StoryEditor

ljepota je u detaljimaŽeljkova flota zaplovila Jelsom: pred publikom dvadesetak reprezentativnih maketa nagrađivanog brodomaketara

Piše Mirko Crnčević
3. kolovoza 2022. - 11:52

Udruga “Tramuntana”, u suradnji s Općinom, Turističkom zajednicom i Muzejom općine Jelsa, priredila je izložbu dvadesetak reprezentativnih maketa brodova i brodica višestruko nagrađivanog brodomaketara Željka Luke Fredotovića iz Vrbanja na otoku Hvaru.

Brojni otočani i turisti koji ljetuju na škoju pomno su poslušali uvodnu riječ Duje Dorotke, vršitelja dužnosti ravnatelja Muzeja, da bi se potom Fredotovićevu flotilu razgledavalo s pomnjom.

Među maketama bila je i njegova gajeta falkuša iz 19. stoljeća, tradicionalna barka komiških ribara, s kojom se s lanjskog Svjetskog natjecanja brodomaketara u Rijeci kući vratio s brončanom medaljom.

- Iako je izbor izloženih brodova tematski raznolik, od malih ribarskih brodova do velikih trgovačkih jedrenjaka, ono što je svima zajedničko je da su svi brodovi u potpunosti ručni rad. Kada budete razgledavali Željkove brodove obratite pozornost na detalje – ne samo na liniju broda, trup i jedra – nego na sav popratni pribor – minijaturna sidra, šešule, osti, bucele i druge sitnice koje daju dodatnu dimenziju brodu i koje pokazuju krajnju minucioznost u radu, ali i razumijevanje i poštovanje prema etnografskoj i maritimnoj baštini našeg podneblja – sugerirao je Dorotka.

Fredotović je kao aktivan član hrvatske i inozemne brodomaketarske zajednice, dodao da se s tim hobijem bavi od malih nogu, dakle, oko 50 godina. Pri izradi nastoji koristiti drvo originala, najčešće ariša, česmine i oskoruše, dok njegov cjelokupni opus podrazumijeva barem još toliko brodova koliko ih je bilo izloženo.

Veliki zaljubljenik je u sve što morem plovi - jedrilice, galijune, škunere, logere, šambeke, brikove, leute, bracere, trabakule... Strpljenje, volja i gušt izbrusili su njegovu vještinu, time i ljepotu i kvalitetu brodova za čije makete je dobio niz priznanja s domaćih i međunarodnih natjecanja. 

26. rujan 2022 08:41