StoryEditorOCM
SportMLADI VRATAR

Mate Stojanov iz ‘Primorca‘ ima 19 godina, ali je u polusezoni ušao u krug najboljih!

Piše Ivica Gjergja
5. prosinca 2020. - 12:44

Nevjerica je vladala pred početak polusezone u HNK Primorcu iz prostog razloga što je jedna od najzahtjevnijih pozicija, ona vratarska, pala na mladog 19-godišnjeg Matu Stojanova. Istina, Mate je prošao sve kategorije od kadeta i juniora i obećavao, no rizik je bio staviti ga u seniorsku „vatru“, a da prije toga nije okusio strast i vratarska okapanja u višem rangu i ostati samo na njemu, kada moraš 'vaditi' obranu koja je pogriješila.

Svi su bili skeptični, no njegov trener Radenko Šimunov je predanim i konstantnim radom kod Mate razvijao ono što svaki vratar mora imati u sebi da bi uopće stao na gol. Imao je Šimunov potporu Uprave i uspio je. Radio je popularni Radenko s Matom neumorno na vratarskim elementima i sadržajima, koji će ga dovesti do toga da se profilira u jednog od najboljih vratara Treće HNL-jug, onoga koji je primio najmanje golova ukupno u cijeloj polusezoni, 16, stajao na vratima na 15 utakmica, 1350 minuta, bio u krugu najboljih u svojoj momčadi, sa tendencijom boljeg.

- Mate je prvo krasan dečko, a njegove vratarske sposobnosti nakon rada i predanog treninga dolaze do izražaja. Od kada sam prvi put s njim počeo raditi „govorilo“ mi je nešto da je to to. Nisam se prevario, jer je na treninzima iskazivao svoj potencijal, radio je do „bez svijesti“. Upijao je vratarske elemente kao spužva, dosta je koncentriran, čita protivnika, čeka, neće se zaletjeti, neće učiniti faul, a iako je nižeg rasta (185 cm) dominantan je u petercu i kaznenom prostoru. Ovo što je pokazao u polusezoni obećava da će u drugom dijelu biti još i bolji, kaže nam za Matu trener vratara u Primorca, Radenko Šimunov.

image
Viduka, Šimunov i Stojanov
 

U civilu Mate je normalan dečko, prolazi sve što i njegovi vršnjaci, pa nam je jedan njegov dobar prijatelj i poznanik, Šime, kazao za Matu:

- On je pravi prijatelj, gleda svoja posla, druži se ima svoj krug prijatelja, ne pije, ne puši, njegov porok je nogomet. Treba ga u tome svemu podržati i vjerujem da će uspjeti i braniti i u višem rangu od Primorca.

Sam Mate nam je kratko kazao, nakon završene polu sezone u Trećoj HNL-Jug:

- Volim nogomet, pogotovo moju poziciji vratara, nerijetko sa svojim prijateljima doma bacim na male branke. Imam sreću što radim sa trenerom Šimunovom, sve sam nove elemente koje nisam znao nadogradio i pokupio od njega, zahvalan sam mu. Uvjeren sam da ćemo i dalje dobro surađivati i da ću biti još bolji na proljeće, jer jednostavno volim nogomet, reče nam Mate.

Pored Mate u HNK Primorcu raste i razvija se njegov suparnik – vršnjak Mate Viduka. Dečko je dobar i sigurno da će uz Stojanova i Radenka napredovati i jednog dana naslijediti ga na vratima Primorca.

19. travanj 2024 21:53