StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi Erasmus+

Osnovci kao vodeni policajci: Školi s Meteriza partneri će biti Šveđani, Španjolci i Talijani

Piše šibenski.hr
3. prosinca 2020. - 08:25

Osnovna škola Meterize po prvi će put sudjelovati u jednom Erasmus+ projektu. U sedmoj godini od osnutka škole stiglo se tako do još jednog velikog ostvarenja.

Zajedno s partnerima iz tri europske zemlje osnovnoškolci s Meteriza radit će na projektu pod nazivom Call of Poseidon (COPwater), a sve to, financirano europskim sredstvima (preko Agencije za mobilnost).

Pandemija korona virusa odgodila je mobilnosti (putovanja u partnerske zemlje sudionice projekta) na neko vrijeme, pa će se skupina učenika iz 6.a, 6.b i 7.a razreda još neko vrijeme morati strpjeti prije nego li projekt zaživi u tom dijelu. Do tada, učiteljski tim, zajedno s kolegama iz partnerskih zemalja dogovora i radi na svim pojedinostima projekta putem redovitih virtualnih sastanaka.

Partneri Osnovnoj školi Meterize su British Junior Secondary iz grada Eskilstuna u Švedskoj, koji su i koordinatori projekte, te Instituto de Educación Secundaria Los Montecillos iz Coina u Španjolskoj, odnosno I. C. E. DE AMICIS, TREMESTIERI ETNEO sa Sicilicije (Italija).

Projektni tim u OŠ Meterize čine profesorica geografije Ivana Jurica, koja je i koordinator projekta za šibensku školu, profesorica hrvatskog jezika Hamida Šarić, profesorica prirode, biologije i kemije Mirjana Lovrić i ravnateljica, profesorica Margit Vrbičić.

- Sve zemlje partneri u projektu povezani su s vodom, bilo da je riječ o moru, rijeci ili jezeru. Želimo razviti mjere zaštite voda koje su neophodne za život na Zemlji. Kako bismo postigli te ciljevi, učenici će kroz igru (gamifikacija) razvijati svjesnost o važnosti vode, nepogodama koje joj prijete, odnosno o aktivnostima koje trebaju biti poduzete kako bi se naše vode sačuvale. Učitelji će, kroz CLIL metodu, a riječ je o obliku nastave gdje se sadržaji struke poučavaju na stranom jeziku, vodu proučavati s različitih aspekata kako bi dobili općenit, globalan pogled. Kroz međunarodnu suradnju kako učenika tako i učitelja želimo uključiti europsku dimenziju u obrazovni proces i prikazati idealan razred 21. stoljeća, gdje su odnosi između učenika i učitelja utemeljeni na komunikaciji, međusobnom uvažavanju, suradnji, toleranciji i poštivanju – kažu u OŠ Meterize.

Prva mobilnost trebala je biti u listopadu u Španjolskoj, no, korona virus promijenila je prvotni plan, te je došlo do odgode za svibanj. Projekt inače traje dvije godine, ali postoji mogućnost da se zbog određenih okolnosti, trajanje produži za još jednu godinu.

18. travanj 2024 09:51