StoryEditorOCM
Mali nogometfutsal završnica

Odluka je pala: u doigravanju će biti osam momčadi, igra se ‘na jednu’ utakmicu

Piše Robert Radica
18. svibnja 2020. - 22:44

Pala je odluka o formatu završnice Prve hrvatske malonogometne lige. Odradit će se preostala tri kola prvog dijela sezone, a onda se ide u skraćeno doigravanje s osam momčadi. Četvrtfinala, polufinala i finale igrat će se na jednu utakmicu i to na terenu momčadi koja je nakon 18 kola imala bolju poziciju na tablici. Bio je to jedan od dvaju prijedloga koji je Komisija za mali nogomet pri Hrvatskom nogometnom savezu ponudila klubovima. Drugi je bio da se playoff uopće ne odigra. Klubovi su većinski prihvatili prvu soluciju, iako dobar dio njih nije bio zadovoljan ponudom.

U ostatak sezone krenulo bi se 11. ili 18. lipnja, tri kola odigrala bi se vjerojatno tjedan za tjedan, a doigravanje bi se proteglo kroz srpanj. Umjesto petkom, utakmice u izravnom TV prijenosu igrale bi se četvrtkom. Konačnu potvrdu odluke još mora dati Stožer civilne zaštite koji će procijeniti epidemiološku situaciju. Ona je trenutno povoljna, zbog čega se i ušlo u kombinacije o nastavku sezone, pa ta potvrda ne bi trebala biti sporna. No, pričekajmo dok ne bude crno na bijelo.

Prijedloga za finiš sezone bilo je mnogo i bilo je jasno da u ovakvim izvanrednim okolnostima nije lako donijeti odluku koja će zadovoljiti baš svih. Svaki klub ima svoj kut gledanja i svoje argumente. Svi su bili za to da se, ako uvjeti dopuste, prvenstvo odradi do kraja, ali su se razlikovala mišljenja po pitanju formata natjecanja.

Konkretno, vodeći Olmissum nije se slagao s opcijom doigravanja na jednu utakmicu te je predlagao ili nastavak u ranije dogovorenom formatu (četvrtfinala i polufinala na dvije dobivene, finale na tri) ili prekid prvenstva te utvrđivanje plasmana prema sadašnjem poretku. Stav posljednjeplasiranog Splita, kojemu prijeti izravno ispadanje, bio je identičan omiškom, dok je Universitas podržao mišljenje Futsal Dinama koji je predložio playoff na dvije utakmice (bez majstorice) ili na jednu. Crnica je, pak, bila za opciju Final Foura u gradu prvoplasiranog sastava nakon 18 kola.

Posljednjeplasirani ispada iz lige, a devetoplasirani razigrava za ostanak s drugoplasiranim iz drugoligaške Lige za prvaka. Plan je da se igra bez publike, iako nije isključeno da se i to promijeni ako epidemiološka slika u narednim tjednima bude još povoljnija. Sve bi se momčadi, dakle igrači i stručni stožeri, trebale testirati na koronavirus, što bi financijski trebao pokriti HNS.

19. travanj 2024 16:35