StoryEditorOCM
4 kantunaPOGUBNA KOMBINACIJA

Dvije djevojke od 21 i 20 godina i dva muškarca od 28 i 49 godina policija pronašla drogirane i bez svijesti u autu na Muspastanu: što su uzeli?

Piše Iva Ivanac
1. prosinca 2020. - 21:30

Prošle nedjelje u ranim jutarnjim satima Opća bolnica Zadar zaprimila je četvero pacijenata kojima je pozlilo od uporabe droga. Dvije djevojke u dobi od 21 i 20 godina te dvojicu muškaraca od 28 i 49 godina, policija je pronašla drogirane i bez svijesti u automobilu parkiranome u park šumi Musapstan iznad Zadra. Nakon liječničke pomoći četvorka je puštena iz bolnice, a ubrzo se otkrilo da je pogubna bila konzumacija amfetamina, odnosno speeda, ali ovog puta najvjerojatnije u kombinaciji s tekućinom zvanom GBL (gama-butirolakton).

Naime, zadarska policija sumnja da je 49-godišnjak u nedjelju, pola sata iza ponoći, u svom automobilu šibenskih tablica drogu ponudio dvjema djevojkama i 28-godišnjaku iz Zadra. Stariji muškarac im je navodno dao speed ali, izgleda, i još neke druge kemijske tvari od kojih im je u kombinaciji na kraju pozlilo.

Policija je četvorku uspjela pronaći na Musapstanu zahvaljujući dojavi prijateljice jedne od djevojaka. Naime, nakon što je uzela drogu jedna djevojaka je, kako doznajemo, mobitelom alarmirala svoju prijateljicu. Poručila joj je da im je svima pozlilo te je zamolila za pomoć. Prijateljica je odmah pozvala policiju koja je drogirano društvo zatekla u automobilu bez svijesti.

Provedenim očevidom i kriminalističkim istraživanjem, policija je u vozilu 49-godišnjaka pronašla 5,7 grama amfetamina te litru prozirne tekućine nepoznatog kemijskog sastava koja svojim karakteristikama nalikuje na tekućinu GBL. Ta tekućina, kako navode iz zadarske policije, ima gotovo identična svojstva i utječe na konzumente kao i GHB (Gama hidroksibutirat), sintetička droga poznatija kao „tekući ecstasy”, koji se koristi kao droga za silovanje.

- GHB stvara osjećaj euforije i pobuđuje seksualni nagon, to je zapravo droga koju se naziva tekućim ecstasyjem, kaže psihijatar dr. Slavko Sakoman, jedan najpoznatijih naših stručnjaka za probleme ovisnosti.

- GBL je prekursor u sintezi droge GHB. To znači da se određenim kemijskim postupkom mijenja formula GBL u drogu gama-hidroksi-butirat. GBL sam po sebi nema djelovanje kao droga. Najviše su tu drogu koristili pripadnici LGBT zajednice jer djeluje erotizirajuće. Danas je to jedna od tipičnih i standardnih 'party droga'. Jeftina, ali i adiktivna, kazao je dr. Sakoman dodajući kako se GHB u medicini koristio i kao anestetik.

Pretragom doma 49-godišnjaka na širem šibenskom području pronađena su četiri paketića s ukupno 22 grama amfetamina za koje se sumnja da su namijenjena za daljnju preprodaju. Policija ga sumnjiči da je drogu ponudio djevojkama i muškarcu te im omogućio prostor za drogiranje. Pretresom stambenog objekta na zadarskom području kod 28-godišnjaka je pronađeno oko 0,5 grama amfetamina i oko 0,3 grama marihuane.

- Droga i pronađena tekućina su oduzete te će biti proslijeđene na daljnja vještačenja, a zbog sumnje na kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama te omogućavanje trošenja droge, protiv 49-godišnjaka je podnesena kaznena prijava. Protiv 28-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga, priopćili su iz PU zadarske dodajući kako se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Potrošnja kokaina i marihuane porasla 300 posto

Iako u Hrvatskoj GHB spada na popis droga, GBL se ne tretira kao droga već kao „tvar pod dodatnim praćenjem” jer je to tvar iz koje je moguće dobiti drogu.

- Na tržištu postoje stotine supstanci koje se mogu nabaviti putem interneta. Takve supstance služe da odmaknu pozornost od ključnih droga na kojima se zarađuje, a u Hrvatskoj su to kokain i marihuana, govori dr. Sakoman dodajući kako novodizajnirane droge služe da odmaknu fokus od marihuane, gdje imamo slučajeve konzumacije marihuane već od 14 godine, odnosno kokaina koje konzumiraju osobe bolje platežne moći.

- Prema istraživanja Instituta Ruđer Bošković, 2019. godine dogodio se enormni porast konzumiranja droge i to kanabisa za 300 posto, kokaina za preko 300 posto te ecstasyja za preko deset puta. U posljednjih deset godina potrošnja amfetamina porasla je za preko 30 puta, ističe Sakoman dodajući kako se ljudi sve više drogiraju jer je srušen sustav represivne kontrole.

19. travanj 2024 15:39