StoryEditorOCM
Zadar plusODRŽANA KONFERENCIJA

Stvaranje eno-gastronomske destinacije: Održivost je temelj budućeg razvoja zadarske turističke regije i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići

Piše TZ Zadarska županija
13. prosinca 2023. - 14:34
Zadar, 121223. U okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske zupanije u klubu Arsenal odrzana je konferencija pod nazivom Kako stvarati odrzivu enogastronomsku destinaciju, u organizaciji Turisticke zajednice Zadarske zupanije te u partnerstvu sa Sveucilistem u Zadru i tvrtke Ilirija.Luka Gerlanc/Cropix

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d te uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 12. prosinca 2023. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE.

Na konferenciji održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka. Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti, te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.

Uvodno je predavanje na temu „Strategije za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju“ održala uvažena gošća Clara Antúnez Ferrer, poznata nutricionistica, magistrica gastronomske komunikacije i sommelierka, te osnivačica La Gastronòmica-e koja je nazočnima prenijela katalonska iskustva u promociji eno-gastronomije i izdvojila niz sličnosti Zadarske županije i Costa Brave, kao i ideje za pružanje gastronomskih doživljaja u turizmu.

Uslijedili su paneli uz moderiranje profesorice sa zadarskog Sveučilišta Božene Krce Miočić i poznatog gastronomada Renea Bakalovića, a na prvom panelu na temu „Od polja do stola: institucionalni okvir, izazovi, planovi i regionalne mogućnosti“ sudjelovali su Zdravko Tušek, Slavko Štefičar i Mihaela Kadija, Ante Sjauš, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. U izlaganjima sudionika istaknuto je opredjeljenje, kako na razini Hrvatske tako i na razini Zadarske županije, ka skraćivanju prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu odnosno ka smjeru održivosti kako bi naše bogatstvo u nasljeđu i resursima ostavili generacijama iza nas. U slijedećem su panelu naziva „Put uspješnog plasmana proizvoda“ sudjelovali i svoja

iskustva podijelili Daniela Kramarić, nagrađivana sommelierka i poznata restoraterka, vlasnica čuvenog restorana Plavi podrum, Mate Pestić iz vinarije Degarra, te Manuela Plohl, WSET predavačica. U njihovom je razgovoru najviše bilo riječi o bogatstvu Hrvatske i Zadarske županije na polju vina, odnosno rastu vinske scene.

Uvodno predavanje u temu „Enogastronomija + Marketing = Vrhunski doživljaj“ održao je Nikola Žinić, suosnivač i kreativni direktor iz agencije Bruketa&Žinić&Grey koji je kroz prezentaciju Zašto radimo to što radimo? nazočne upoznao s nizom uspješnih projekata u brendiranju vina i vinarija te poznate i višestruko nagrađivane agencije. U razgovoru na temu Lokalne vrijednosti za globalni uspjeh, a koji je uslijedio uz Nikolu Žinića su sudjelovale Ana Kovačević iz marketinške agencije STAR Digital, i Inja Korać, producentica i selektorica filmskih programa. U razgovoru su istaknute brojne prednosti i bogatstvo autohtonih proizvoda Zadarske županije, a Žinić je definirao kako su promjene u društvu redefinirale i pojam luksuza koji više nije stvar novca, već dodane vrijednosti i osjećaja koje pobuđuje.

U panelu „Miriše na uspjeh“ sudjelovali su Ante Udovičić, nagrađivani chef hotela Lemongarden u Sutivanu i Branimir Vukšić, poznati sommelier u nagrađivanom restoranu Pelegrini, koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Između ostalog, panelisti su utvrdili veliki napredak u enologiji i gastronomiji koji je u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaren zahvaljujući stručnim ljudima i njihovim usavršavanjima, a Vukšić je istaknuo kako unatoč toj činjenici, kod nas još postoji stigma na autohtonim sortama kao što su vugava, maraština, debit i kujundžuša za koje se misli se da su to vina onakva kako su nekad bila, a ona su danas zapravo vrhunska.

Posljednji panel na temu „Praksa-ulaganje u budućnost“ okupio je sudionike koji su iznijeli svoja iskustva iz rada s mladima. U panelu su sudjelovali Marijana Prtenjača, rukovoditeljica prodaje Ilirije d.d., Vladimir Dedić iz Obrtničke komore Zadarske županije, Marija Pećirko, ravnateljica, Srednje škola Bartula Kašića Pag, Josip Vrsaljko iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Renato Todesca, F B manager u resortu Punta Skala. U tom je razgovoru koji je u cijelosti bio posvećen mladim ljudima i njihovoj budućnosti u turizmu i ugostiteljstvu, osobito poduzetništvu, između ostalog istaknuto kako ih je potrebno stalno ohrabrivati i poticati na nove izazove. Ravnateljica Pećirko temeljem vlastitog iskustva u radu s mladima primijetila je kako u školama nedostaje financijske pismenosti, te istaknula kako u njihovoj školi postoji zadruga kojom nastoje poticati poduzetništvo.

Sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara - Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).

Tim je povodom Mihaela Kadija istaknula: „U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi

smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi. Na kraju je zaključila: Ta nas uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost koju svi zajedno priželjkujemo i na čemu zajednički i radimo“.

27. travanj 2024 07:49