuje Povelja UN-a.

Rast razine mora već je nanio štetu izvorima hrane i drevnim pogrebnim mjestima te su posmrtni ostaci razasuti diljem otoka.

Uz aboridžine, stanovnici Otoka Torresovog prolaza su također dio australskog autohtonog stanovništva. Od ukupno više od 274 otoka, danas je naseljeno njih 17, na kojima živi otprilike 6800 stanovnika.

Torresov prolaz je oko 150 kilometara širok, vrlo plitak (do 50 m) prolaz koji dijeli Australiju od Papue Nove Gvineje i povezuje Arfursko i Koraljno more, tj. Indijski s Tihim oceanom.

image

Thursday Island u Torresovom prolazu

Shutterstock
06. lipanj 2023 18:58