StoryEditorOCM

novo istraživanjeZnanstvenici otkrili zašto velike bijele psine napadaju ljude: ‘Oni nisu bezumne ubojice‘

Piše Jutarnji.hr
27. listopada 2021. - 14:44

U rijetkim slučajevima kada velika bijela psina nasrne na čovjeka, napad je možda rezultat pogreške, pokazalo je novo istraživanje, piše Guardian.

Naime, studija australskih znanstvenika sugerira da ovaj grabežljivac možda ne može vizualno razlikovati surfere i plivače od svojeg prirodnog plijena, prenosi Jutarnji.

'Oni nisu tek bezumne ubojice, nego im mi jednostavno izgledamo kao njihova uobičajena hrana', rekla je voditeljica studije, dr. Laura Ryan sa Sveučilišta Macquarie.

Tim znanstvenika je usporedio video snimke plivača, ljudi koji veslaju daskama za surfanje i tuljana iz perspektive velike bijele psine koji gleda iz dubine prema površini.

Uzimajući u obzir ono što će morski pas vjerojatno vidjeti kada pogleda osobu ili tuljana sa svjetlom u pozadini, istraživači su zaključili da ni oblik ni pokreti nisu dovoljni da ih morski pas jasno razlikuje.

Istraživanje je podržalo teoriju da velika bijela psina ne traži baš ljude kao plijen.

Smatra se da su velike bijele psine uspješnije u lovu na plijen na površini vode te da su slijepe na boje ili da, u najboljem slučaju, imaju samo ograničenu sposobnost percipiranja boja.

'Oštrina njihova vida ili sposobnost da vide detalje, mnogo je manja od naše', rekla je Ryan.

Kao dio studije, znanstvenici su procijenili oštrinu vida velikih bijelih psina na temelju strukture njihove mrežnice. Posebno su se usredotočili na mlade primjerke, koji su odgovorni za velik udio napada na ljude.

Mladunci mogu imati lošiji vid od odraslih morskih pasa, a njihova se staništa u većoj mjeri preklapaju sa staništem ljudi, rekla je Ryan.

'Kako morski pas raste, oko mu postaje veće - a kako oko postaje veće, on također može vidjeti više detalja.'

'Morski psi su dugi između 2,5 i 3,5 metra kad počnu unositi tuljane u svoju prehranu', rekla je Ryan.

'Što se tiče drugih osjetila, ona nisu tako fino ugođena kao kod odraslih jedinki koje su očito iskusnije.'

Tijekom istraživanja su znanstvenici utvrdili da nema nikakve vizualne razlike između plivača i surfera, što je pomalo iznenađujuće, kaže Ryan.

Prethodna istraživanja sugerirala su da su surferi izloženi najvećem riziku od smrtonosnih ugriza morskih pasa, osobito mladih primjeraka velikih bijelih psina.

Bolje razumijevanje zašto morski psi napadaju ljude, pomoglo bi u razvijanju strategija za ublažavanje posljedica takvih napada, rekla je Ryan.

'Pokušavamo promijeniti siluetu na površini vode i promatramo ulogu siluete u ugrizima bijelih morskih pasa, što može uključivati ​​korištenje raznih svjetala ili sjenila.'

Ryan je dodala kako je u istraživanje napada morskih pasa potrebno uključiti i druge vrste poput morskog psa bika ili morskog psa tigra.

'Nismo sigurni dolazi li i kod tih vrsta do zamjene identiteta. Tuljani za njih nisu uobičajeni plijen, ali jedu kornjače i razne druge stvari koje plutaju na površini.'

Ova studija je objavljena u časopisu Royal Society Interface.

20. travanj 2024 09:17