StoryEditorOCM
Hrvatskana stolu 4 ponude

Natječaj ulazi u političku fazu, hoće li se Hrvatska osloniti na utjecaj SAD-a ili će igrati na kartu zajedničke europske obrambene politike?

5. prosinca 2020. - 07:56
Jedini kamen u francuskoj cipeli je obrambeni stručnjak iz redova opozicije, koji je zabrinut što će francuski porezni obveznici morati kupiti 'duzinu' novih Rafalea (na slici) koji će zamijeniti ove koji će biti prodani Hrvatskoj.AFP

Hrvatski natječaj za nabavu novih borbenih zrakoplova ulazi u političku fazu. Do 12. prosinca Međuresorno povjerenstvo trebalo bi Vladi predložiti koju od četiri aktivne ponude prihvatiti – novi švedski Gripen C/D, novi američki F-16 blok 70, francuski rabljeni model Rafale ili izraelski polovni model F-16, izrauban i ogoljen na zastarjelu verziju blok 30.

U svjetlu ekonomske krize produbljene pandemijom, odluka koja će hrvatski državni proračun kroz niz godina stajati milijarde kuna nije laka, ali to je tek dio odgovornosti koju natječajno povjerenstvo ima. Sjetimo se da je čak i nabava putničkih Airbusa, u vrijeme nastanka Croatia Airlinesa, postala prvorazredno vanjskopolitičko pitanje i dugo utjecala na odnose sa Sjedinjenim Državama.

Pitanje koje je sada na dnevnom r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:21