StoryEditorOCM

daleko od obiteljiUskrs među pomorcima: ‘Nedostaje svečani nedjeljni ručak i blagdanski duh, ali najvažnije je da je posada dobra‘

Piše OM
4. travnja 2021. - 10:32

Blagdani daleko od obitelji - svakom se pomorcu to redovito događa. Ovi uskrsni dani za njih su kao i svaki drugi radni dan.  Brodska svakodnevica ne zna za vikende, neradne dane i blagdane, koje posada na tegljaču Champoion provodi radno, piše HRT.  

- Nekad se dogodi da moja smjena ima blagdan, a ja nemam. Drugi put sam ja na redu. Navikli smo na to. Nadoknadi se to vrijeme kasnije s obitelji na drugi način - govori Dejan Martinis, upravitelj stroja.

Nedostaje svečani nedjeljni ručak i blagdanski duh, ali kako kaže, najvažnije je da je posada dobra. 

A na ovom tegljaču čine je 4 člana. Iako smješteni na otoku Krku, pa bismo možda pomislili kako kući mogu kada god zažele, brodske kabine njihov su dom mjesec dana.  

- Ja sam najmlađi na brodu, ali odgovoran za sve. Svaki zapovjednik, a ima nas 10, ima neki svoj stil, svi smo drugačiji, ali na kraju je bitno da se završi dan da se nikome ništa ne dogodi - naglasio je Petar Milić, zapovjednik broda.

Jer rade u svim vremenskim uvjetima. Tu su za tegljenja ostalih brodova, ali i spašavanja na moru, gašenje požara.

- Bude škakljivih situacija. Danas je lijepo vrijeme, ali radi se i po noći, magli, buri, jugu i svaki put je drugačije - istaknuo je Milić.

- Zato i jesmo ovdje od 0-24 da bi pomagali - zaključio je Davor Grbić, kormilar. 

Koliko su remorkeri važna karika u pomorskom lancu pokazalo se i nedavno kada su uspjeli odsukati brod iz Sueskog kanala. piše HRT

26. travanj 2024 02:12