StoryEditorOCM
Zadar plusPOLA STOLJEĆA

Veliki jubilej Plesnog odjela Glazbene škole: Sve je počelo u jedinstvenom urbanom kulturnom centru, tu je bio i radio, Knjižnica, Koncertna dvorana…

Piše Lada Burčul
4. prosinca 2020. - 09:28

- Jedna smo od najstarijih škola suvremenog plesa u Hrvatskoj. Plesni odjel Glazbene škole Blagoja Berse ove godine obilježava punih pola stoljeća rada – kaže Branka Višić Karavida, ravnateljica ove zadarske srednjoškolske ustanove.

Sanja Petrovski je nastavnica suvremenog plesa i baleta na Plesnom odjelu Glazbene škole, ujedno je i osnivačica Zadarskog plesnog ansambla kojeg vodi gotovo tri desetljeća, te umjetnička direktorica i pokretačica Festivala suvremenog plesa „Monoplay“, te često ističe da su plesačice i plesači iz Zadra visoko su cijenjeni i zaposleni u Europi. O otvaranju Plesne škole kaže da ta ideja nije nastala „preko noći“.

- Bilo je više pokušaja da se tadašnji Baletni studio, kojega je osnovao i vodio Kuzma Beović, pripoji Glazbenoj školi. No Beović se tome protivio i smatrao da je školski program „inertan i nefunkcionalan“. Nakon definitivnog odustajanja od pripojenja Baletnog studija Glazbenoj školi, ravnateljica Marija Poklepović je 1970. godine, u suradnji s plesnom pedagoginjom i koreografkinjom Vlastom Kaurić, organizirala Odjel za balet i ritmiku u Zadru. Novootvoreni odjel je bila škola suvremenog plesa, a mlada nastavnica koja je pokazala želju doći u Zadar bila je talentirana Ankica Kosanović, (kasnije Tomić) koja je bila završila Školu za balet i ritmiku i u Zagrebu je plesala u Studiju za suvremeni ples. Ona je u Zadru započela s radom u jesen 1970. godine – ispričala je Sanja Petrovski.

image
Plesačice Plesnog odjela Glazbene škole Blagoja Berse

Zadrani se dobro sjećaju Škole za balet i ritmiku, koja je djelovala u današnjoj Kneževoj palači.

- To je doista bio jedinstveni urbani kulturni centar, s glazbenom i plesnom školom, svojim orkestrom i ansamblom, tu je bila Gradska knjižnica, Radio Zadar, Koncertna dvorana… Upravo Koncertna dvorana je služila plesačima kao izvedbeni prostor. Prve godine nakon audicije u matičnoj knjizi zabilježeno je 11 učenika. Škola je uživala veliku popularnost, na audicije se javljalo preko 200 djece – kazala je Petrovski, napominjući da se 1978. godine Glazbena škola pripojila COUO Juraj Baraković i tako je ostalo do početka Domovinskog rata.

U sastav srednje škole je zadarska Glazbena škola i njezin Odjel za balet i ritmiku ušla školske godine 1977./78. Integriranje Glazbene škole u Centar Juraj Baraković, odnosno njeno ukidanje kao samostalne škole, nije bilo u interesu glazbenog obrazovanja, navela je ravnateljica Branka Višić Karavida. Bio je to rezultat promašenog sustava koji nije uvažavao posebitosti umjetničkog, osobito glazbenog obrazovanja.

Škola je u takvim uvjetima završila školsku 1990./91. godinu, te je uslijedio Domovinski rat u kojem je 5. listopada 1991. uništena zgrada i u njoj velik dio glazbala i opreme.

Od 1. rujna 1992. Škola radi na današnjoj lokaciji, kao i njezin Odjel suvremenog plesa i baleta.

image
Marin Lemić, privatni album

- Škola sudjeluje u brojnim manifestacijama vezanim uz kulturni život grada Zadra, sudjeluje na produkcijama, predstavama, smotrama, festivalima, regionalnim i državnim natjecanjima gdje se osvajaju i prestižne nagrade, a mnogi mladi plesači postaju profesionalni plesni umjetnici. Među njima su Petra Hrašćanec, Lada Petrovski Ternovšek, Filipa Bavčević, Marin Lemić… nabrojala je Petrovski.

- U ovoj nastavnoj godini 55 učenica i učenika pohađaju nastavu koja se odvija po planu i programu za osnovne škole suvremenog plesa, koja traje četiri godine. U redovitoj nastavi đaci pohađaju predmete suvremeni ples, koji je temeljni predmet struke, ritmiku i glazbu te klasični balet. Nastavnici u osnovnoj plesnoj školi su Jasna Frankić Brkljačić, Bernarda Klarin, Nebojša Lakić, Darko Brkljačić i Lucija Mikas. Obrazovanjem u osnovnoj školi suvremenog plesa potiče se stvaralaštvo u izražavanju pokretom, a cilj je steći znanje i vještinu za daljnje profesionalno školovanje. Tijekom školovanja razvijamo tjelesne, emotivne i intelektualne sposobnosti učenika – istaknula je Sanja Petrovski.

image
Matea Bilosnić 
Jure Mišković/Cropix
Zadarski plesni talenti

Zadarski plesači koji su obilježili ovu godinu su Matea Bilosnić i Marin Lemić osvojili su nagrade Hrvatskog glumišta za 2020. godinu - Matea Bilosnić za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj predstavi „Gozd - danse macabre“, predstavu u produkciji Zadarskog plesnog ansambla, a Marin Lemić nagradu Glumišta je osvojio u kategoriji najboljeg umjetničkog ostvarenja u plesu, za mušku ulogu. Nagradu je dobio za ulogu u plesnoj predstavi „Transformeri“ u produkciji Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba.
Lemić, 33- godišnji zadarski plesač „zaposlen“ u Zagrebu i po europskim kazalištima, svoj put je započeo u Glazbenoj školi Blagoja Berse gdje je plesao balet, a već s 18 godina upisao je akademiju u Amsterdamu. Prošlog mjeseca održao je svoju prvu radionicu suvremene plesne tehnike u Zadru.
Matea Bilosnić počela je plesati s 13 godina u Zadarskom plesnom ansamblu. Talentirana plesačica godinama sudjeluje i u organizaciji festivala 'Monoplay', a nastupa po brojnim hrvatskim i europskim pozirnicama. Bavi se i koreografijom.

24. travanj 2024 00:14