StoryEditorOCM
FotogalerijaŠibenik

Održano Svjetsko prvenstvo u vožnji karića: Pomorac iz Krila Jesenica slavio na gostujućem terenu

29. prosinca 2019. - 09:38

Karlo Ercegović, pomorac iz Krila Jesenice pobjednik je 4. Svjetskog prvenstva u utrci karića – Velike nagrade grada Šibenika, najluđe novogodišnje utrke koja je održana u okviru božićno – novogodišnjeg programa Adventura 2019.

- Nas tri frenda došli smo na utrku i ja san pobjedija. Kako sam uspija? Nisam se nigdi zapetlja, sve mi je išlo glatko i to je pravi razlog, a osim toga ko je s Krila di je puno strmije za vozit kariće - taj može di oće. Tamo kad si prvi – ka da si osvojija utrku u Monte Carlu. Dionica u Šibeniku mi zato nije bila posebno zahtjevna. Volimo mi malo brže vozit i patike istrošit, a ode sam doša skoro u novoj robi. I patike sam sačuva iako me istreslo, jer ima tu vozit dobar komad. Vozi se lipo i dugo. Starta sam deveti i iskoristija neke rupe i isplatilo se. Volija bi se češće pojavljivat na ovakvim utrkama, jer je tu ipak najvažnije druženje i prijateljevanje, dobra ekipa... Nažalost, ne mogu zbog posla. Radim na brodu, u turizmu, pa su nam radni i zima i lito - kazao je Ercegović.

Tradiciju sudjelovanja na utrci i ove je godine nastavio i Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik, koji je karić prije tri godine dobio od organizatora, udruge Disco gimnazija. Nije se Rakić ovjenčao lovorikama ali to mu, povjerio je, nije ni bio cilj:

- Od primarne je važnosti bilo sudjelovati i odvoziti utrku od starta do cilja, a važnije od svega je bilo ne doći zadnji. Jer, ko bi moga preživit tu zafrkanciju u Šibeniku – u šali je zaključio Rakić, koji se prije zahtjevnog zadatka, kao i prethodne dvije godine zagrijao i testirao balinjere, a prije toga i prikladno odjenuo te obuo udobne cipele koje su, dodao je, prošle rigorozni atest za kočenje.

Kotizacije za ovu utrku koju Šibenčani itekako vole ni ove godine nije bilo. Od natjecatelja se jedino tražilo poštivanje odredbi pravilnika po kojima su sudionici morali imati zaštitne kacige, dok su im karići morali biti izrađeni isključivo od drva. Precizirani su i neki tehnički detalji - tako su zadnje balinjere trebale biti unutar gabarita od 5 i 7 centimetara, a prednje od 8 do 10 centimetara.

Vozilo se Šibenikom, na potezu od tvrđave Barone pa do rive u šest kategorija, a na 4. Svjetskom prvenstvu u vožnji karićima mogli su sudjelovati doslovno svi - djeca, žene, muškarci i stariji od 60 godina. Svatko se mogao uklopiti u neku kategoriju, baš kao što su Šibenčani mogli birati koju će dionicu utrke pratiti - hoće li to biti start utrke i bogeni, spuštanje niz nizbrdicu kraj Gimnaziju ili dolijetanje u cilj. Zbog šušura u parkiću najviše ih je ipak bilo pred ciljem.

- Kad je karić u pitanju, sve je zabavno - poručio je Darko Relja Ritmo, inicijator utrke i predstavnik organizatora. A s tom bi se konstatacijom zasigurno složili svi koji su u vjetrovito subotnje podne pratili utrku. Pokrovitelji tradicionalnog natjecanja i ovaj su put bili Grad Šibenik i šibenska Turistička zajednica.

18. travanj 2024 07:46