StoryEditor

komiža trlja rukeVeliki video i foto izvještaj: masa turista iz cijelog svijeta želi vidjeti Modru špilju. Donosimo i niz zanimljivih podataka

Piše Sandra Barčot
21. srpnja 2021. - 15:02
Božidar Vukičević/Cropix

Komiža, grad na otoku Visu, nekada s epitetom “najribarskije misto na svitu”, nanovo je turistička top-destinacija. Bilježe se odlične brojke što se tiče i smještajnih kapaciteta, ali i broja posjetitelja otočića Biševo koji u svojim njedrima krije nadaleko poznatu, fascinantnu Modru špilju.

- Naša sezona posjeta Biševu i Špilji je od 1. travnja do 31. listopada te se možemo podičiti kako s današnjim danom, u usporedbi na isti period lanjske covid-godine, imamo povećanje na bolje za 138 posto – kazuje nam Brigita Fiamengo, direktorica Nautičkog centra Komiža, koji vodi brigu o Modroj špilji, zaštićenom geomorfološkom spomeniku prirode od 1951. godine.

Govori nam dalje kako je u rekordnoj 2019. godini Špilju, koju je 1884. godine otkrio bečki slikar Eugen barun Ransonnet, posjetilo 179.657 posjetitelja, i usporedbi s tom plodnom godinom, za ovaj isti period od 1. travnja do današnjeg dana, bilježe ostvarenje od 37 posto gostiju koji su ušli i vidjeli tu morsku atrakciju.


- Uspjeli smo vratiti i dohotke naših djelatnika na plodnu 2019. godine te se svi zajedno trudio što prije zaboraviti lanjsku, covid-godinu. Povećali smo i broj uposlenika, uz jedan kuriozitet – najviše sezonaca imamo iz Zadra – niže nam podatke prva dama “nautičkog”, dok nam Tonka Ivčević, gradonačelnica ovog otočnog grada govori:

- U Komiži trenutno nema slobodnog kreveta, a raspolažemo sa njih nešto više od 1300. Podaci u odnosu na broj gostiju iz rekordne 2019. godine je popunjenost od 78 posto, no očito ipak svi gosti nisu prijavljeni. Nažalost puno je njih tu kod nas u Komiži, ali bez evidencije.

Doznajemo još od gradonačelnice Ivčević, kako već dugo vremena nemaju nikoga zaraženog, a sve je to rezultat dobre procjepljenosti.

- Više od pola Komižana je cijepljeno, pripremili smo se za sezonu i evo vidljivo je kako smo u tome i uspjeli – zadovoljna je razvojem situacije Tonka Ivčević, kao i zajedničkim trudom svih Komižana, a kako su dobro sve napravili govore i slike našeg fotoreportera Božidara Vukičevića iz Mezoporta na Biševu koji vrvi turistima iz cijelog svijeta, koji su došli vidjeti Modru špilju, taj prirodni fenomen koji vas ostavlja bez daha od ljepote.

27. srpanj 2021 01:35