StoryEditorOCM

poplaveVapaj iz Splita za spas šibenske rive

Piše Ivo Mikuličin/Šibenski.hr
28. studenog 2022. - 09:03

Spasimo šibensku rivu! Taj vapaj dolazi, vjerovali ili ne, iz Splita. Iskusni splitski građevinski stručnjak, posebno specijaliziran za rive i podvodne radove, ing. Ivica Galasso obrazložio je svoj apel na poseban način.

– Šibenska riva je najtanja, najuža među obalama u većim primorskim gradovima, a istodobno je od početka gradnje potonula za 90 centimetara. Krajnje je vrijeme za njezinu rekonstrukciju – objasnio je ing. Galasso, koji je i ranije surađivao sa Šibenčanima.

Njegov stari poznanik, bivši ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dulibić, samo je dodatno obrazložio problem.

– Za nemalo potonuće nimalo ne krivim one, koji su početkom pedesetih godina prošloga stoljeća gradili šibensku rivu. Oni su jednostavno ubrzali radove, zbog nemalog pritiska građana da se konačno uredi riva. Zato je dio poslova obavljen površno – objasnio je Dulibić.

U splitskom apelu za šibensku rivu ing. Galasso našao je potporu u šibenskom gradonačelniku dr. Željku Buriću, u agilnom Pašku Dželaliji, ravnatelju gradske lučke uprave i državnoj Lučkoj upravi, pa je vjerojatno da će projekt podržati i šibensko-kninski župan Marko Jelić, njegova zamjenica Iris Ukić-Kotarac i ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop.

– Prije početka radova valja napraviti i anketu među građanima, uvažiti njihove realne želje. Neka ostvarenje cijelog projekta bude plod dobre volje politike, struke i građana – drži ing. Galasso.

Cijeli projekt bio bi veza između gata Vrulje, gdje su se već zahuktali radovi i dijela rive, gdje su prostorije JK “Val”, pa logično obuhvaća pitoreskni, ali nemalo ugroženi Dolac.

20. travanj 2024 00:06