StoryEditorOCM

luksuz na moruUnatoč ratu ruski i ukrajinski bogataši ne otkazuju rezervacije za ljetna krstarenja u dubrovačkom akvatoriju

Piše Maja Rilović Koprivec/DV
13. ožujka 2022. - 09:12
Nova luksuzna jahta ruskog milijardera Romana Abramoviča Solaris prošle je godine bila usidrena  ispred Cavtata.  Tonči Plazibat/Cropix

Akvatorij južnog Jadrana i sidrišta ispred Dubrovnika i Cavtata, a napose Mljeta, ovoga bi ljeta mogla biti bez svojih uobičajenih gostiju. Ako se sadašnja neizvjesa situacija u Ukrajini drastično ne promijeni, teško da ćemo ovoga ljeta u Župskoj vali vidjeti neke od najvećih i najljepših jahti na koje smo naviknuli budući da su ih vlasnici odveli u druga mora, neki zbog međunarodnih sankcija, ili su i sami pogođeni ratom u Ukrajini.

Ipak, tko je naviknuo putovati i ima dovoljno novaca naći će načina da putuje, da iznajmi brod ili vez gdje je i ranije dolazio. Otkazuju li ruski i ukrajinski ljubitelji plovidbe ljetovanja i u ovom luksuznom segmentu putovanja?  

Dorijan Dujmić iz tvrtke BWA Yachting preko koje su proteklih godina u hrvatski dio Jadrana uplovljavale najveće svjetske jahte, vrlo često u najmu ili vlasništvu bogatih ruskih i ukrajinskih državljana ili tvrtki, kaže za Dubrovački vjesnik da u ovako rano u godini ne mogu reći da imaju otkazivanja  rezervacija i posla zbog rata u Ukrajini.

 – Naravno ove godine zbog situacije i sankcija očekujemo manje jahti i gostiju nego prošlih godina, jer dio gostiju zbog nemogućnosti putovanja neće moći doći, no zasad nemamo otkazivanja – kaže Dorijan Dujmić.  

Većih otkazivanja zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu ne bilježe niti u ACI marinama. Tamo doznajemo također da zasad nije bilo značajnijih otkazivanja rezervacija od početka rata u Ukrajini.

- U odnosu na ukupan broj sklopljenih ugovora o godišnjem vezu u ACI sustavu oko 1% ugovora trenutno se odnosi na one sklopljene s ruskim državljanima dok je broj ugovora koji se odnosi na ukrajinske državljane i višestruko puta manji – navodi Adrijana Mišković, voditeljica komunikacijskih poslova ACI-a.

- Iako u Hrvatskoj ukrajinski i ruski nautičari sa svojim plovilima ne zauzimaju toliko značajan broj vezova u usporedbi s nekim drugim tržištima, posljednjih godina svjedočili smo povećanom interesu za naše marine upravo s istočnih tržišta čiji važan dio čini i rusko.  Zasad je teško predvidjeti hoće li situacija u Ukrajini utjecati samo na predsezonu ili će se protegnuti i na samu sezonu ili čak dulje. Za očekivati je da ćemo svjedočiti povećanom broju last minute rezervacija kao i prethodne dvije sezone. Zasad nema značajnijih otkazivanja rezervacija, no, tek u nadolazećim danima moći će se preciznije ocijeniti utjecaj ratnih zbivanja u Ukrajini na nautičku sezonu – odgovaraju iz ACI-a.

25. travanj 2024 20:54