StoryEditorOCM
LifestyleSVE ŠTO TREBATE ZNATI

Vodič za covid pacijente: ‘To je u biti viroza, pa tako i liječite blage simptome‘

Piše šibenski.hr
26. listopada 2020. - 21:44

Premda se o tome što činiti ako netko posumnja na covid-19 govori gotovo cijelu godinu, još ima puno nedoumica kako oko simptoma, tako i oko liječenja nakon što osoba sda je bolesna. Radi se zapravo o liječenju viroze, što koronavirus u svojoj biti jest. Naime, samo oni kojima simptomi znatno narušavaju zdravlje odnosno život trebaju bolničku pomoć, a svi ostali "leže kući uz puno tekućine i laganu prehranu"

Dijagnosticiran vam je covid-19. Što možete očekivati i kako se liječiti?

Kod blagih simptoma potrebno je samo mirovati i liječiti simptome, kao što se to čini kod "običnih" viroza

Povišena tjelesna temperatura najčešći je simptom:  snižavajte je uobičajenim lijekovima poput paracetamola.

Grlobolja: liječite je toplim napitcima.

Kašalj: pokušajte uobičajenim sirupima.

Gubitak njuha ili okusa obično se vraća desetak dana nakon pojave prvih simptoma, ali ima i onih kod kojih je problem potrajao i više mjeseci.

Covid-19 ne liječi se antibioticima!

Kada treba potražiti pomoć liječnika?  

Teškoće s disanjem mogu upućivati na problem s plućima pa je nužno konzultirati liječnika obiteljske medicine koji će odlučiti je li potreban pregled pacijenta pa i hospitalizacija.

Visoka temperatura koja ne jenjava danima također je razlog da nazovete liječnika.

Može li se fizički otići kod liječnika?

Konzultacija s liječnikom obiteljske medicine mogu se obavljati i telefonom, kao što se i naručuje na preglede, jer u doba korone liječnici primaju samo naručene pacijente.

Pacijenti se za pomoć mogu obratiti i u covid-ambulante ako je njihov Dom zdravlja otvorio takve ordinacije. U njima dežuraju obiteljski liječnici koji u slučaju potrebe organiziraju epidemiološki pregled i prijevoz pacijenta u bolnicu.

Za teže oblike bolesti uputnicu za bolničko liječenje izdaje obiteljski liječnik nakon što je utvrdio da je riječ o težem obliku bolesti.

Koliko i od kada osoba treba biti u izolaciji?

Asimptomatski pozitivni pacijenti moraju ostati u izolaciji deset dana od dobivanja pozitivnog nalaza.

Bliski kontakti su osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim dva ili tri dana prije nego su se kod oboljelog pojavili prvi simptomi covida-19.

Kontakte oboljelih epidemiolozi obavještavaju da trebaju ostati u samoizolaciji 14 dana jer se pokazalo da je kod nekih osoba inkubacija bolesti potrajala i više od 10 dana. To je razlog što se zasad ne skraćujeizolacija kontakata.

Bliski ste kontakt oboljelog, ali nitko od stručnjaka vas nije kontaktirao. 

Pozitivni pacijenti trebali bi, kad god je to moguće, sami obavijestiti svoje kontakte o zarazi dok čekaju obavijest epidemiologa jer zbog sve većeg broja zaraženih takve informacije nerijetko kasne.

U Hrvatskoj rade 103 epidemiologa. Jučer smo imali više od 2400 oboljelih. Ako je svaki novozaraženi imao samo tri kontakta, epidemiolozi su u jednom danu trebali nazvati gotovo 10.000 ljudi (sve oboljele i njihove kontakte). To je fizički nemoguće. 

Mogu li se bliski kontakti testirati?

Svatko se može testirati, ali o svojem trošku. O tome treba li se kontakt testirati odlučuje liječnik i to temeljem spidemiološke slike, odnosno ovisno o tome ima li kontakt simptome ili ne. 

Uputnicu za testiranje izdaje obiteljski liječnik.

Testiranja se obavljaju u zavodima za javno zdravstvo, ali brisevi se mogu uzimati i u covid-ordinacijama, a pacijent dobiva rezultate mailom ili u ambulanti svoga liječnika.

25. travanj 2024 20:14