StoryEditorOCM
Glazba23. Večer dalmatinske šansone

Za Šansonijera natjecat će se 22 skladbe, a žiri neće imati nimalo lak posao

Piše Marija Lončar
21. kolovoza 2020. - 21:00
Lani se tražila ulaznica više, ove godine u gledalištu će biti svega 268 mjestaNiksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Ovogodišnje izdanje Večeri dalmatinske šansone, zbog korone i svih problema, financijskih i epidemioloških, koji su iz toga proistekli, ostalo je bez Večeri starih skladbi koje su trebale biti posvećene Arsenu Dediću, ali će se zato u Večeri novih skladbi za nagradu Šansonijer natjecati 22 skladbe od kojih će mnoge, zasigurno, postati novi hitovi i najizvođenije pjesme u programima hrvatskih radio stanica kao što je to bilo i prethodnih godina zbog čega je taj festival odavno postao jedna od vodećih glazbenih manifestacija u Hrvatskoj. Festival će se održati u subotu, 22. kolovoza na Trgu Republike Hrvatske, renesansnom trgu između Gradske vijećnice i katedrale sv. Jakova.


Direktor festivala Branko Viljac kaže kako je stručni žiri skladbe za natjecateljsku večer izabrao između stotinjak pristiglih na natječaj te tvrdi kako je riječ o vrlo kvalitetnom izboru koji bi, dadao je, i veliki Arsen blagoslovio!
- Važno je da se ne stidimo nijednog stiha. Kao i svake godine, vodili smo računa da ne robujemo samom nazivu dalmatinska šansona, jer ovo nije konzervativan i staromodan festival i otvoren je za raznovrsne glazbene izričaje. Tako ćemo, osim dalmatinskih uspješnica i šansona, čuti i pop i rock skladbe, jazz izričaj i urbanu glazba koja prati tijek vremena i mijene koje se događaju u glazbenom svijetu, ali su aranžmani ipak prilagođeni festivalu dalmatinske šansone – kazuje Viljac.

Bez ulaznica u prodaji

Ipak, po mnogo čemu će 23. Večeri dalmatinske šansone ostati upamćene u svojoj povijesti. Prvi put organizatori će bit lišeni pritiska zbog potrage za ulaznicom više. Jagme za mjestom u gledalištu neće biti, jer neće biti ni ulaznica u slobodnoj prodaji. Razlog je istovremeno prozaičan i apsurdan, kako i priliči ovom vremenu korone i tzv. novom normalnom. Naime, zbog propisanih epidemioloških mjera, umjesto tisuću mjesta, gledalište će biti svedeno na svega njih 268, pa će ulaznice biti podijeljene samo sponzorima, koji su zbog gospodarskog pada također desetkovani, a dio ulaznica dobit će izvođači, autori glazbe, teksta, odnosno njihova uža obitelj... I sama scena bit će drugačije postavljena, tj. na mjesto na kojem je bila prvih nekoliko godina održavanja festivala – ispred Gradske vijećnice.


Posebnost 23. Večeri dalmatinske šansone bit će sudjelovanje do sada najvećeg broja kantautora i žena, tj. izvođačica, a istodobno najmanji broj debitanata i klapa.
- Od 22 skladbe imamo 11 kantautora. Šibenski festival uvijek je težio kantautorima, počevši već od prve godine kada su sudjelovali Arsen Dedić, Kemal Monteno, Ibrica Jusić, Meri Cetinić, a kasnije Neno Belan, Gibonni, Hari Rončević... Mislimo da će neki od tih 11 kantautora ostaviti traga na hrvatskoj sceni. Drago mi je i što se ove godine, pojavilo i dosta izvođačica od Istre, Kvarnera, preko Dalmacije sve do krajnjeg juga i Dubrovnika. Također, u okviru šibenskog festivala prvi put okupit će se bivša Daleka obala, sada s nazivom The Obala, gotovo u izvornoj postavi, samo će umjesto Bana pjevati Jakša Kriletić Jordes.

Za nagradu Šansonijer ravnopravno će se boriti vrsni pjevači, nekad klapski tenori, a danas vokalni solisti koji su se otisnuli u solo vode od Duje Stanišića, Branka Medaka, Stijepe Gleđa Markosa, Saše Jakelića do Četiri tenora u kojem je i naš Šibenčan Đani Stipaničev. Nekada je na Večerima dalmatinske šansone bilo puno više klapa, a kako nam nije intencija da ovo bude klapski festival, ove godine nastupit će samo dvije klape. Obje šibenske: Branimir Bubica i njegov Sebenico te klapa More koja ova godine obilježava 30 godina postojanja, a poznata je po suradnji s Nenom Belanom s kojim je snimila hitove kao što je Djevojka s juga, Galeb, Srce od leda, Kad plima se diže... Prvi put imat ćemo samo četiri debitanta. To su: Marko Kutlić, Martina Majerle, Anja Viktoria Peršić te šibensko-zagrebačka pop-rock skupina Lili Gee. Oni su poznata imena, ali su debitanti jer su prvi put u Šibeniku - zaključuje Viljac.

Velika konkurencija

Koja će od 22 skladbe biti ovogodišnji pobjednik, tko će biti najbolji kantautor, izvođač, debitant, a tko autor najboljih stihova odlučivat će publika i žiri. Prvi će, uvjeren je Viljac, lako pronaći svog favorita, jer su mnoge pjesme već čuli, a objavljen je i CD svih novih skladbi, no žiri će tvrdi Viljac, imati pune ruke posla. Konkurencija je velika i tijesna, no upravo u tomu, složit će se pokolnici ovog festivala, njegov je šarm i značaj. Gledateljima koji ove godine nisu mogli do svog mjesta u gledalištu na najljepšem šibenskom trgu, za utjehu ostaje izravan prijenos na 2. programu Hrvatske televizije i 2. programu Hrvatskog radija.

19. travanj 2024 21:43