StoryEditorOCM

propao u zemljuVlasnik 34-metarske jahte koja je izgorjela u Makarskoj još nije uklonio olupinu

Piše Dijana Turić/SD
7. srpnja 2024. - 08:59

Prije tjedan dana u makarskoj luci je u potpunosti izgorjela 34-metarska jahta ‘‘Acceptus‘‘ čiji je vlasnik Mišel Mario Čolak iz Širokog Brijega.

Jahta je bila vrijedna 3 milijuna eura koja su nestala u svega četiri sata koliko je trajala vatrena buktinja koju su potom vatrogasci s cijele Makarske rivijere gasili i sljedećeg dana te je u konačnici sve bilo gotovo uz pomoć bagera.

image

Izgorjela jahta zauzima sedam vezova

Ivo Ravlić/Cropix

Sada se ograđena olupina jahte i dalje nalazi u makarskoj luci te zauzima sedam vezova pa je postala turistička atrakcija, a Lučka kapetanija Makarska vlasniku je izdala nalog za uklanjanjem.

Nikome se ni javio

Međutim, u cijeloj ovoj priči oko izgorjele jahte posebno je zanimljivo ponašanje vlasnika Čolaka koji se nije javio ni gradskoj tvrtki ‘‘Makarska obala‘‘ koja upravlja lukom, ni županijskoj Lučkoj upravi ni vatrogascima.

Razumijemo Čolakov pretrpljeni šok i veliki financijski gubitak jer je samo tjedni najam jahte ljeti koštao oko 90 tisuća eura.

Ali nikako ne razumijemo da se čovjek nije udostojio javiti svima koji su zaslužni za ‘‘čuvanje‘‘ jahte i njezino mukotrpno gašenje, odnosno vatrogascima.

Jednako tako je baš čudno da i ‘‘Makarska obala‘‘ i Županijska Lučka uprava sa Čolakom komuniciraju preko posrednika koji opet, prenose informacije od drugih posrednika tako da smo se u jednom trenu zapitali je li Čolak doista stvarna osoba ili je imaginarni lik.

image

Olupina je postala turistička atrakcija

Ivo Ravlić/Cropix

I mi smo kao znatiželjni novinari htjeli dobronamjerno popričati sa gazdom iz Širokog Brijega i namjeravali ga pitati kada će ukloniti olupinu jahte, hoće li vatrogascima dati donaciju i kako se u konačnici osjeća nakon pretrpljenog šoka pa smo preko baš onih posrednikovih posrednika, došli do njegovog broja mobitela i nazvali smo ga točno pet puta, tri u jednom i dva u drugom danu i doista smo dosadili sami sebi od zivkanja i nekulturnog nejavljanja.

A prije toga smo kontaktirali i tajnicu njegove tvrtke ‘‘Feal‘‘ iz Širokog kao i sve Makarane koji su nam za vrijeme praćenja požara govorili ‘‘Ma kako ne znaš Mišela‘‘, ali ništa.

Muk. I nitko sada nema njegov broj, mada je riječ o navodno svima poznatom Mišelu, vlasniku nekretnina u Makarskoj.

Tako smo preko posrednika koji su također preko svojih posrednika kontaktirali nedodirljivog Hercegovca, doznali da je Čolak pod velikim stresom te da je navodno s obitelji otišao na odmor.

image

Dio korniža rive je blokiran ogradama

Ivo Ravlic/Cropix

Preko posrednika sa Čolakom komuniciraju i Ante Bilić, direktor ‘‘Makarske obale‘‘ i Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske Lučke uprave.

Kako nam je kazao Bilić, posrednici su mu rekli da će olupina jahte iz makarske luke biti uklonjena kada gazda potpiše ugovor s tvrtkom čije mu ime nisu htjeli reći.

Nalog mu je izdan

- Olupina jahte zauzima sedam vezova za brodove s time da dnevna cijena jednog veza košta od 300 do 400 eura. Osim toga, tu su i troškovi ‘‘Ciana‘‘ čiji djelatnici svakoga dana saniraju svu tekućinu koja još izlazi iz broda.

Ukoliko vlasnik do kojeg ne možemo direktno stupiti u kontakt, uskoro ne ukloni iz mora luke izgorjelu jahtu, uklonit ćemo je mi putem treće osobe - kazao je Bilić.

Isto nam je potvrdio i Maroević koji je preko Čolakovih posrednika poslao poruku za hitnim uklanjanjem olupine.

- Sa vlasnikom nitko od nas nije uspio stupiti u kontakt, ali zato mu je Lučka kapetanija Makarska izdala nalog za uklanjanje olupine u roku od 15 dana. Ukoliko olupina ne bude uklonjena iz mora luke u tom periodu, Županijska Lučka uprava će od Kapetanije tražiti nalog za uklanjanje i to već sljedećeg tjedna.

I vatrogasci bi ga rado čuli

Olupinu ćemo ukloniti posredstvom treće osobe i to će vlasnika koštati oko 30 tisuća eura s time da do sada nismo uklanjali plastične jahte, već uglavnom velike drvene brodove. Na kraju će jahta završiti na deponiju i prije toga bi očevid trebali obaviti DORH i Kapetanija - kazao je Maroević.

Čolaku bi račun mogli ispostaviti i makarski vatrogasci što nam je potvrdio Mario Čović, zapovjednik JVP Makarska.

- Vlasnik nam se nije još obratio, barem ne meni osobno.

Do sada nikada nismo imali slučaj gašenja privatne jahte na moru pa ćemo morati vidjeti s kolegama oko ispostavljana računa, a tu je i angažman bagera koji je jahtu morao okrenuti u moru kako bi nam se otvorile bočne strane u koje vatrogasci nisu mogli ući i gasiti vatru - rekao je Mario Čović.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
15. srpanj 2024 11:07