StoryEditorOCM
RegionalRIJEČ ZNANSTVENIKA

Koćar pita: ‘Koja je ovo vrsta?‘ Alen Soldo odgovara: ‘Spada u relativno veće ribe. Kad je jednom vidite, lako ćete je poslije prepoznati‘

Piše Alen Soldo
6. ožujka 2021. - 14:13

U koću smo ulovili ove dvije nama nepoznate ribe, i to na većoj dubini blizu granice s Crnom Gorom. Doduše, ne znam jesu li i ulovljene baš na toj dubini ili pliće prilikom izvlačenja koće na brod. Željeli bismo znati o kojoj je vrsti riječ.

Mate P., Dubrovnik

Iako je riba s fotografije stalan stanovnik Jadrana i ne spada u novopridošle vrste, vrlo se rijetko lovi, tako da je mnogima posve nepoznata.

Radi se o ribi hrvatskog naziva morska plotica, lat. Stromateus fiatola. U engleskom govornom području najviše je poznata po imenu Blue butterfish, dok je naši susjedi Talijani zovu Alicella. Pripada koštunjavim ribama iz obitelji plotica (Stromateidae) i jedini je njihov predstavnik u Jadranu.

Kad je jednom vidite, lako ju je poslije prepoznati jer ima karakteristično ovalno, visoko i bočno spljošteno tijelo. Leđa odraslih primjeraka su olovnosive boje s plavkastim ili zelenkastim odsjajem. Bokovi su svjetliji, a trbuh srebrnkast. Po boku se nalaze uzdužne zlatkaste pjege koje kod nekih formiraju vodoravne pruge. Mlađi primjerci imaju po boku crnkaste uspravne pruge.

Spada u relativno veće ribe jer naraste do 55 cm dužine. Obitava u cijelom istočnom Atlantiku, od Biskajskog zaljeva do Južne Afrike, uključujući Sredozemlje.

Kreće se dalje od obale, ali u plićim područjima do 100 metara dubine. Ljeti dolazi bliže obali.

Iako nije uza samo dno, obitava iznad pjeskovitih i muljevitih dna. Kreće se pojedinačno, ali i u manjim jatima. Mlađi primjerci dolaze bliže površini i borave oko plutajućih predmeta ili meduza.

Što se tiče ishrane, nije baš izbirljiva te se hrani manjim ribama, meduzama i ostalim većim zooplanktonom.

Svoja pitanja vezana uz morsku tematiku pošaljite na adresu:
Otvoreno more
Slobodna Dalmacija
Hrvatske mornarice 4
21000 Split

ili na e-mail adresu: otvoreno-more@slobodnadalmacija.hr

Odgovara: dr. sc. Alen Soldo, Centar za studije mora Sveučilišta u Splitu

05. svibanj 2024 07:18