StoryEditorOCM
FotoreportOBNOVLJENI BEDEMI

Otvorenje šetnice na Muraju: prvi, svečani, đir napravili su Tonka i Zlatko Bajlo koji su se baš tamo prije 50 godina zaručili...

Piše AVŠ
24. studenog 2020. - 15:12

Prije točno 50 godina, Zlatko Bajlo na zadarskom je Muraju zaprosio svoju suprugu Tonku. Upravo njih dvoje u utorak su, u pratnji ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak i zadarskog gradonačenika Branka Dukića, imali čast prvi napraviti đir obnovljenom zadarskom šetnicom, Bedemima zadarskih pobuna, koji su svečano otvoreni na Dan grada i Blagdan Svetog Krševana. Iako je proslava završetka ovog velikog infrastrukturnog projekta vrijednog 23 milijuna kuna trebala izgledati sasvim drugačije, korona je svima pomrsila planove.

- Imali smo velike planove za današnji dan, večernji susret s našim građanima na novoj šetnici. Ipak, zdravlje je prije svega. Bedemi su kao monumentalan kulturno-povijesni sklop dio urbanog tkiva Poluotoka. Sada, njegovim uređenjem, građani su dobili ekskluzivni javni prostor, zaštićen od strane UNESCO-a, kojim smo se obavezali upravljati odgovorno i u njega ulagati. Sami to ne bi mogli bez pomoći iz europskih fondova- kazao je gradonačenik Dukić kojemu je ministrica Tramišak čestitala na velikom projektu, ali i istaknula dobru suradnju Grada i Županije sa Vladom kad su u pitanju europski fondovi.

Napravljenim poslom na Muraju zadovoljni su i zadarski konzervatori čiji je pročelnik Josip Miletić naglasio kako će se ovim projektom poboljšati stanje kulturnog dobra grada. Obnova Bedema financirana je iz projekta “Zadar baštini”, a radovi na ovoj kompleksnoj i zahtjevnoj rekonstrukciji zahvaljujući kojoj je grad dobio 750 metara dugu šetnicu iznad grada, s pogledom na more, luku i gradski most, trajali su 14 mjeseci.

18. travanj 2024 16:42