StoryEditorOCM

prijeti nestašicaVodeći svjetski opskrbljivač hrane za pomorce: Uvođenje strogih restriktivnih mjera dovodi do problema u opskrbnom lancu

Piše OM
26. kolovoza 2021. - 13:39

Restriktivne mjere koje su donijele vlade diljem svijeta zbog pandemije Covid-19 virusa ostavile su snažan utjecaj na cijelu pomorsku industriju, a posebno na pomorce koji se i dalje susreću s poteškoćama prilikom smjena posade u mnogim lukama. Lockdowni, karantene i zakašnjenja u isporukama snažno su utjecali na dobavljače, a u cijeloj priči nije pošteđena ni nabava hrane i ostalih osnovnih životnih potrepština, piše The Maritime Executive.

Vodeći svjetski opskrbljivač hrane pomorcima Marine Catering Training Consultancy (MCTC) izvijestio je u utorak da ponovno uvođenje strogih restriktivnih mjera dovodi do problema u opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda za pomorce, prenosi Pomorac.hr.

MCTC je vladama uputio molbu u kojoj traži dopuštenje da se dobavljači hrane izuzmu od pravila o obveznoj karanteni kako bi se spriječila nestašica hrane na brodovima.

Iz MCTC-a su izjavili kako trenutno imaju poteškoće u dostavljanju hrane u udaljenijim državama poput Japana i Vijetnama. S obzirom da su pomorci ključni radnici te da o njima ovisi međunarodna trgovina, iz MCTC-a smatraju kako bi dobavljači hrane trebali biti izuzeti od obvezne karantene prilikom dolaska u luke. Kvalitetna prehrana ključna je za zdravlje pomoraca, kako fizičko tako i psihičko.

Kako bi se izbjegli problemi u nabavi hrane, iz MCTC-a su najavili da će sklopiti ugovore s više dostavljača u svakoj luci. Postoje veliki problemi u nabavi suhe robe, mesa i ribe u nekim dijelovima svijeta, a najviše u udaljenim lukama.

“Vlade nisu svjesne utjecaja koje njihovi potezi imaju na pomorce kojima je potrebna kvalitetna prehrana kako bi ostali zdravi dok su na brodu”, zaključili su iz MCTC-a.

30. ožujak 2023 08:36