StoryEditorOCM
Županija‘TIJAT U SRCU‘

Pokrenuta peticija za spas čuvenog Jadrolinijinog broda: ‘Sačuvajmo ga kao spomenik pomorcima i moru!‘

Piše OM,Šibenski.hr
11. travnja 2023. - 11:58

Nakon što je Jadrolinija najavila pomlađivanje flote te skorašnju zamjenu starijih brodova zbog učestalih kvarova, Facebook grupa ‘Tijat u srcu’ pokrenula je poticiju da se legendarni brod "Tijat" spasi i sačuva kao spomenik.

"Jeste li za ideju da se TIJAT sačuva za budućnost, kao spomenik našoj brodogradnji, pomorcima, otočanima, obali i otocima. Svjedoci smo kako većina pomorskih zemalja čuva svoje brodove iz bliže, pa i dalje povijesti. Brodove stare čak stotinu i više godina, koji se održavaju u plovnom stanju i većina s originalnim strojem. Hrvatska, kao pomorska zemlja s doslovno tisućljetnom pomorskom tradicijom, nema sačuvan nijedan brod iz svoje bogate povijesti”, kazao je jedan od pokretača inicijative za portal Pomorski.hr.

– Taj mali brod velikog srca, koji je osvojio mnoge, zaplovio je 1955. godine iz Brodogradilišta Split, u pratnji još dva (trenutno ploveća) blizanca. Plovio je Tijat (nekadašnji OHRID) od sjevera do juga, obišao je sva plovna područja, a najduže se zadržao na liniji 505 koja povezuje Šibenik, Zlarin, Prvić i Vodice.

Zadnjih godina često je bio na zamjeni u Malom Lošinju, donoseći život na Unije, Susak, Male i Vele Srakane. Odlikuje ga i stas i glas, jer osim lijepe linije ima stabilnost kojom je prkosio svim vremenskim nepogodama. A dobar glas mu daje originalni švicarski Sulzer, koji radi kao švicarski sat.

Već godinama, preko Facebook grupe ‘Tijat u srcu’, ukazujemo na veliku vrijednost broda, koji svakako zaslužuje da se sačuva, po mogućnosti u originalnom stanju. Predložen je za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2018. godine. Bilo bi idealno kad bi se brod sačuvao u plovnom stanju, kao još jedan biser u nizu šibenskih kulturnih i zemljopisnih atrakcija, uz potporu svih koji mogu pridonijeti uspjehu projekta.

Svojim potpisom napravili biste mali korak za nas, ali veliki za spas Tijata. Jer ovaj mali brod velikog srca to zaslužuje – stoji u peticiji.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

16. travanj 2024 23:44