StoryEditorOCM
4 kantunaNA ZADARSKOM SUDU

„Ryanair“ kažnjen novčanom kaznom jer je iz Pariza bez vize u zračnu luku Zemunik dovezao 22-godišnjeg državljanina Senegala!

Piše B.S.
1. prosinca 2020. - 15:06

Na novčanu kaznu u iznosu sedam tisuća kuna u prekršajnom postupku na Općinskom sudu u Zadru kažnjen je irska niskotarifna zrakoplovna tvrtka „Ryanair“ jer je bez vize iz Pariza prije dvije godine u zračnu luku Zemunik dovezla 22-godišnjeg državljanina Senegala.

Državljanin Senegala stigao je u Zračnu luku Zemunik 12. kolovoza 2018. godine u 22,49 sati kao nositelj putne isprave Senegala izdane 15.12.2016. godine. Graničnom kontrolom utvrđeno je da ne ispunjava uvjete ulaska u RH jer nije posjedovao vizu za ulazak u RH, a što je sukladno viznom sustavu bio dužan imati. Odbijen mu je ulazak u RH.

PU Zadarska, Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, podnijela je 31. prosinca 2018. godine Optužni prijedlog protiv „Ryanaira“ zbog djela prekršaja iz odredbe čl. 205. Zakona o strancima.

U prekršajnom postupku na Općinskom sudu u Zadru utvrđeno je da je Zrakoplovni prijevoznik na taj način dovezao državljanina treće zemlje koji nije imao valjanu vizu ili odobrenja boravka koja služi za prelazak državne granice (već je imao zahtjev za izdavanje prvog odobrenja boravka u Republici Francuskoj), a što je dužan bio učiniti, čime je počinio djelo prekršaja iz odredbe čl. 114. st. 2. kažnjivo po čl. 205. Zakona o strancima.

18. travanj 2024 08:11