StoryEditorOCM
RegionalSLIČNA SRDELI

Čitatelj: Ova riba ulovljena je kod Pašmana, o kojoj se vrsti radi? Alen Soldo odgovara: Strogo je zaštićena, a može živjeti i do 25 godina

Piše Alen Soldo/Otvoreno more
8. rujna 2021. - 07:45

Ova riba je ulovljena oko Pašmana. Jasno je da nije srdela, ali nije ni ona zlatna srdela, pa me zanima o kojoj ribi se radi?

Mate F., Pašman

Radi se o ribi hrvatskog naziva ćepa, a lat. Alosa fallax. Dobro ste pogodili da je srodnik srdele jer spadaju u istu obitelj Clupeidae (srdjelke).

Leđa ove ribe su modrikasta do modrozelena s jednom velikom i više manjih, obično 4 do 8, crnih mrlja iza gornjeg dijela škržnog otvora. Upravo je broj mrlja značajan u identifikaciji, jer postoji još jedan bliski srodnik ove vrste, a to je Alosa alosa, koja se od ćepe razlikuje po tome što ima najviše tri crne mrlje.

Za razliku od naše obične srdele koja spada u relativno manje ribe, ćepa naraste do 60 cm dužine i čak 1,5 kg težine. Spolno je zrela pri srednjoj dužini od 32,5 cm i za razliku od srdele doživi lijepu starost, točnije živi do 25 godina.

Postoji nekoliko podvrsta, ovisno o području u kojem obitava. Odrasli primjerci žive duž obale na otvorenom moru i odlaze na mrijest u rijeke. Nakon mrijesta odrasli se vraćaju u more, a mlađi primjerci prilaze ušćima rijeka i blizu obale gdje žive prvu godinu života.

​Ono što je kod nas zapravo najvažnije za ovu ribu, jest da spada u strogo zaštićene vrste. Nisam baš siguran što je zapravo razlog njezine zaštite kod nas, posebice što spada u plavu ribu, ali ova vrsta je jedna od prvih riba zaštićenih kod nas, tako da su njezina kasnija stavljanja na listu strogo zaštićenih vrsta vjerojatno posljedica tog davnog prvobitnog izlistavanja.

U svakom slučaju, ako je ulovite živu, dobro ju je odmah pustiti u more, jer mislim da nema potrebe ponovno navoditi kazne za ubijanje strogo zaštićenih vrsta.

Svoja pitanja vezana uz morsku tematiku pošaljite na adresu:
Otvoreno more
Slobodna Dalmacija
Hrvatske mornarice 4
21000 Split

ili na e-mail adresu: otvoreno-more@slobodnadalmacija.hr

Odgovara: dr. sc. Alen Soldo, Centar za studije mora Sveučilišta u Splitu

17. travanj 2024 10:10