StoryEditorOCM

Majino plavoZanimljiva morska izložba Maje Jelušić: Plava soba s hvarske pjace preseljena u Split

Piše M.ILIĆ
27. studenog 2022. - 13:12

Boje i vizure otoka Hvara, posebice Hvarske katedrale, vječna su inspiracija umjetnice Maje Jelušić koja je terapeutski ugođaj plaventila donijela u Sveučilišnu galeriju u Splitu, gdje je postavljena njena samostalna izložba pod nazivom "Razmišljam o plavom".

Bogat likovni postav uključuje slike na platnu, tekstilne instalacije, male skulpture te dvije Art knjige. Radi se o izložbi kojom autorica prezentira svoja dva desetljeća stvaralaštva.

image

S otvorenja izložbe

Iz teksta predgovora izložbe autora Filipa Bubala:

"Odabrati jedan motiv kao umjetničku inspiraciju tijekom dva desetljeća, kao što je Maja Jelušić odabrala hvarsku katedralu, nije nimalo jednostavna odluka. Svjesno ili podsvjesno, odabravši temu arhitekture i još k tome duhovne kao motiv koji će istraživati desetljećima, postala je zaštitnik hvarske katedrale koju portretira od svojih slikarskih početaka. Takva odluka odnijela ju je na putovanje mimo diktata artističkih trendova, a upravo takva pozicija donekle lišena aktualnosti vremena i prostora, omogućila joj je multimedijalno putovanje i dubinsko istraživanje tog jednog motiva po principima Gesamtkunstwerk-a ili totalne umjetnosti.

Nije slučajno što je njena materijalna inspiracija baš na otoku Hvaru, jer više od tog simbola duhovnosti, Majin umjetnički rad imanentno prožima i prati (ili ga pak ona slijedi) još jedan element, točnije boja – PLAVA.

image

Razmišljam o plavom

Privatni album

Slikarska platna s prikazom (plave) katedrale kao simbola, minimalističke drvene skulpture koje prizivaju nekakav imaginarni plavi El Dorado, Art knjiga "Crtice iz sna", knjiga poezije "Akvarij more", tekstilne instalacije s motivom agave i dalmatinskog crnog bora, samo su neki od realiziranih projekata u kojima Maja plavu boja tretira i transformira do te mjere da i vlastiti potpis mijenja u potpis Plavo je ovdje drugačije.

image

Razmišljam o plavom

Autorica otvara jedan univerzalan prostor slobodne forme i tehnike, u kojem se slijedi boja kao simbol harmonije, mašte i melankoličnosti. Otuda i naziv njene sljedeće serije radova s potpisom Thinking about blue, od kojih je posljednja intervencija izložena tijekom javne izložbe Hvar Urb Art, a koji je rezultirao instalacijom Thinking about blue - na hvarskoj Pjaci, izvorištu njenog stvaralaštva – obiteljskoj kući u kojoj od 2000.godine vodi galeriju HVAROOM, a koja je za ovu izložbu preseljena u prostor Sveučilišne galerije.

image

Razmišljam o plavom

Upravo ovaj izložbeni prostor umjetnica koristi kao jedno veliko platno na kojem će intervencijom i širokim rasponom svog stvaralaštva, Galeriju transformirati u Plavu sobu".

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca, pa ne propustite plavi doživljaj.

image

Razmišljam o plavom

17. travanj 2024 22:32