StoryEditorOCM
ŠibenikRasterećenje poduzetnika

Odluka šibenske Gradske uprave: Smanjuje se porez na potrošnju za cijelu 2021. godinu

Piše šibenski.hr
4. prosinca 2020. - 10:28

S ciljem poticanja oporavka ugostiteljskog sektora u 2021. godini Grad Šibenik smanjuje porez na potrošnju s tri na dva posto, doznaje se u šibenskoj Gradskoj upravi.

Što se tiče mjera pomoći poduzetnicima kojima je zabranjen rad bit će poznate nakon usklađenja s Vladinim paketom mjera vrijednim 2,1 milijardu kuna.

- Gradska uprava Grada Šibenika s velikim zanimanjem i zabrinutošću prati razvoj epidemiološke situacije na području Šibenika. Posebno se prati razvoj situacije u gospodarstvu te problemi s kojima se susreću poduzetnici- izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Na tu temu održan je i sastanak s predsjednikom Obrtničke komore Šibensko- kninske županije Josom Smolićem. U cilju rasterećenja ugostitelja koji su posebno pogođeni pandemijom, donesena je odluka o smanjenju poreza na potrošnju sa tri na dva posto. Smanjenje se odnosi na cijelu kalendarsku 2021. godinu, neovisno o razvoju situacije. Navedena mjera ima fiskalni učinak rasterećenja vrijedan oko milijun kuna, što će pomoći u oporavku ugostiteljske djelatnosti u 2021. godini.

- Grad Šibenik podržava stav da poduzetnici kojima je ograničen ili onemogućen rad uslijed epidemioloških mjera moraju biti obeštećeni, a radna mjesta sačuvana. Mjere pomoći gospodarstvu Grada Šibenika bit će usklađene s Vladinim paketom mjera vrijednim preko 2,1 milijardu kuna, a koji predviđa potpuno ili djelomično pokrivanje troškova komunalne naknade, najma, zakupa i drugo- pojasnio je Burić.

Kako ne bi došlo do preklapanja ili kontradiktornosti u provedbi mjera, konačni prijedlog Grada Šibenika bit će donesen kroz nekoliko dana, nakon što se utvrde detalji i mehanika provedbe Vladinog paketa. Odluka će biti službeno donesena i potvrđena na sjednici Gradskog vijeća, 14. prosinca.

Nadalje, Grad Šibenik je donio odluku o produženju roka za ispunjenje ugovornih obaveza investitorima na području Gospodarske zone PODI.

Kupci, odnosno nositelji prava građenja, zbog otežanog poslovanja u novonastaloj situaciji, mogu dobiti produljenje roka za ispunjenje obveza do 12 mjeseci, ili u slučaju znatno otežanog poslovanja, čak i pravo na izmjenu ili raskid Ugovora.

Osim toga, donesene su i organizacijske mjere o radu Gradske uprave tijekom trajanja pandemije. Pisarnica radi u skladu s redovnim radnim vremenom.

Za sastanke u uredima Gradske uprave obvezna je prethodna najava kako bi se izbjegle gužve na hodnicima.

25. travanj 2024 02:56