StoryEditorOCM

ministrica na juguZa poboljšanje infrastrukture u ribarskoj luci Sustjepan 37,2 milijuna kuna. Vučković: Naša procjena je da Hrvati prosječno godišnje pojedu 18 kg ribe

26. ožujka 2021. - 15:56

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak u Dubrovniku ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću odluku o dodjeli 37,3 milijuna kuna za poboljšanje infrastrukture u ribarskoj luci Sustjepan u Rijeci dubrovačkoj.

Projekt se sa 27 milijuna kuna financira iz Europskog fona za pomorstvo i ribarstvo, a preostala sredstva osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede.

Vučković je istaknula kako je riječ o najvećoj potpori dodijeljenoj za takve projekte.

"Projektom će se produžiti operativna obala i omogućiti dodatni vezovi, kao i izgraditi objekti za brzi prihvat ribe. Time se omogućava veća kvaliteta, bolje upravljanje i nadzor te poštivanje sljedivosti, koje je važno za naše potrošače", rekla je. 

Ministrica poljoprivrede napomenula je kako se u okviru programa predviđa cjelovita obnova ribarske infrastrukture u Hrvatskoj, prije svega luka i iskrcajnih mjesta, a ukupno je vrijedan 344 milijuna kuna.

"Imamo značajnu suradnju sa školjkarima, a u četvrtak smo dobili odluku o mogućnosti produljenja izvanredne državne pomoći u sektoru ribarstva i akvakulture", rekla je Vučković.

Ustvrdila je i kako ribarstvo, kao strateška djelatnost, u protekle tri godine raste gotovo 20 posto, unatoč teškim i nepredvidljivim okolnostima.

"Ribarstvo ima sjajnu perspektivu te izvoznu perspektivu. Veseli i najnoviji podatak o rastu potrošnje ribe u Hrvatskoj. Procjena je bila da Hrvati prosječno godišnje pojedu 8 do 9 kilograma ribe, ali je naša procjena iz 2018. utvrdila da je potrošnja 18 kilograma godišnje. Podatak iz posljednje studije kaže da Hrvati godišnje pojedu više od 20 kilograma ribe", navela je ministrica poljoprivrede.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Govoreći o projektu u ribarskoj luci Sustjepan, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik je istaknuo da se predviđa urediti 230 metara operativne obale s vezovima za 15 ribarska plovila te prilaznom prometnicom za prekrcaj ribe i parkiralištem.

"Ribarima je ovo iznimno značajan projekt, na kojem smo dosta dugo radili jer je bilo potrebno izmijeniti prostorno-plansku dokumentaciju. Po osiguranim sredstvima slijedi ishođenje građevinske dozvole, a potom i javna nabava te ugovaranje. Vjerujem da će se do kraja ove ili početkom 2022. godine početi s radovima", rekao je Dadić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se, uz Sustjepan, razvija i projekt ribarske luke u Veloj Luci, gdje se uskoro očekuje odluka o financiranju.

"To je primjereno, jer naš akvatorij koriste brojne ribarice. Imamo izvrsnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede u brojnim projektima. Osigurane su potpore poljoprivrednicima, posebno za mandarine, pa za ruralni razvoj, vinarstvo, ribarstvo i marikulturu, posebno školjkarima. Zajedno razvijamo i projekt izmještenog stručnog studija agroturizma u dolini Neretve", rekao je Dobroslavić.

Ministrica Vučković posjetila je danas i Opuzen, gdje je uručila četiri ugovora iz Programa ruralnog razvoja, a njihova je ukupna vrijednost  gotovo 1,5 milijuna kuna.

23. travanj 2024 18:29