StoryEditorOCM
ForumPOSTOJI RAZLOG

Otac nestale djevojčice Danke poslan je na poligraf ali ne i majka. Detektiv otkrio zašto policija nije testirala majku

Piše Vijesti SD
28. ožujka 2024. - 16:54

Miloš i Ivana Ilić, roditelji nestale djevojčice Danke, otkako je krenula potraga, nalaze se u policiji i ispituju ih o svim okolnostima nestanka. 

"Oni su od jutros ponovo u policijskoj upravi u Boru, gdje se vrše sva ispitivanja na okolnosti pod kojima je dijete nestalo. Roditelji su sinoć razdvojeni, svaki je bio u svojoj obiteljskoj kući, a nadzirala ih je policija. Od jutros su ponovo u policijskoj stanici s radnicima Centra za socijalni rad, koji prisustvuju svakom razgovoru", naveo je izvor iz istrage. 

Detektiv i stručnjak za poligrafsko ispitivanje Nikola Novak rekao je da majka djevojčice Danke Ilić (2), koja je nestala u utorak u 13 sati u Banjskom polju kod Bora, ne može na poligraf jer je trudna, piše Blic.

Kazao je i da su ispitivanje roditelja nestale Danke Ilić, poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i vještačenje baznih stanica dio svake istrage i jedan od prvih koraka koji se poduzimaju. Dodao je da je poligrafsko ispitivanje važno jer može eliminirati nekoga iz istrage ili usmjeriti istragu u nekom pravcu.

- U ovom slučaju može se testirati samo otac, a majka ne može jer je trudna. Sada treba provjeriti je li to što otac govori istina ili nije - rekao je Novak.

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju jer se trudnica ne može izložiti takvom stresu, poremećena joj je fiziologija i nema normalne fiziološke reakcije.

image
Facebook/cropix

- Osim toga, ako je u kasnijim mjesecima trudnoće, ima dva pulsa, što onemogućava normalnu i relevantnu pretragu - rekao je Novak.

Odgovarajući na pitanje što je potrebno da bi poligrafsko testiranje bilo valjano te koji su standardi prakse i kriteriji poligrafskog testiranja, Novak je naglasio da osoba koja se testira mora biti emocionalno, fizički i psihički sposobna za testiranje te da ništa izvana ne ometa reakciju.

- Samo na temelju poligrafa ne možete osuditi niti osloboditi nikoga. Poligraf je dio jedne šire istrage, a ako se rezultat poligrafa poklapa s nečim drugim, onda on dobiva treću dimenziju. Ovdje se to na sudu ne priznaje, ali je vrlo koristan u istrazi, ne bi ga uzalud koristile sve najjače službe svijeta, rekao je Novak.

image
Cropix/Cropix
27. travanj 2024 09:46