StoryEditorOCM

procesi u moru‘Zbog klimatskih promjena sve je veće zanimanje za oceanografiju‘: održana promocija novog udžbenika akademika Orlića

Piše M. Ilić
10. ožujka 2023. - 15:22

- Sposobnost dočaravanja i jasnog pojašnjavanja pojava i procesa o kojima predaje, odlika je profesora Orlića. Usprkos tome što su procesi kojima se bavi fizička oceanografija često opisani veoma složenim jednadžbama, studenti su nakon odslušanog predavanja u stanju zorno shvatiti i proces i način na koji je proces definiran matematički izvedenim rješenjima. Ova zornost je uspješno sadržana i u udžbeniku - pohvalila je dr. sc. Jadranka Šepić, izvanredna profesorica na Odsjeku za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu svog profesora i sada uvaženog kolegu akademika Mirka Orlića koji je u Splitu na PMF-u, predstavio novi sveučilišni udžbenik "Uvod u fizičku oceanografiju", objavljen u nakladi Elementa.

Kada su u pitanju fizikalni procesi u moru te povezanost tih procesa s onima u atmosferi i unutrašnjosti Zemlje, akademik Orlić je tu ekspert. U početku je pretežno izučavao područje Jadrana, a s vremenom se zainteresirao za pojave na većem prostoru.

Objavio je već temeljni fizičko-oceanografski udžbenik a – kao koautor – i knjigu o vremenu i klimi jadranskog područja. Pisao je i o povijesti struke.

image

Mirko Orlić, Žarko Kovač, Jadranka Šepić 

Jakov Prkić/Cropix

Ovaj udžbenik proizašao iz njegovih predavanja studentima, a sastoji se od dvaju dijelova. Prvi dio obuhvaća osnove deskriptivne oceanografije, a drugi dio se bavi dinamičkim aspektima oceanografije. Ovaj udžbenik prvenstveno je namijenjen studentima koji oceanografiju upisuju na preddiplomskom i diplomskom studiju geofizike, geologije i biologije, fizike, tehnologije mora, na studiju fizike okoliša ili pak na poslijediplomskom studiju oceanologije.

- To je četvrtka knjiga objavljena na tu temu u Hrvatskoj. Od 1913. pa na ovamo. Za razliku od starijih knjiga, ova ima dinamički dio koji izlaže razne teorije i objašnjava podatke, uz deskriptivni baziran na podacima. Taj prvi, deskriptivni dio može čitati svatko. Primjeren je recimo, srednjoškolskom uzrastu, a ovaj drugi je ipak malo stručniji. Svakako, oceanografija je aktualna posebice zbog klimatskih promjena, a one se, kao što znamo dešavaju kao posljedica međudjelovanja atmosfere i mora. U knjizi se veliko poglavlje bavi upravo podizanjem morske razine, poplavljivanjem obala... - rekao nam je akademik Orlić koji je prezentirao svoj udžbenik predavanjem pod naslovom "Dekompozicija procesa koji dovode do podizanja morske razine i poplavljivanja obale".

image
Jakov Prkić/Cropix

Na koncu je poručio mladim znanstvenicima da što više vremena provode na terenu, a ne u uredu jer će samo tako napraviti dobar posao i donijeti prave zaključke.

Uz prof. Šepić, o knjizi je govorio doc. dr. sc. Žarko Kovač, te sam autor.

Knjiga je dobila naziv udžbenika, te je prošla strogu kontrolu i kroz ruke trima stručnim recenzentima: dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić i s dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, i prof. Šepić.

image
Jakov Prkić/Cropix
27. travanj 2024 01:47