StoryEditorOCM
4 kantunaUSKORO RADOVI

Raspisan natječaj za rekonstrukciju Tuđmanove ulice do raskrižja s Jelačićevom - čak četiri prometna traka, široki nogostupi i biciklističke staze

Piše Mišel Kalajžić
1. prosinca 2020. - 08:35

Grad Zadar pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti u predmetu Radovi rekonstrukcije ulice dr. Franje Tuđmana u Zadru - projekt Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru. Obavijest o nadmetanju objavljena je 23. studenog 2020. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave, a krajnji rok za dostavu ponuda je 14. prosinca 2020. godine do 13 sati.

Kako doznajemo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, već bi se tijekom siječnja ili veljače 2021. godine mogao izabrati izvođač radova, a dinamika radova dogovarala bi se ovisno o turističkoj sezoni ukoliko je i u kojem obimu uopće bude, na način posebne regulacije i ograničenja prometa na toj, jednoj od najfrekventnijih zadarskih ulica. Financije su osigurane, 16 milijuna kuna povučeno je iz europskih fondova s tim što će se Grad zadar uključiti i sa svojim dijelom sufinanciranja dijela projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra, što je jedan od najvećih prometnih zahvata u gradovima na području čitave Hrvatske.

Osim rekonstrukcije Tuđmanove ulice od križanja s Murvičkom do raskrižja s Ulicom bana Josipa Jelačića, Grad će projektirati i dionicu od Trgovačkog suda prema parku Vruljica, te obodom parka do Ulice Ivana Mažuranića i dalje prema Putu Dikla, što je prostorno-planski gradska transverzala koja bi trebala preuzeti veliki dio prometa kroz ulicu Domovinskog rata koja je dosta prometno opterećena. Očekuje se da će Grad prometno "prodistati" kad se ta transverzala konačno realizira, a projektira se i nastavak bivše Bihaćke ulice, odnosno Ulice Jakova Šubića od Cezana pa iznad belafuškog groblja na Žmiriće. S tim bi zahvatom prometna mreža unutar grada bila dovršena i definirana. Izgradnjom obilaznice u izvedbi Hrvatskih cesta iznad Ulice Hrvatskog sabora u Zadru više ne bi bilo ozbiljnijih zahvata na novoj cestogradnji, jer bi grad bio premrežen s četiri uzdužne prometnice i sustavom okomitih ulica.

image
Rekonstrukcija Tuđmanove
Cropix

Rekonstrukcijom Tuđmanove uklonit će se postojeća stabla uz Tuđmanovu uzduž City Galerijer, ali će se dobiti širok nogostup s biciklističkim stazama i četiri prometna traka od kojih će dvije biti s pravom prvenstva za javni prijevoz. Ulica će se širiti na čak 12 metara kolničkog traka i po tri metra nogostupa s obe strane.

Grad Zadar pokrenuo je i otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti u predmetu Nabava pametnih prometnih rješenja upotrebom IKT - Projekt ZUM 4.0. Obavijest o nadmetanju objavljena je 16. studenog 2020. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave, a krajnji rok za dostavu ponuda je 18. prosinca 2020. godine do 13 sati. Projektom je planirano uspostaviti web portal i mobilnu aplikaciju za pametne telefone (Zadar Smart City Aplikacija) za pristup objedinjenim uslugama - informiranje, javni prijevoz, parkiranje, mogućnosti plaćanja raznih usluga različitim platnim metodama, zatim sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu za najmanje 50 autobusa Liburnije d.o.o. opremljenih sustavom elektroničke naplate, sustav pametnog parkiranja, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu –„pametne“ autobusne stanice i zaslone uz prometnice na najmanje 20 autobusnih stanica za informiranje korisnika u javnom prijevozu i tri autobusne stanice opremljene dodatnim sadržajima poput velikih zaslona za informiranje putnika, punjača za mobilne uređaje, wi-fija i sl. te centralni Informacijski Sustav (CIS) – središnji sustav za nadzor i upravljanje prometom na rekonstruiranim dionicama.

23. travanj 2024 20:58