StoryEditorOCM

pad prometaUpozorenje iz Italije: ‘Kriza u Crvenom moru mogla bi marginalizirati mediteranske luke‘

Piše Hina
1. veljače 2024. - 15:03

Poremećaji u prometu kroz Crveno more mogli bi destabilizirati talijansko gospodarstvo i marginalizirati luke na jugu Europe, upozorio je u četvrtak talijanski ministar obrane.

Jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu pomoći Palestincima. Pokret je dominantna snaga u vijeću koje upravlja najgušće naseljenim dijelovima Jemena.

SAD i Britanija uzvratili su napadima na ciljeve pokreta u Jemenu, uz obrazloženje da žele osigurati plovidbu na važnoj prometnoj ruti za međunarodnu trgovinu.

Logističke tvrtke preusmjerile su brodove oko Rta dobre nade, uz veće troškove, a nova ruta ide na ruku lukama na sjeveru Europe koje bilježe snažan rast prometa.

Luke u Španjolskoj i Italiji bilježe pak značajan pad.

"Gledano iz geopolitičke perspektive, ako to potraje, luke na Sredozemnom moru mogle bi biti marginalizirane", rekao je ministar obrane Guido Crosetto članovima parlamentarnih odbora za obranu.

"U opasnosti je sigurnost plovidbe, ali i ekonomska stabilnost (Italije)", ustvrdio je Crosetto.

Komercijalni promet kroz Sueski kanal čini po njegovim riječima oko 40 posto ukupne talijanske pomorske trgovine, a do zadnjeg tjedna prošle godine potonuo je za 38 posto. Vrijeme plovidbe produljilo se za 10 do 12 dana, a troškovi su gotovo upeterostručeni, naveo je.

Italija razmatra mogućnost da u okviru europske vojne operacije Aspides na Crveno more pošalje zrakoplove sa zadaćama nadzora i prikupljanja podataka, uz vojni brod kojeg će opskrbljivati sljedećih 12 mjeseci, rekao je ministar obrane.

12. lipanj 2024 01:48