StoryEditorOCM

schengen na moruUšli smo u eurozonu, promjena ima i za jahtaše: ‘Vis postaje stalni granični prijelaz‘

Piše OM
2. siječnja 2023. - 10:06

Drugi je dan ulaska Hrvatske u eurozonu i, osim radosti i velikih očekivanja, to je donijelo praktična rješenja i novosti na koje se tek trebaju priviknuti domaći i strani putnici, ali i službenici. Kako oni na kopnenim, tako i oni na vodenim granicama.

"Svi putnici koji žele brodom iz Splita u Italiju danas svjedoče povijesnom danu. Podignuta je rampa i nema više kontrola na brod za Anconu", izvijestio je još prvog dana 2023. reporter Dnevnika Nove TV.

image

Ukrcaj na brodove za Italiju od danas je znatno olakšan

Tom Dubravec/Cropix

"Dolazi do određenih promjena i na ovoj unutarnjoj granici prema Italiji. Rampe su dignute, kućice su zatvorene i jednostavno ide nesmetan promet putnika i roba", rekao je Joso Vujić, voditelj Službe za granicu PU splitsko-dalmatinske za Dnevnik.hr.

On je dodao da su smanjili tek neznatan broj ljudi i da će ovo smanjiti ljetne gužve u luci.

Promjena ima i za jahtaše.

"Sva plovila za sport i razonodu koja dolaze iz Italije više ne moraju ići u luku otvorenu za međunarodni promet, nego idu u bilo koju luku bez kontrole. Vis postaje stalni granični prijelaz. Na njemu će morati raditi kontrolu samo oni koji dolaze iz Albanije i Crne Gore, a ovi iz Italije su slobodni", rekao je Vujić za Dnevnik.hr.

Promjena se zaista čini velikom i važnom i na nju će se trebati naviknuti. Ali budući da je pozitivna, to bi moglo biti lakše. Sa hrvatske strane lakše i radije bi se moglo ići u Italiju, kao i s talijanske ovamo. Schengen u najboljem izdanju.

26. ožujak 2023 10:53