StoryEditorOCM

dan karijeraNa pomorskom tržištu najviše se traže nautičari, brodostrojari i inženjeri elektronike

Piše M. ILIĆ
18. travnja 2023. - 15:44

U auli Pomorskog fakulteta u Splitu ovog utorka održan je Dan karijera (Open Career Day), sjajna prilika za studente koji su imali priliku direktno komunicirati s potencijalnim budućim poslodavcima.

Riječ je o studentima nautike, brodostrojarstva, elektrotehnike i informatičkih tehnologija, pomorskog menadžmenta i pomorskih tehnologija jahti i marina, smjerova koje ovaj fakultet nudi, a koji su mogli iz prve ruke čuti o prilikama na pomorskom tržištu, saznati nešto više o profilima tvrtki, traže li možda u ovom trenutku potencijalne talente za rad, te kakve su mogućnosti općenito za zaposlenje nakon diplome.

- Ideja je bila napraviti direktan kontakt s poslodavcima i našim studentima da se već sada okuraže i pripreme za tržište rada, da postave pitanja koja ih zanimaju, čuju o prilikama koje im se nude i to od predstavnika domaćih, stranih tvrtki, agencija za ukrcaj pomoraca, luka, lokalne samouprave, brodovlasnika...Odazvale su se jake, renomirane firme i mislim da je svatko morao dobiti odgovor koji traži - kazao nam je doc.dr.sc. Marko Katalinić, prodekan Pomorskog fakulteta.

Na ovom fakultetu studira oko 1250 studenata na svim smjerovima a interes za pomorskim zvanjima ne jenjava. Čak i u doba krize nije prestao, veli nam prodekan.

- Tradicionalno smo orjentirani prema pomorstvu kao nacija, a ta pomorska zvanja još uvijek su prepoznata kao kvalitetna i poželjna. Uostalom, uz lijepa primanja nude u kvalitetnu karijeru, mogućnost napredovanja i stalnog usavršavanja. Svake godine imamo veliku kvotu studenata koji nam odlaze s fakulteta s diplomama, a povratne reakcije su da su nam uvijek traženi nautičari, u zadnje vrijeme elektroinženjeri, pa menadžment jahti i marina... - kazao je prodekan Katalinić.

Da je Dan karijera bio pun pogodak, slaže se Duje Ćubelić, student 5. godine brodostrojarstva.

- Pri kraju sam studija i bilo je jako zanimljivo i korisno popričati s predstavnicima firmi koje su se danas predstavile. Plan mi je što prije se ukrcati na brod, najvjerojatnije za neku stranu kompaniju, a ako se ukaže prilika, onda i za našu, zašto ne. Važno mi je za početak steći iskustvo, naučiti posao...- kazao je Duje nakon obilaska firmu koje su poslale svoje predstavnike. A njihov odaziv bio je više nego odličan. Bili su tu: Adria docks, Cool company management, Zorović, Jadrolinija, Jadroagent, Atlantska plovidba, Luka d.d., Plovput, Hrvatski registar brodova, Thome Croatia, Jadroplov, Sindikat pomoraca Hrvatske, Pasat, Hok-osiguranje, Brodospas, Sunsail Adriatic, Luka Ploče, Marina Kaštela/BAV-Adria Yachting, Socius, ACI d.d., ACI marina Split, Pomorski centar za elektroniku, Silversea cruises, Splitsko-dalmatinska županija, Iva shipping ltd., Aida cruises, Costa Crociere, Carnival cruise line, te Hrvatski hidrografski institut.

image

Dan karijera

Paun Paunović/Cropix

Sanja Putica iz Atlantske plovidbe ljubazno je odgovarala na upite studenata.

- Konkretno, mi u firmi potražujemo nautičare i brodostrojare. Viša časnička zanimanja na našim brodovima i dalje pripadaju Hrvatima dok u ostalim zanimanjima smo morali posegnuti za stranom radnom snagom. Iskreno se nadamo zainteresiranim studentima i budućim pomocima na našim brodovima jer posljednjih nekoliko godina ipak se osjeća pad zanimanja za takvu vrstu posla u odnosu na rastuće turističko tržište u Dubrovniku i cijeloj Hrvatskoj. No, vjerujemo da ćemo privući nove pomorce na brodove Atlantske plovidbe. Svjesni smo da naša primanja nisu konkurentna s primanjima na kruzerskim kompanijama ali od njih se razlikujemo po obiteljskom pristupu našim pomorcima, kontinuiranuim stalnim primanjima i čuvanju same jezgre hrvatskih pomoraca - veli Putica.

Roni Krmpotić iz agencije Zorovic Maritime Services iz Rijeke pohvalio je splitski Dan karijera.

- Diploma našim pomorskih fakulteta otvara mladima sva vrata. Mislim da su ovi studenti odabrali dobro zanimanje koje je deficitarno na svjetskoj razini, a sigurno će dugi niz godina potražnja biti veća od ponude za ovim zanimanjima. Time će moći ostvariti lijepe karijere. Uostalom, naši zapovjednici i upravitelji izuzetno su traženi u pomorskom svijetu. Trenutno, kod nas vlada velika potražnja za nautičarima, brodostrojarima, ali i elektrotehničarima i svim zanimanjima vezanim uz elektroniku - kaže Krmpotić čija agencija godišnje ukrca na brodove od 40 do 60 vježbenika najviše iz Rijeke, Zadra i Splita.

image

 Roni Krmpotić iz tvrtke Zorović

Paun Paunović/Cropix

- Studenti su zainteresirani, imaju zanimljiva i pametna pitanja, a i firme su se potrudile napraviti dobre prezentacije - puna je hvale za svih Marija Bulić iz Brodskog upravljanja doo. Njezina kolegica Ana Radić tek je danas preuzela svoju diplomu. No, nakon studija pomorskog managmenta posao dugo nije tražila. - Prezadovoljna sam! Tko hoće, nađe način. Sad pokažem svojim kolegama pri zapošljavanju. Evo, dosta su kruzeri u fokusu zbog kvalitete rada na njima i visokih primanja - otkrila nam je Radić.

image

Dan karijera

Paun Paunović/Cropix
image

Sanja Putica iz Atlantske plovidbe

Paun Paunović/Cropix
image

 Roni Krmpotić iz tvrtke Zorović

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

Nakon diplome Pomorskog faksa Ana Radić brzo je našla posao

Paun Paunović/Cropix
image

 Dan karijera 2023. iz područja pomorstva

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/HANZA MEDIA
image

Dan karijera 2023. iz područja pomorstva.
 

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/HANZA MEDIA
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
16. travanj 2024 20:53