StoryEditorOCM

projekt za budućnostVrijedne male ruke spasit će vale: tisuću biokugli očistit će hvarsko podmorje

Piše Mirko Crnčević
22. listopada 2021. - 13:43

Udruga "Moj škoj" iz Zavale na Hvaru, u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu te osnovnim i srednjim školama na škoju, provodi aktivnosti pod nazivom "Biokugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja", koje će svoje finale doživjeti od 25. do 30. listopada, kada bi napokon trebale završiti u moru.

Priču podupiru općine Sućuraj i Jelsa, gradovi Stari Grad i Hvar, te tvrtke "Komunalno Stari Grad" i "Emtehri" iz Rijeke kao dobavljač materijala.

– Priroda ne poznaje naše poteze pa su ekološka onečišćenja problem cijele zajednice. Vođeni upravo tom mišlju, kao udruga odlučili smo svoj projekt provesti na području cijelog otoka. Samom realizacijom obuhvaćeno je više mlađih generacija, kako bismo u konačnici i učeničkoj populaciji prezentirali koliko je važno da se svi pojedinačno angažiramo na očuvanju okoliša i staništa – kazala je Lorena Dragić, predsjednica udruge, kojoj su "desne ruke" kolegice Marija Batoš, Bianka Jakas i Helen Barić.

image
Bianka Jakas

Najprije je od Instituta pribavljena analiza sedimenta, što će biti uobličeno u znanstveni rad na temu djelovanja kugli u odnosu na onečišćenje mora. Udruga je zatim u svoje aktivnosti uključila više od 700 otočne djece, da bi se došlo do čak 16 tisuća glinenih kugli namijenjenih hvarskim valama.

Na kraju balade će sve one krajem mjeseca biti bačene u more na području Sućurja, Jelse, Vrboske, Staroga Grada – Farosa, Hvara, Sv. Nedjelje, Ivan Dolca i Zavale.

– Naša udruga je pripremila i podijelila letke o djelovanju biokugli, čiju tehnologiju izrade je osmislio sveučilišni profesor Teruo Higa iz japanske Okinawe. One su kombinacija gline, bokashija – fermentirane organske tvari u prahu i tekućih mikroorganizama. Nakon sušenja od 20 do 30 dana spremne su za uporabu i u svom sastavu sadrže mješavinu fotosintetskih bakterija, bakterija mliječne kiseline, kvasaca i gljivica. Njihovom razgradnjom umnožavaju se efektivni mikroorganizmi koji pridonose čistoći ambijenta i obogaćuju život u moru – zaključila je Dragić. 

image
Bianka Jakas
18. travanj 2024 20:20