StoryEditorOCM
Glava u balunuPamtim samo sretne dane

Šibenski sportaši mogu žaliti za nekim prošlim vremenima: Gadno je kad imaš više ambicija nego sponzora

Piše Ivo Mikuličin
9. ožujka 2020. - 09:14

 

 

 

Jolly se, za razliku od priče o Lessiju, ne vraća kući! Već danima na sportskim stranicama teleteksta HRT-a, točnije na ljestvici i rezultatima Prve lige za košarkašice stoji “ŽKK Jolly” umjesto ŽKK Šibenik! Kad smo se već ponadali da se uspješni šibenski gospodarstvenik i sportski zanesenjak Josip Stojanović Jolly vratio svojoj prvoj (sportskoj) ljubavi, na zemlju nas je spustio trener šibenskih košarkašica i hrvatski izbornik Stipe Bralić.

- Kamo sreće da je to istina! Stojanović bi više nego dobro došao našem klubu, pogotovu predsjedniku Nevenu Periši, koji muči kraj s krajem. Meni osobno nije baš lako zaboraviti doba, kad smo s Jollyjem kao sponzorom osvajali državne i regionalne titule, dobro se nosili i u Europi - kazivao nam je Bralić.

Krpanje proračuna

S (ne)malog vremenskog odstojanja još je jasnije koliko su sponzori jučer ili prekjučer značili šibenskom sportu. Nije se moljakalo ispred gradske blagajne, kad je već spomenuti Stojanović vodio, najprije ženski, a potom i svoj muški košarkaški klub. Baš kao što “muški dio” Baldekina nije imao nikakvih problema oko financijskog praćenja izuzetno ambicioznog projekta, kad su iza kluba stajali, nažalost ugasla, tvrtka Šibenka i Zagrebmontaža (čitaj: Vlado Čović). Šibenka je, što kriti, pratila dijelom i nogometaše Šibenika, i veslače Krke.

Baš kao što je tvrtka Elemes bila uz šibenske košarkašice u trenucima, kad su osvajali titule u bivšoj državi. Zašto sakriti i istinu da su (jednako ugasla) Slobodna plovidba i hotelska tvrtka Solaris (danas: Amadria park) obilato podržavali šibenske vaterpoliste!?

Uostalom, šibenski sportski blagoslov zaslužuje i turska Dogus grupa koja je šest godina pratila mušku košarku, te ostavila klub na tzv. pozitivnoj nuli.

Danas su, pak, ambicije šibenskih (prvo)ligaša kao nikad narasle, a velikih sponzora ni na vidiku. Financijski programi se krpaju ne baš velikim donacijama ili rebalansom sredstava Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Stoga, nije ni čudo što je po tko zna koji put aktualizirana zamisao o utemeljenju SD Šibenik, koji bi objedinjavao tri najpopularnija kluba (KK Šibenka, HNK Šibenik i VK Solaris), ali i veslački klub Krka, kao šibensku tradiciju, staru gotovo 100 godina.

- Nikad neću zaboraviti, kad smo prvi put izašli s tom idejom da se osnuje središnje sportsko društvo na razini grada, a dočekao nas podsmijeh s okusom ideologije “kako želimo kopirati Sovjetski savez sa CSKA”. Podsmijeh, što je govorio o totalnoj neinformiranosti. Najveći klubovi svijeta, poput madridskog Reala, Barcelone ili muenchenskog Bayerna djeluju kao sportska obitelj. Sve je, pak, temeljeno na uzajamnoj solidarnosti, te velikim uštedama u nizu bitnih segmenata klupskog trajanja. Prijevozu, marketinškoj službi, financijskom servisu… - oglasio se poslije vaterpolskog derbija Solaris – Primorje bivši predsjednik šibenskog vaterpolskog kluba Zoran Lolo Knežević, koji samo formalno nije u menadžmentu Crnice.

’Krizni nogometni stožer’

Cijeli razgovor je prisluškivao Nenad Periš, najbolji hrvatski vaterpolski sudac i predsjednik Splitskog sportskog saveza. Bez imalo primisli da “kontrira” Kneževiću.

Dobro zna Periš kako mu je, kad valja rasporediti nešto više od 11 milijuna kuna za, ruku na srce, klubovima puno moćniju splitsku sportsku obitelj.

Ni nama nije na kraju pameti “kontrirati” Loli. Pogotovu, što je trenutačno i te kako aktualno pitanje o plasmanu nogometaša u Prvoj ligi. Pitanje, koje traži puno više od službenog, ali zasad deklarativnog stava “kako će se Šubićevcu pomoći na tom putu”. Sa saznanjem da će trener Krunoslav Rendulić i njegovi igrači puno lakše odraditi svoj dio posla nego pripremiti sve potrebno za društvo najboljih.

Zato zamisao o formiranju šibenskog “Kriznog nogometnog stožera”, koja je dijelu odgovornih ušla na jedno, a još brže izašla na drugo uho, predstavlja i više nego praktičnu inicijativu.

17. travanj 2024 01:28