StoryEditorOCM
FotogalerijaOd palače do palače

Svi misle da je Šibenik grad težaka, a bio je, zapravo, grad plemića (FOTO)

9. veljače 2020. - 10:21

Šibenik se, kada se govori o njegovoj prošlosti, najčešće predstavlja kao grad težaka, ali je zapravo bio grad plemića! Reći će to Merica Mikuličin, po struci tekstilna tehnologinja, ali nesuđena povjesničarka umjetnosti, kako sama ističe, pa joj je kopanje i istraživanje šibenske prošlosti i te kako u krvi. Mikuličin je i turistička vodičica, pa je svoja saznanja o šibenskom plemstvu i njihovim palačama koje su ostale iza njih, odlučila podijeliti sa svojim sugrađanima.

Svoju turističku rutu, Mikuličin je započela nasuprot kuće koju jedni u Šibeniku zovu vila Pasini, a drugi znaju kao kuću Vjekoslava Meichsnera, inženjera, inovatora i poduzetnika koji je krajem 19. stoljeća izgradio hidroelektarnu na rijeci Krki za proizvodnju izmjenične struje i stavio je u pogon svega dva dana nakon što je s radom počela najpoznatija svjetska hidroelektrana na slapovima Nijagare.

-To je prva kuća u gradu u koju je uvedena izmjenična električna struja. Šibenik je među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu, Teslinu, struju, ali su se građani bojali da im to dođe u kuću, pa je inženjer Meichsner tu struju uveo u svoju kuću kako bi pokazao da to nije uopće opasno – objasnila je Mikuličin. 

 

 

 


Šetnja od jedne do druge šibenske palače nastavila se do kuće Iljadica, jedine secesijske zgrade u Šibeniku, a potom su svi željni upoznavanja s ovim još uvijek nedovoljano poznatim dijelom šibenske bšatine, ponešto mogli saznati i o palači Draganić koju danas koristi uprava NP Krka, obližnjoj Galbiani-Šižgorić, koja je obnovljena sredstvima iz fondova EU te je u njoj smješten, lani otvoren, Interpretacijski centara katedrale sv. Jakova. Gotovo na istome trgu, popularno nazvanom Medulić, nalaze se još palače Divnić i kuća Marenci koje su također obnovljene i danas su baštinski hoteli.

- Šibenik je grad s najviše crkava u staroj gradskoj jezgri. Ima ih 24, a palača ima puno više. Nisu sve istražene, ali sve više o njima doznajemo. Meni je osobno najljepša palača Divnić, ali ona starija koja se nalazi kod katedrale, a tu je i palača Foscolo s najljepšim pogledom – onim na samu katedralu sv. Jakova – kazala je Mikuličin dodajući kako je do sada podatke prikupila i svoje priče zaokružila za 30 gradskih palača, ali to svakako nije njihov konačan broj.

 

 

 

 

 


-Puno je toga izgubljeno za vrijeme kuge koja je poharala grad u 17. stoljeću kada je sa 150 plemićkih obitelji Šibenik pao na samo njih 10 – rekla je Mikuličin nakon što jetura završila ispred Kneževe palače iz 13. stoljeća, najstarije u gradu.
Upoznavanje sa šibenskim palačama, treće je tematsko i besplatno razgledavnje grada koje posljednjih vikenda organizira Udruga turistički vodiča Mihovil. Počelo je s turom posvećenom Faustu Vrančiću, kaže prva žena šibenskim vodiča i vodičica Tina Biluš.

-Ovo je naš ciklus tematskih vođenja koji smo pokrenuli povodom Međunarodnog dana vodiča. On se, istina, obilježava 21. veljače, ali smo mi malo uranili, jer smo prvu turu vezali uz obljetnicu smrti Fausta Vrančića koja je bila 20. siječnja. Vodila ju je Zlatka Rodin koja radi u Memorijalnom centru Fausta Vrančića u Prvić Luci koja Fausta ima u malom prstu. Potom je Sandra Grgas pripremila turu Civitas Sacra, sada smo imali Mericu i palače. Sljedeće subote Dario Mikulandra pripremio je temu sv. Jere u Šibeniku, 1600 godina od smrti, a nakon toga imat ćemo turu prilagođenu osobama s invalitetom – najavila je Biluš.

 

 

13. travanj 2024 19:55