StoryEditorOCM
4 kantunaONAJOKOJEMSENEGOVORI

Znate li onih 5000 kvadrata na Dračevcu što je Grad Zadar htio na brzinu prodati? Ništa od toga! Na natječaj se nitko nije javio! Evo zašto...

Piše Ivica Nevešćanin
2. prosinca 2020. - 15:51

Niti jedna valjana ponuda nije stigla na natječaj Grada Zadra za prodaju sedam građevinskih parcela na Dračevcu Zadarskom.

- Zaprimljena je jedna ponuda pristigla van roka za dostavu ponuda, te kao takva nije uzeta u razmatranje, slijedom čega je Povjerenstvo konstatiralo da nije zaprimljena niti jedna valjana ponuda – odgovorili su nam iz gradske uprave.

Na pitanje zašto je Grad Zadar objavio natječaj za prodaju nekretnina usprkos zabilježbi spora u zemljišnim knjigama, iz grada navodimo kako je predmetna prodaja uredno prošla dnevni red na 29. sjednici Gradskoga vijeća, te je većinom glasova vijećnika odlučeno kako će se raspisati natječaj za prodaju predmetnih nekretnina.

CIRKUS KORONA Grad Zadar opet želi prodati onih 5000 kvadrata na Dračevcu: kladimo se da neće uspjeti, evo i zašto... ‘Onaj-čije-se-ime-ne-govori‘ mora čekati...

NA GRADSKOM VIJEĆU Grad prodaje 5000 kvadrata na Dračevcu, a bivši posjednici kažu: "Kupac se već zna!" Ima li sve to veze s "onim-čije-se-ime-ne-govori"?

Podsjetimo, riječ je o sedam parcela ukupne površine oko 5000 kvadrata za čiju je prodaju glasalo Gradsko vijeće na zadnjoj sjednici. Na sjednici prije, prijedlog prodaje je također bio na dnevnom redu, ali je skinut nakon što je objavljeno da je za jednu parcelu podnesen zahtjev za upis vlasništva temeljem dugogodišnjeg posjeda. Taj prijedlog upisa je između dvije sjednice odbijen i gradska je uprava prodaju gurnula na novu sjednicu vijeća jer su imali tri pisane ponude zainteresiranih kupaca. No dan prije održavanja sjednice Zadarski.hr je objavio da je za spornu parcelu podnesena sudska tužba za dokazivanje vlasništva, odnosno da je na njoj upisana plomba. Unatoč tome, gradska uprava nije htjela odustati, Gradsko vijeće je izglasalo prodaju i nedugo nakon toga, u subotu 7. studenog, objavljen je javni natječaj za prodaju sedam parcela po početnoj cijeni od 3 milijuna i 80 tisuća kuna. Istekom dva tjedna na natječaj se nije javio nitko, barem ne u predviđenom roku, a hoće li i kada biti raspisan novi natječaj za prodaju, pitali smo Odjel za gospodarenje gradskom imovinom...

- Novi natječaj za prodaju predmetnih nekretnina u vlasništvu Grada Zadra bit će ponovljen pod istim uvjetima kao i prethodni - odgovorili su nam iz gradske uprave, u skladu sa svojom poslovičnom transparentnošću i brigom da građanima objasne kako se i zašto prodaje njihova imovina. Na pitanje koja je pak tvrtka poslala ponudu izvan natječajnog roka, odgovorili su nam da "Povjerenstvo za provedbu javnih natječaja ne raspolaže informacijama o ponudama koje nisu uzete u razmatranje".

Ovakvim se odgovorima, dakako, ne mogu odagnati sumnje i zaustaviti pitanja koja se samo množe. Zašto je, recimo, Grad Zadar forsirao prodaju ako je znao da će teško netko kupiti parcelu pod sudskim sporom? Tko su bili potencijalni kupci i zašto su se sada povukli? Ako je Grad Zadar htio zaraditi od prodaje, zašto nije prodavao parcele pojedinačno, za što postoji interes bivših posjednika, nego je svih sedam parcela prodaje zajedno? Poznato je, naime, da je kod zajedničke prodaje cijena u pravilu niža nego kad se svaka parcela prodaje pojedinačno, što nas tjera na zaključak da cilj prodaje nije veći prihod za gradski proračun, nego pronalazak "najpovoljnijeg" kupca. A najpovoljniji kupac je onaj koji se spreman kupiti svih sedam parcela po najnižoj mogućoj cijeni. Je li to dizajniranje natječaja prema želji kupca, odnosno pogodovanje?

Politička odluka o prodaji je donesena i ona se sada može realizirati kad to bude odgovaralo gradskoj upravi, odnosno kad se procjeni da su postignuti uvjeti za vjerojatnu prodaju. To može biti za godinu ili dvije dana, ali može biti i prije okončanja samog sudskog postupka, nakon što Grad Zadar, kao jedna od strana u postupku, dobije uvid u težinu argumenata druge strane koja traži priznanje prava vlasništva temeljem dugogodišnjeg posjeda. I hoće li tada, na nekom novom natječaju, kupiti zemljište koje je još uvijek u sudskom postupku? 

Ključno je pitanje hoće li ta informacija, koju bude dobio pravni zastupnik Grada Zadra, doći do potencijalnog kupca. Odnosno, cure li povlaštene informacije o prodaji zemljišta iz gradske uprave prema zainteresiranim kupcima i prije raspisivanja natječaja, a među takvim potencijalnim kupcima su i neke tvrtke, kako neslužbeno doznajemo, koje imaju dugogodišnju poslovnu suradnju s „onim-čije-se-ime-ne-spominje”? Ako prodaja bude tek za godinu, dvije dana ili kasnije, hoće li se raditi nova procjena vrijednosti zemljišta ili će se isti tereni prodavati po početnoj cijeni koja je sada bila na natječaju, od 616 kuna po četvornom metru?

Većina ovih hipotetskih pitanja vrlo će brzo postati konkretna kada započne sudska rasprava povodom tužbe koju je podnijela nasljednica jednog od posjednika sporne parcele. Dok sudski postupak ne završi, čekat ćemo i tražiti odgovore gradskih vlasti.

26. travanj 2024 04:41