StoryEditorOCM
ForumKUPUS PO ZLATO

Eko proizvodi bolji su za naše zdravlje, ali i skuplji po naš džep. Usporedili smo cijene, rekorder je ekološki kupus

Piše Petra Klarić
22. siječnja 2024. - 15:17

Tržište ekoloških proizvoda u zadnjih nekoliko godina bilježi velik porast, ljudi se za zdravije opcije odlučuju sve češće, unatoč njihovoj skupoj cijeni. Neki ih kupuju zbog alergija, a drugi jednostavno zato što žele više brinuti o svom zdravlju. No, što to zaista znači za naš kućni budžet?

Nije rijetkost da proizvodi s ekološkim certifikatom koštaju i duplo skuplje, najčešće zbog većih troškova proizvodnje. Osim pitanja cijene, vrlo je važno i kakav utjecaj ekološke namirnice imaju na naše zdravlje. Istraživanja mahom ne pokazuju značajne razlike između, primjerice, količine nutrijenata u ekološki uzgojenoj hrani od one uzgojene standardnim putem. No, ona je ipak puno bolja za okoliš, a sadrži i manje antibiotika i štetnih pesticida. 

Iako se benefiti takve prehrane ne mogu poreći, ne može se poreći ni njena skupa cijena. Taj kriterij posebno je važan danas, kada cijene generalno sve više i više divljaju. Kako bi vidjeli koliko je to sve skupa dostupno jednom prosječnom hrvatskom građaninu, napravili smo cjenovnu usporedbu “običnih” i bio proizvoda. 

image

Usporedba cijena proizvoda koji se često nađu u košaricama Hrvata

Ilustracija/SD

U uži izbor uzeli smo proizvode koji se često konzumiraju u velikoj većini naših kućanstava, bili oni prehrambeni (voće, povrće, meso i mliječni proizvodi...) ili proizvodi za kućanstvo, na čijoj se ambalaži sve češće može vidjeti neka vrsta eko oznake. 

Poslužili smo se tako online katalozima dviju poznatih trgovina mješovitom robom i usporedili ih s proizvodima iz bio&bio i Bio Planet dućana, dok smo za cijene ekološki uzgojene piletine otišli u Purexovu trgovinu. Osim očekivane razlike u cijenama “običnih” i eko proizvoda, iznenadila nas je i razlika u nekim cijenama u dvije različite eko trgovine. 

Ispada tako da su bio&bio dućani ipak nešto skuplji od Bio Planet trgovina. Također, pileći file u Purexu i nije toliko skup ako ga usporedimo s Cekinovim pakiranim pilećim fileom, ali moramo reći da u trgovinama ima i dosta jeftinijih alternativa. 

Najveća razlika, očekivano, bila je u cijenama voća i povrća. Sve je skuplje u ekološkoj varijanti. Više nego duplo skuplje tako ćete platiti bio krumpir, salatu, limun, luk... No, definitivni pobjednik je kupus, koji u ekološkoj varijanti košta čak pet puta više. 

Ispada da je briga o zdravlju i čista (ili bar čišća) prehrana zapravo veliko opterećenje za budžet. Još je i lako kada se može kombinirati “obične” proizvode s onim ekološkima ili čekati sniženje, ali ove cijene sigurno stvaraju opterećenje ljudima koji zbog alergija nemaju izbora. 

27. travanj 2024 01:38