StoryEditorOCM

tuna feverZnanstvenici su svaku ulovljenu tunu detaljno izmjerili i uzorkovali kako bi otkrili njezinu starost, podrijetlo i životne navike

Piše Ojdana Koharević/Tuna fever
29. kolovoza 2022. - 09:55

Koliko su stare jadranske tune, kojega su spola i čime se hrane utvrdit će se istraživanjem uzoraka ulovljenih tuna na upravo završenom natjecanju ‘Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2022‘.

Tako je ova poznata sportsko-turistička manifestacija lova na morske kapitalce, postala i važan dio europskog znanstvenog projekta.

Ovo istraživanje provode stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a mr. sci. Josip Maleš pojašnjava cilj istraživanja:
- Hrvatska kao članica Europske Unije sudjeluje u projektu DCF (Data Collection Framework) u kojem se kroz znanstveno djelovanje prikupljaju podaci koji podupiru zajedničku ribarstvenu politiku EU.
Stručnjaci Instituta za Oceanografiju i ribarstvo uzimaju uzorke na natjecanjima u lovu na veliku ribu gdje se svaka ulovljena plavoperajna tuna mjeri, evidentira se težina, uzimaju se šipčice leđne peraje da bi se laboratorijskom analizom odredila starost, te prikupljaju utrobe kako bi se odredio spol i sadržaj želuca - kaže Maleš. 
Stručnjaci splitskog Instituta najavili su skoru objavu rezultata kako bismo saznali nove spoznaje o tunama srednjeg Jadrana.

 

 

25. travanj 2024 15:48