StoryEditorOCM

kulturna baštinaUz 150. obljetnicu Dubrovačkih muzeja i Dan Europe: u Pomorskom muzeju oživjela 3D animacija znamenite Dubrovačke karake

Piše DV
9. svibnja 2022. - 14:09

U povodu 150. obljetnice osnivanja Dubrovačkih muzeja i Dana Europe 9. svibnja, Lučka uprava Dubrovnik predstavila je danas u Pomorskom muzeju film s 3D animacijom Dubrovačke karake, autora Darija Bajurina i u produkciji Unimedije, javlja Dubrovački vjesnik.

Animirani film o znamenitom trgovačkom brodu iz vremena Dubrovačke Republike izrađen je u sklopu EU-projekta REMEMBER i Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020., u kojemu je Lučka uprava Dubrovnik bila jedan od projektnih partnera.

Cilj ovog projekta je valorizirati materijalnu i nematerijalnu pomorsku kulturnu baštinu kao resurs koji je stoljećima omogućavao stvaranje ekonomskog, kulturnog i umjetničkog bogatstva.

Kroz projekt REMEMBER bit će predstavljena zajednička platforma partnera projekta naziva ADRIJO, kojoj će se moći pristupiti preko poveznice www.adrijo.eu. 

Autor animacije Dario Bajurin potrudio se u filmu prikazati prizore unutrašnjosti broda, smještaj tereta, sve u skladu s materijalima i brodskom opremom onog vremena.

Projekt se temelji na istraživanjima povijesnih izvora i konzultaciji s povjesničarima koji su istaknuli posebnosti Dubrovačke karake u odnosu na druge slične brodove.

20. travanj 2024 07:58