StoryEditorOCM

orkanska snagaZbog nepovoljnih vremenskih uvjeta DHMZ izdao posebno upozorenje za pomorce

Piše M.I.
5. veljače 2023. - 08:42

Zbog jake bure u prekidu su mnoge brodske linije. Jadrolinija je objavila kako ove nedjelje ne voze katamarani na relacijama: Vis - Split, Jelsa - Bol - Split, Ubli - V.Luka - Hvar - Split, te trajektna linija Sumartin, što se tiče splitskog područja.

Za dubrovačko okružje treba znati da će se trajektna linija Prapratno- Sobra uspostaviti u 10 sati s polaskom iz Sobre, dok su u riječkom okružju u prekidu katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Novalja - Rab - Rijeka, trajektna linija Prizna - Žigljen. Trajekt na liniji Porozina - Brestova ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3t nosivosti.

DHMZ izdao je za nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

Posebno upozorenje ide pomorcima:

- Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučuje se da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se građanima savjetuje da, ako kreću na put, prate informacije o prometu - poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u upozorenju za nedjelju 5. veljače.

Savjetuje se izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Treba biti spreman i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, upozoravaju iz DHMZ-a.​

19. travanj 2024 22:13