StoryEditorOCM
FotođirVodički snimatelj ima rješenje

U sklopu mjeseca borbe protiv raka dojke: Šime Strikoman Milenijsku fotografiju prilagodio novom (ne)normalnom

Piše šibenski.hr
10. listopada 2020. - 11:32
Povodom dana Ružičaste vrpce, humanitarna akcija upozorenja na otkrivanje raka dojke, na trgu Poljana snimljena je milenijska fotografija Šime Strikomana.  Nikša Stipaničev/Cropix

I čuveni vodički akademski fotograf Šime Strikoman, tvorac uspješnog serijala Milenijskih fotografija, prilagodio se ovom vremenu novog (ne)normalnog.

Kako funkcionira projekt Milenijske fotografije u vrijeme pandemije koronavirusa Strikoman je pokazao u subotu na šibenskoj Poljani. Naime, Strikoman je snimio Milenijsku fotografiju posvećenu Danu ružičaste vrpce. Jer, listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a u Šibeniku je obilježen na poseban način- milenijskom fotografijom:

-Ovo je već deveta godina za redom da snimam milenijsku fotografiju na temu borbe protiv raka dojke. Međutim, ove godine sve smo morali raditi na poseban način. Ili, kako ja volim kazati, na novo milenijski način- kazao je Strikoman.

Fotograf i svi sudionici snimanja Milenijske fotografije pridržavali su strogih epidmijskih mjera. Stoga je Strikoman s vrha šibenske Knjiženice odakle je snimao fotografiju, kojoj je kao kulisa poslužio ulaz u šibensku podzemnu garažu na Poljani, vikao: 'Nemojte se stiskati, držite dva metra razmaka':

- Nismo imali druge mogućnosti nego napraviti instalaciju od papira koja je predstavljala ružičastu vrpcu. Žene i građani su stajali okolo, umjesto da od svojih tijela tvore ružičastu vrpcu- pojasnio je vodički snimatelj.

U subotu je u Šibeniku Strikoman napravio svoju 716. Milenijsku fotografiju. I ne misli stati unatoč neugodnom Covidu-19:
- Nikako, jer možda nam se sada otvaraju nove mogućnosti. Imamo rješenja i za ovu situaciju, budući da su građani i udruge prihvatili i novi način snimanja. Okruglu, 20. obljetnicu Milenijske fotografije obiljećit ćemo 5. studenog, a za dalje ćemo vidjeti- poručio je Strikoman.

Cijeli događaj je bio u organizaciji Saveza udruga protiv raka dojke (SURD), Lige protiv raka Šibensko – kninske županije, Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije.

17. travanj 2024 05:55