StoryEditorOCM
KalelargaŠTO NAS (JOŠ) ČEKA

Meteorolozi poručuju: Ovaj je tjedan ključan. Čeka nas kiša, kiša i opet kiša. Bit će je toliko da će se ispuniti cjelogodišnji prosjek!

Piše Damir Šarac/SD
5. prosinca 2020. - 16:35

Prosinac – kako je govorio legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković – predvorje je zime i istinski vjesnik svih nevolja što će ih donijeti idući tjedni i mjeseci.

Zvuči gotovo proročanski, i ako se misli na aktualnu pandemiju "kineskog virusa" i ako se predviđa prognoza vremena.

Jer dugo nezabilježene oborine koje su na splitskom području prouzročile pravu poplavu sredinom tjedna koji je za nama, u pučkoj meteorologiji, slikovitoj i utemeljenoj na stoljetnom iskustvu, nisu dobro znamenje.

Premda je 2020. godina uza sve nevolje donijela i veliku sušu, pa je kiše od siječnja do kraja studenog palo ispod svih zabilježenih prosjeka, velika voda u prosincu nikako nije dobra. Puk je govorio kako "snijeg u prosincu znači dobru godinu", ali i "bolje je prosinac ružan nego južan", pa i "u prosincu toplota, u siječnju mrzlota".

Ali za Imoćane lansiramo dobru vijest – presušeni simbol toga kraja trebao bi se ubrzo napuniti, jer "kad nakon velikih zimskih kiša počne bujati Vrljika, uskoro će se podizati voda i u Modrom jezeru". Smatralo se kako je za omiljene svece dobro da vrijeme bude – loše. Pa se kazalo "Sveti Niko – k ognju, sinko", a dva dana kasnije "Sveti Šimun lomi timun".

Sigurno uoči velikog dažda koji nas je potopio prošle srijede niste gledali u nebo i promatrali životinje, jer da jeste, opazili biste što se sprema: neposredno prije kiše "ptice utihnu, krave zalegnu i zbiju se u stado, a mravi grade strmiji mravinjak. Mačke očiste uši prije kiše, a pauci se spuštaju s mreža. Što su žabe glasnije i psi više jedu travu, veće su šanse za kišu. Kad se ribe bacaju iz vode, dolazi kiša", znali su naši stari, a kad se pivac počne "kupati u prašini", stiže lijepo vrijeme!

To kaže narod, a sada struka. Marko Vučetić, meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Službi za agrometeorologiju, potvrdio nam je da je 2020. bila povijesno "suha", no u prvoj polovini prosinca bit će toliko kiše da će se ispuniti cjelogodišnji prosjek!

Dokle god dopiru sigurne prognoze, a to je, računa se, sljedećih desetak dana, bit će oborina!

– U samo jednom danu palo je na pojedinim područjima u Dalmaciji i preko 150 litara kiše. A prema onome što slijedi, dostići ćemo godišnji prosjek oborina u samo desetak dana. Dobra je to vijest za poljoprivrednike, ali i za prirodne akumulacije, koje su ove godine bile na minimumu.

Izostale su zimske, proljetne i jesenske oborine, a kako je to izgledalo, evo jedne sličice. Na Hvaru imam prijatelja koji pije vodu iz gustirne, dakle kišnicu, i obavezno svratim do njega na bevandu, jer to je ono pravo.

No ove godine gustirna mu je bila prazna, trebalo je spašavati jegulju, koju po tradiciji drži u gustirni jer ona tamani sve što upadne i moglo bi eventualno zagaditi vodu – rekao nam je meteorolog Vučetić, te otkrio što nas čeka u tjednu pred nama:

– Kiša gotovo svakog dana, teško je predvidjeti, ali ne bi trebalo biti onakvog potopa kao u srijedu 3. prosinca, no dosadit će nam koliko će je biti. Nedjelja će biti posebno obilno "zalivena", najavljujemo orkansko jugo, koje će u jednom trenutku okrenuti na oštro pa na lebić, koji se kod nas još zove i garbin.

Oborine će biti obilate, i do 30-ak litara, a u ostale dane između 10 i 20 litara po četvornome metru. U tjednu pred nama redat će se ciklona za ciklonom, to zovemo "familijom" ciklona. Krajem tjedna bura će nas konačno osušiti – predviđa meteorolog Vučetić.

Dakle, uz modnu sezonu jesen-zima, koja ove godine uključuje obaveznu masku, nosit će se još i lumbrele, kabanice i gumene čizme. Ovaj je tjedan, dakle, ključan, a kasnije – vidjet ćemo.

16. travanj 2024 14:34