StoryEditorOCM

tradicija od 280 godinaŽupan Jelić u Betini: koncesija brodogradilištu i marini produžena do 2029., najavljeno investiranje u 3D printere, nove radionice, dizalice...

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2021. - 19:17

Šibensko-kninski župan Marko Jelić, u društvu pročelnice za pomorstvo, promet i otočni razvoj Lidije Bralić, posjetio je danas Brodogradilište i marina d.o.o. u Betini, gdje je održan prezentacijski sastanak sa suvlasnikom brodogradilišta Davorom Sliškovićem, direktorom Antom Bekavcem, tehničkim direktorom Joškom Radićem te načelnikom Općine Tisno Kristijanom Jarebom, javlja Šibenski.hr.

Povod županovog posjeta je produženje koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma – marine, a prethodno i brodogradilišta, u Betini do 2029. godine.

Naime, Brodogradilište i marina d.o.o. dobila je suglasnost Vlade Republike Hrvatske na Odluku koju je donijela Županijska skupština Šibensko-kninske županije, a kojom će se rok koncesije ovom koncesionaru produžiti do 30. ožujka 2029. godine, odnosno na ukupno zakonom dopuštenih 30 godina.

„Zbog zakonske regulative koja je jasna i ograničavajuća, korisnicima koncesija vrlo je teško planirati budućnost. Postoji velika razlika od slučaja do slučaja te je potrebno pojedinačno utvrditi  koliki je efekt društvene i svake druge odgovornosti pojedinog subjekta za zajednicu te im prema tome produžiti koncesije i pomoći da poboljšaju svoje poslovanje. U ovom slučaju, radi se o respektabilnom poslodavcu, ali i o očuvanju kulturne baštine drvene brodogradnje“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić te Brodogradilištu i marini u Betini poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

image
Župan Marko Jelić u obilasku brodogradilišta u Betini

Produženjem koncesija ovlašteniku je omogućena realizacija investicija u ukupnom iznosu od 22,1 milijun kuna.

Od ukupnog iznosa ulaganja, 12,3 milijuna kuna odnosi se, između ostaloga, na nabavu travel lifta, odnosno posebne dizalice za brodove  veće nosivosti i manevarskih mogućnosti, nabavu viličara te ugradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Na novom dijelu koncesionirane površine, ulaganja u iznosu od 6,3 milijuna kuna odnose se na uređenje građevinske čestice, izgradnju radionice za izradu drvenih paluba te nabavu i usvajanje 3D printing tehnologije.

Produženjem koncesije za marinu omogućena su ulaganja u sustav unapređenja sigurnosti gatova, ugradnju zelenog otoka, izgradnju punionice za električna vozila te opremanje praonice rublja, u ukupnom iznosu od 3,5 milijuna kuna.

„Jako puno pažnje posvećujemo sigurnosti naših radnika, jako puno ulažemo u ekologiju te stimuliramo korištenje neagresivnih boja, a za vrijeme pandemije pokazali smo apsolutnu zaštitu prema našim djelatnicima. Kao najstarijem gospodarskom subjektu u Šibensko-kninskoj županiji, s 280 godina dugom tradicijom na istoj lokaciji i kao najvećem  trgovačkom društvu sa 110 zaposlenika,  podrška koju imamo od Županije od  iznimne nam je važnosti“, kazao je suvlasnik i prokurist Brodogradilišta i marine d.o.o. Betina g. Davor Slišković.

Načelnik Općine Tisno g. Kristijan Jareb kazao je kako je prisutnost ovog poslodavca od velikog značaja za Općinu i cijeli otok Murter, budući da tvrtka zapošljava oko 60 otočana i aktivno sudjeluje u društvenom životu te sponzorira niz sportskih klubova, ustanova i manifestacija.

Brodogradilište i marina d.o.o. najveći je poslodavac na otoku Murteru sa 110 zaposlenih djelatnika, a surađuje i s velikim  brojem kooperanata s područja od Splita do Zadra. Brodogradilište i marina u Betini  osnovano je 1948. godine na tradiciji betinske brodogradnje u drvu koja datira još od 1740. godine.

17. travanj 2024 00:37