stdClass Object ( [id] => 1382663 [title] => Testirali smo zanimljivi katamaran Aquila 32 Sport, evo koje su mu dobre i loše strane [alias] => testirali-smo-zanimljivi-katamaran-aquila-32-sport-evo-koje-su-mu-dobre-i-lose-strane [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Razvojem tehnologija i materijala za brodogradnju te razbijanjem nepovjerenja u pogledu sigurnosti i konstrukcijske čvrstoće, krajem osamdesetih godina katamarani lagano, ali sigurno kreću u osvajanje svojeg dijela u rastućoj čarter-floti, a trend se sve više pomiče s jedrilica na isključivo motorne verzije. Dostupni su u različitim veličinama, od malih dnevnih brodova do velikih luksuznih jahti. Nude prostran i udoban unutarnji raspored, s dovoljno sjedećih i spavaćih područja, kao i sadržaja poput kuhinja, toaleta i ostalih zabavnih sustava potrebnih modernom nautičaru.

Da su oni budućnost jahtinga, prepoznao je Lex Raas, već tada cijenjen po svojem modernom shvaćanju koncepta čarter-plovila. I dok su mnoge druge tvrtke pretvarale postojeće modele u power katamarane, Lex 2012. godine uz pomoć tada možda najboljeg tima, sastavljenog od kineskog brodograditelja Sino Eagle Grupe, međunarodnog brokera MarineMaxa i poznatog dizajnerskog tima J&J i Seaway grupe, nautičkom tržištu isporučuje prvi model Aquila 48. Danas Aquila (lat. orao) ima više linija katamarana u rasponu od 28 do 70 stopa. S ovako jedinstvenim pristupom pri dizajniranju i inovacijama te razinom standarda u kvaliteti i posvećenosti detaljima kratko smo se upoznali prilikom testiranja najmanjeg orla – Aquila 32 Sport Power.

Fiksna platforma

Linija Sport konceptom je osmišljena kao ulaznica zaljubljenicima u kraća krstarenja i onima koji uživaju u raznim aktivnostima na vodi. Tridesetdvojku, osim katamaranske širine, karakterizira fiksna platforma između motora, prostrana paluba za desetak putnika u krmenom i pramčanom kokpitu, s mnogo spremišta za odlaganje stvari. Promišljenim izmještanjem desno od osi palube, u trupovima je ispod palube kao pravi weekender za jedan par organizirana kabina u lijevom trupu i sanitarni čvor u desnom trupu.

Zahvaljujući širini od gotovo četiri metra koja se proteže cijelom dužinom plovila, Aquila pruža obilje prostora za druženje i uživanje u morskom okruženju. Pramčani kokpit organiziran je kao prostrano i udobno, a nadasve sigurno sunčalište s dvije ležaljke s preklopnim naslonima za ruke, od kojih je onaj na lijevoj strani širine oko 125 cm, a onaj desni širine od 70 cm. Prolaz širine pola metra između ležaljki umetkom se jednostavno pretvori u udobnu i prostranu platformu za izležavanje, a po potrebi se može natkriti i tendicom, pa ga možemo okarakterizirati kao idealnu zonu za opuštanje na otvorenom.

---

image

Desetak ljudi se lako rasporedi

Nikola Vilić/Cropix
---

Ispod desne ležaljke je duboko i prostrano spremište s poklopcem i plinskim amortizerom, a na samom pramcu nalazimo sa svake strane sidrenog vitla još dva spremišta. Ispod sidrenog vitla s vodilicom je sidreno spremište s otvorom za jednostavan prilaz i inspekciju motora i sidrenog lanca. Ovdje bismo dali primjedbu da je pramac mogao biti bolje dizajniran s upuštenim sidrenim vitlom i sidrom u trup kako bi se pojednostavnila komunikacija s pramca prema obali i/ili zadržala privatnost krmenog kokpita dok smo pramcem vezani za obalu.

---

image

Nasloni se preklapaju

Nikola Vilić/Cropix
---

Brodograditelji su vodili računa o detaljima, pa osim što ležaljke krase preklopni naslonjači za ruke, kokpit je opremljen zvučnicima te brojnim držačima za čaše od karbonskih vlakana. Drenažnim otvorom skrivenim ispod poklopca spriječena je mogućnost prolaza vode prema ostatku kokpita, a uz to se prostor može zatvoriti malim vratašcima i vjetrobranskim staklom. Tako se u potpunosti može zaštititi od vjetra i kapljica, što je posebno korisno u plovidbi pri većim brzinama i pri hladnijim uvjetima.

Upravljačka klupa

Kroz prolaz se dolazi do centralnog kokpita, koji je nekih 15 cm niži od pramčanog, a u samom prolazu na lijevoj strani kokpita smještena je mala, ali dobro osmišljena kuhinja s velikim sudoperom, koji se može zatvoriti poklopcem pretvarajući sve u jednu veliku radnu ploču. Predviđen je i prostor za opcijsku ugradnju grila lijevo od sudopera, te prostor ispod pulta za hladnjak i pretinac za otpatke. Zanimljiv je detalj istaka koja fiksira poklopac sudopera da ne klizi po radnoj površini. Kuhinja je skladno integrirana u kokpit na način da ne ometa komunikaciju kokpitom sa skladno integriranim rukohvatima, kojima je dodatno naglašena sigurnost u kokpitu. Nasuprot kuhinji je upravljačko mjesto opremljeno klupom širine 115 cm za dva sjedeća mjesta, s pojedinačnim preklopnim podestom za prilagođavanje po visini uz mogućnost pomicanja naprijed-nazad.

---

image

Lijepo dizajnirana upravljačka ploča

Nikola Vilić/Cropix
---

Pogled na plovni put i svaki kutak plovila besprijekoran je, komande su nadohvat ruke s nizom multifunkcijskih ekrana, prekidača i ostalih skiperskih igračaka. Nasuprot upravljačkome mjestu nalazi se još jedno sjedalo za suvozača i ugodnu vožnju s pogledom na plovni put. Opremljen preklopnim naslonjačem, funkcionalno se nadograđuje s klupom u centralnom kokpitu. U njemu se može bez problema smjestiti 12 osoba i ugodno uživati oko stola ili se izležavati na suncu. Naime, sve klupe dizajnirane su s preklopnim naslonjačima i podestima, tako da se jednostavno mogu koristiti kao sjedala ili ležaljke, ovisno o potrebi. Širina omogućava neometanu komunikaciju od krme kroz kokpit prema pramcu, a sve je natkriveno tvrdim krovom koji prekriva veći dio kokpita. Opcijskom nadogradnjom izvlačive tende SureShade može se zaštititi i ostatak kokpita.

---

image

Kuhinjski blok

Nikola Vilić/Cropix
---

Ispod tvrdog krova imamo dva metra visine. Opremljen robusnom, ali elegantno dizajniranom konstrukcijom i s dva stropna okna, osigurava dobru zaštitu posadi i dodatnu prozračnost za vrijeme kišnih i sparnih dana. Posebna pažnja posvećena je iskorištavanju svakog kutka kokpita, ali i detaljima. Lijevi bok iskorišten je za organizaciju spremišta koje se proteže gotovo cijelom dužinom kokpita, a na desnoj strani jedno od brojnih spremišta ispod ležaljki osmišljeno je kao jacera za pića s drenažom. Prilikom odabira boja i dezena materijala vodilo se računa o funkcionalnosti i jednostavnom održavanju uz zadržavanje ugođaja udobnosti i luksuza, a LED svjetlima u krovu, koja ugodno osvjetljavaju kokpit, osim za dnevne aktivnosti i druženja kokpit postaje privlačno mjesto i za večernje aperitive.

Otvoreni kokpit

Krmenim klupama koje se jednostavno mogu pretvoriti u ležaljke ili preklopnim naslonjačima funkcionalno nadovezati kokpit s krmenim dijelom dodatno je naglašena svestranost ovoga katamarana. Ispod krmenih klupa su otvori u prostrane strojarnice sa svake strane, gdje ima mjesta za smještaj baterija, pumpe pitke vode, generatora, klima-uređaja i još puno toga. Konceptom open space kokpita imamo prolaze sa strane, što olakšava izlazak na obalu s boka, a centralnim otvorom imamo pristup krmenoj platformi. Svi ovi prolazi mogu se zatvoriti pregradama tijekom navigacije, oni bočni montažnom ogradicom, a centralni prolaz istovjetno dizajniranim vratašcima.

---

OSOBNA KARTA

Dužina:      9,86 m

Širina:      3,85 m

Gaz: 0,55 m

Težina praznog plovila: 4,780 kg

Spremnik goriva: 2 x 530 l

Spremnik vode: 110 l

Spremnik otpadne vode:      80 l

Motor:      2 x 250 KS

Kategorija:      B/12

Proizvođač: Sino Eagle Group, Kina

Zastupnik: Fred Bobek, Vodice

Cijena bez PDV-a 320.000 eura

---

Krmena platforma širine 70-ak centimetara proteže se između dva motora i u njoj je spremište za sklopive ljestve s poklopcem da ne ometa kretanje po platformi. Platforma je izdignuta relativno visoko iznad morske površine, a s robusnim sklopivim ljestvama na njoj i na samoj platformi olakšan je prolazak čak i ako ste opremljeni ronilačkim bocama, što je hvalevrijedno rješenje. Osim za uživanje na otvorenom, katamaran ima i ugodno potpalublje. Ispod upravljačke konzole smještena je kupaonica, u koju se silazi kroz veliki otvor opremljen kliznim akrilnim vratima.

---

image

Krmena skakaonica

Nikola Vilić/Cropix
---

Velika visinska razlika između palube i dna kupaonice premoštena je odlično dizajnerski oblikovanim i funkcionalnim stepenicama, uz primjetan nedostatak rukohvata. Karakterizira je stajaća visina, dovoljno prostora za odlaganje stvari, dok korišteni vodootporni materijali za oblaganje omogućuju jednostavno održavanje higijene te se bez straha može koristiti i kao tuš-kabina. Osim velikog otvora za silazak u kupaonicu, otvorom na boku i stropu osigurana je dobra prirodna ventilacija, koja se može prisilno još nadograditi, a uz prozirna vrata i panoramski prozor na boku i prirodna je osvijetljenost dobra.

Na krmenoj su stijenci vrata za pristup elektroničkim komponentama ispod upravljačke konzole. Koliko je to dobro rješenje s obzirom na vlagu u ovom mokrom čvoru, pokazat će vrijeme. Drugi trup iskorišten je za kabinu, prostranu za ovu dužinu plovila. Komotni silazak u kabinu omogućen je promišljenim dizajnom ulaza s prozirnim poklopcem i vratima, čime je osigurana dobra mogućnost prirodne ventilacije i dnevne osvijetljenosti, a visinska razlika elegantno je riješena, kao i u kupaonici, uz napomenu da i ovdje nedostaje rukohvat. Iako krevet nije dovoljno širok da se naziva bračnim (200 x 130 cm), pruža dovoljno prostora za odmor.

---

image

Maštovite stepenice do toaleta

Nikola Vilić/Cropix
---

S desne strane su police za odlaganje stvari, panoramskim prozorom naglašen je neposredni dodir s okruženjem, a otvorom na njemu i stropu osigurana je dodatna prirodna ventilacija i osvjetljenje. Prema krmi je osmišljeno malo, ali funkcionalno predsoblje, gdje se polica može iskoristiti kao klupa, a odmah do nje prema krmi su svi glavni električni prekidači. Za pohvalu je da su smješteni na način da imaju pristup i iz kokpita, bez potrebe za silazak u potpalublje.

Bez naginjanja

Testirana Aquila opremljena je s dva Hondina izvanbrodska motora od 250 konjskih snaga, a prema tvorničkim podacima, težina praznog plovila je oko 4800 kg. Prije opisa ponašanja ovog orla na moru dužni smo dati nekoliko podataka o samom trupu. Već smo naglasili da tvornica dizajnira trupove svojih katamarana isključivo za motorni pogon, tako je i Aquila 32 Sport nešto uža u odnosu na klasične katamarane svoje dužine. Oba su trupa s naglašenim V-oblikom opremljena brizgobranima i trećim slijepim trupom u sredini za dodatno razbijanje valova i smanjenje pritiska na centralni dio trupa. Uvjeti na moru bili su mirni, tako da je Aquila brzo izglisirala i u manje od 15 sekundi došli smo do maksimalnih 6000 okretaja i brzine od 32 čvora.

---

---

U ovakvim je uvjetima Aquila 32 Sport bez problema rezala valove plovila u prolazu, a pri naglim zaokretima, koliko se god trudili potaknuti adrenalin, osjetili bismo samo lagano naginjanje. Reakcija ovog katamarana na pokrete kormila i bočne valove, zahvaljujući promišljeno manjem razmaku među trupovima, bila je besprijekorna s obzirom na naša dosadašnja katamaranska iskustva. Šteta što nismo imali mogućnosti imati više konja i malo valovitije more jer smo stekli dojam da bi zadržao stabilnost i pri brzini od četrdesetak čvorova. Prilikom manevriranja u uskim prostorima tridesetdvojka je iskazala sve prednosti koje prate upravljanje s dva široko razmaknuta motora. Naglasimo i činjenicu da je Aquila 32 Sport izgrađena korištenjem vakuumske tehnologije, čime je osigurana čvrstoća trupa i palube.

---

image

Trupovi lijepo odbijaju valove

Nikola Vilić/Cropix
---

Brodograditelj je i na zahtjevnim svjetskim tržištima, osim po kvaliteti i posvećenosti detaljima, poznat po korištenju naprednih tehnologija, tako da je širokom spektru tehničkih inovacija pridodan i Hydro Glide Foil System (AHG) – kojim se poboljšava učinkovitost, ali i udobnost plovidbe pri brzinama većim od 20 čvorova, a u najavi je da će se takav sustav ubrzo moći opcijski ugraditi i na ovom modelu.

---

image

Na krmi može biti i par motora po 300 konja

Nikola Vilić/Cropix
---

Iako postoje manji nedostaci koje treba uzeti u obzir pri odabiru katamarana, od njihove cijene i troška veza, nema sumnje da power katamarani nude opušten i na svojstven način jedinstven način plovidbe. Aquila 32 Sport svojom privlačnom siluetom na moru i prostorom na palubi te cijenom od 320.000 eura (bez poreza), opremljena i motorizirana, kao testiran model pruža više nego dobar omjer uloženog i dobivenog.

---

KONAČNA OCJENA

Dobro:

Pomorstvene karakteristike

Organizacija i opremljenost kokpita

Heavy duty ljestve za silazak u more

Loše:

Nedostatak rukohvata u potpalublju

Rješenje vitla i vodilice sidra

---

---

image

Atraktivna silueta nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Nikola Vilić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => REAKCIJA OVOGA KATAMARANA NA POKRETE KORMILA I BOČNE VALOVE, ZAHVALJUJUĆI PROMIŠLJENO MANJEM RAZMAKU MEĐU TRUPOVIMA, BILA JE BESPRIJEKORNA S OBZIROM NA NAŠA DOSADAŠNJA KATAMARANSKA ISKUSTVA. ŠTETA ŠTO NISMO IMALI MOGUĆNOSTI IMATI VIŠE KONJA I MALO VALOVITIJE MORE JER SMO STEKLI DOJAM DA BI ZADRŽAO STABILNOST I PRI BRZINI OD ČETRDESETAK ČVOROVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvoglavi orao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => REAKCIJA OVOGA KATAMARANA NA POKRETE KORMILA I BOČNE VALOVE, ZAHVALJUJUĆI PROMIŠLJENO MANJEM RAZMAKU MEĐU TRUPOVIMA, BILA JE BESPRIJEKORNA S OBZIROM NA NAŠA DOSADAŠNJA KATAMARANSKA ISKUSTVA. ŠTETA ŠTO NISMO IMALI MOGUĆNOSTI IMATI VIŠE KONJA I MALO VALOVITIJE MORE JER SMO STEKLI DOJAM DA BI ZADRŽAO STABILNOST I PRI BRZINI OD ČETRDESETAK ČVOROVA dvoglavi orao 2 0 11750 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-26 16:36:02 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije DVORNIK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-22 06:59:58 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2024-04-22 06:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => REAKCIJA OVOGA KATAMARANA NA POKRETE KORMILA I BOČNE VALOVE, ZAHVALJUJUĆI PROMIŠLJENO MANJEM RAZMAKU MEĐU TRUPOVIMA, BILA JE BESPRIJEKORNA S OBZIROM NA NAŠA DOSADAŠNJA KATAMARANSKA ISKUSTVA. ŠTETA ŠTO NISMO IMALI MOGUĆNOSTI IMATI VIŠE KONJA I MALO VA [metadata] => robots= author= title=Testirali smo zanimljivi katamaran Aquila 32 Sport, evo koje su mu dobre i loše strane page_title=Testirali smo zanimljivi katamaran Aquila 32 Sport, evo koje su mu dobre i loše strane [metakey] => AQUILA 32 sport, test broda, katamaran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856394.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856377.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856378.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856379.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856380.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856382.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856383.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856384.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856385.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856386.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856388.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856389.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856390.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856391.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856393.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856395.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856396.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856397.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856398.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Postigli smo 32 \u010dvora<\/p>","

Duboki gavuni<\/p>","

Krmena skakaonica<\/p>","

Desetak ljudi se lako rasporedi<\/p>","

Le\u017eaj po mjeri korpulentnijeg skipera<\/p>","

Ma\u0161tovite stepenice do toaleta<\/p>","

Nosa\u010di \u010da\u0161a su na sve strane<\/p>","

Kuhinjski blok<\/p>","

Lijepo dizajnirana upravlja\u010dka plo\u010da<\/p>","

Nasloni se preklapaju<\/p>","

Bo\u010dne obloge za maksimalnu udobnost<\/p>","

Preklopni stol za veliku ekipu<\/p>","

Mokri gavuni<\/p>","

Dobro skrivene ljestve<\/p>","

Ameri\u010dki stil ure\u0111enja pramca<\/p>","

Trupovi lijepo odbijaju valove<\/p>","

Na krmi mo\u017ee biti i par motora po 300 konja<\/p>","

S ovakvim razmakom manevriranje je jednostavno<\/p>","

Atraktivna silueta nikoga ne ostavlja ravnodu\u0161nim<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26856394_1920.jpg":"1920x1080","k_26856394_1280.jpg":"1280x1280","k_26856394_1024.jpg":"1024x1024","k_26856394_640.jpg":"640x640","k_26856394_480.jpg":"480x480","k_26856394_340.jpg":"340x340","k_26856394_220.jpg":"220x220","o_26856394_1280.jpg":"1280x853","o_26856394_1024.jpg":"1024x682","o_26856394_640.jpg":"640x426","o_26856394_480.jpg":"480x320","o_26856394_340.jpg":"340x226","o_26856394_220.jpg":"220x146","h_26856394_1280.jpg":"1280x854","h_26856394_1024.jpg":"1024x683","h_26856394_640.jpg":"640x427","h_26856394_480.jpg":"480x320","h_26856394_340.jpg":"340x227","h_26856394_220.jpg":"220x147","pp_26856394_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856394_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856394_640.jpg":"640x814","pp_26856394_480.jpg":"480x611","pp_26856394_340.jpg":"340x432","pp_26856394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856377_1920.jpg":"1920x1080","k_26856377_1280.jpg":"1280x1280","k_26856377_1024.jpg":"1024x1024","k_26856377_640.jpg":"640x640","k_26856377_480.jpg":"480x480","k_26856377_340.jpg":"340x340","k_26856377_220.jpg":"220x220","o_26856377_1280.jpg":"1280x853","o_26856377_1024.jpg":"1024x682","o_26856377_640.jpg":"640x426","o_26856377_480.jpg":"480x320","o_26856377_340.jpg":"340x226","o_26856377_220.jpg":"220x146","h_26856377_1280.jpg":"1280x854","h_26856377_1024.jpg":"1024x683","h_26856377_640.jpg":"640x427","h_26856377_480.jpg":"480x320","h_26856377_340.jpg":"340x227","h_26856377_220.jpg":"220x147","pp_26856377_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856377_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856377_640.jpg":"640x814","pp_26856377_480.jpg":"480x611","pp_26856377_340.jpg":"340x432","pp_26856377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856378_1920.jpg":"1920x1080","k_26856378_1280.jpg":"1280x1280","k_26856378_1024.jpg":"1024x1024","k_26856378_640.jpg":"640x640","k_26856378_480.jpg":"480x480","k_26856378_340.jpg":"340x340","k_26856378_220.jpg":"220x220","o_26856378_1280.jpg":"1280x853","o_26856378_1024.jpg":"1024x682","o_26856378_640.jpg":"640x426","o_26856378_480.jpg":"480x320","o_26856378_340.jpg":"340x226","o_26856378_220.jpg":"220x146","h_26856378_1280.jpg":"1280x854","h_26856378_1024.jpg":"1024x683","h_26856378_640.jpg":"640x427","h_26856378_480.jpg":"480x320","h_26856378_340.jpg":"340x227","h_26856378_220.jpg":"220x147","pp_26856378_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856378_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856378_640.jpg":"640x814","pp_26856378_480.jpg":"480x611","pp_26856378_340.jpg":"340x432","pp_26856378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856379_1920.jpg":"1920x1080","k_26856379_1280.jpg":"1280x1280","k_26856379_1024.jpg":"1024x1024","k_26856379_640.jpg":"640x640","k_26856379_480.jpg":"480x480","k_26856379_340.jpg":"340x340","k_26856379_220.jpg":"220x220","o_26856379_1280.jpg":"1280x853","o_26856379_1024.jpg":"1024x682","o_26856379_640.jpg":"640x426","o_26856379_480.jpg":"480x320","o_26856379_340.jpg":"340x226","o_26856379_220.jpg":"220x146","h_26856379_1280.jpg":"1280x854","h_26856379_1024.jpg":"1024x683","h_26856379_640.jpg":"640x427","h_26856379_480.jpg":"480x320","h_26856379_340.jpg":"340x227","h_26856379_220.jpg":"220x147","pp_26856379_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856379_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856379_640.jpg":"640x814","pp_26856379_480.jpg":"480x611","pp_26856379_340.jpg":"340x432","pp_26856379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856380_1920.jpg":"1920x1080","k_26856380_1280.jpg":"1280x1280","k_26856380_1024.jpg":"1024x1024","k_26856380_640.jpg":"640x640","k_26856380_480.jpg":"480x480","k_26856380_340.jpg":"340x340","k_26856380_220.jpg":"220x220","o_26856380_1280.jpg":"1280x853","o_26856380_1024.jpg":"1024x682","o_26856380_640.jpg":"640x426","o_26856380_480.jpg":"480x320","o_26856380_340.jpg":"340x226","o_26856380_220.jpg":"220x146","h_26856380_1280.jpg":"1280x854","h_26856380_1024.jpg":"1024x683","h_26856380_640.jpg":"640x427","h_26856380_480.jpg":"480x320","h_26856380_340.jpg":"340x227","h_26856380_220.jpg":"220x147","pp_26856380_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856380_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856380_640.jpg":"640x814","pp_26856380_480.jpg":"480x611","pp_26856380_340.jpg":"340x432","pp_26856380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856382_1920.jpg":"1920x1080","k_26856382_1280.jpg":"1280x1280","k_26856382_1024.jpg":"1024x1024","k_26856382_640.jpg":"640x640","k_26856382_480.jpg":"480x480","k_26856382_340.jpg":"340x340","k_26856382_220.jpg":"220x220","o_26856382_1280.jpg":"1280x853","o_26856382_1024.jpg":"1024x682","o_26856382_640.jpg":"640x426","o_26856382_480.jpg":"480x320","o_26856382_340.jpg":"340x226","o_26856382_220.jpg":"220x146","h_26856382_1280.jpg":"1280x854","h_26856382_1024.jpg":"1024x683","h_26856382_640.jpg":"640x427","h_26856382_480.jpg":"480x320","h_26856382_340.jpg":"340x227","h_26856382_220.jpg":"220x147","pp_26856382_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856382_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856382_640.jpg":"640x814","pp_26856382_480.jpg":"480x611","pp_26856382_340.jpg":"340x432","pp_26856382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856383_1920.jpg":"1920x1080","k_26856383_1280.jpg":"1280x1280","k_26856383_1024.jpg":"1024x1024","k_26856383_640.jpg":"640x640","k_26856383_480.jpg":"480x480","k_26856383_340.jpg":"340x340","k_26856383_220.jpg":"220x220","o_26856383_1280.jpg":"1280x853","o_26856383_1024.jpg":"1024x682","o_26856383_640.jpg":"640x426","o_26856383_480.jpg":"480x320","o_26856383_340.jpg":"340x226","o_26856383_220.jpg":"220x146","h_26856383_1280.jpg":"1280x854","h_26856383_1024.jpg":"1024x683","h_26856383_640.jpg":"640x427","h_26856383_480.jpg":"480x320","h_26856383_340.jpg":"340x227","h_26856383_220.jpg":"220x147","pp_26856383_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856383_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856383_640.jpg":"640x814","pp_26856383_480.jpg":"480x611","pp_26856383_340.jpg":"340x432","pp_26856383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856384_1920.jpg":"1920x1080","k_26856384_1280.jpg":"1280x1280","k_26856384_1024.jpg":"1024x1024","k_26856384_640.jpg":"640x640","k_26856384_480.jpg":"480x480","k_26856384_340.jpg":"340x340","k_26856384_220.jpg":"220x220","o_26856384_1280.jpg":"1280x853","o_26856384_1024.jpg":"1024x682","o_26856384_640.jpg":"640x426","o_26856384_480.jpg":"480x320","o_26856384_340.jpg":"340x226","o_26856384_220.jpg":"220x146","h_26856384_1280.jpg":"1280x854","h_26856384_1024.jpg":"1024x683","h_26856384_640.jpg":"640x427","h_26856384_480.jpg":"480x320","h_26856384_340.jpg":"340x227","h_26856384_220.jpg":"220x147","pp_26856384_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856384_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856384_640.jpg":"640x814","pp_26856384_480.jpg":"480x611","pp_26856384_340.jpg":"340x432","pp_26856384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856385_1920.jpg":"1920x1080","k_26856385_1280.jpg":"1280x1280","k_26856385_1024.jpg":"1024x1024","k_26856385_640.jpg":"640x640","k_26856385_480.jpg":"480x480","k_26856385_340.jpg":"340x340","k_26856385_220.jpg":"220x220","o_26856385_1280.jpg":"1280x853","o_26856385_1024.jpg":"1024x682","o_26856385_640.jpg":"640x426","o_26856385_480.jpg":"480x320","o_26856385_340.jpg":"340x226","o_26856385_220.jpg":"220x146","h_26856385_1280.jpg":"1280x854","h_26856385_1024.jpg":"1024x683","h_26856385_640.jpg":"640x427","h_26856385_480.jpg":"480x320","h_26856385_340.jpg":"340x227","h_26856385_220.jpg":"220x147","pp_26856385_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856385_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856385_640.jpg":"640x814","pp_26856385_480.jpg":"480x611","pp_26856385_340.jpg":"340x432","pp_26856385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856386_1920.jpg":"1920x1080","k_26856386_1280.jpg":"1280x1280","k_26856386_1024.jpg":"1024x1024","k_26856386_640.jpg":"640x640","k_26856386_480.jpg":"480x480","k_26856386_340.jpg":"340x340","k_26856386_220.jpg":"220x220","o_26856386_1280.jpg":"1280x853","o_26856386_1024.jpg":"1024x682","o_26856386_640.jpg":"640x426","o_26856386_480.jpg":"480x320","o_26856386_340.jpg":"340x226","o_26856386_220.jpg":"220x146","h_26856386_1280.jpg":"1280x854","h_26856386_1024.jpg":"1024x683","h_26856386_640.jpg":"640x427","h_26856386_480.jpg":"480x320","h_26856386_340.jpg":"340x227","h_26856386_220.jpg":"220x147","pp_26856386_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856386_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856386_640.jpg":"640x814","pp_26856386_480.jpg":"480x611","pp_26856386_340.jpg":"340x432","pp_26856386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856388_1920.jpg":"1920x1080","k_26856388_1280.jpg":"1280x1280","k_26856388_1024.jpg":"1024x1024","k_26856388_640.jpg":"640x640","k_26856388_480.jpg":"480x480","k_26856388_340.jpg":"340x340","k_26856388_220.jpg":"220x220","o_26856388_1280.jpg":"1280x853","o_26856388_1024.jpg":"1024x682","o_26856388_640.jpg":"640x426","o_26856388_480.jpg":"480x320","o_26856388_340.jpg":"340x226","o_26856388_220.jpg":"220x146","h_26856388_1280.jpg":"1280x854","h_26856388_1024.jpg":"1024x683","h_26856388_640.jpg":"640x427","h_26856388_480.jpg":"480x320","h_26856388_340.jpg":"340x227","h_26856388_220.jpg":"220x147","pp_26856388_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856388_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856388_640.jpg":"640x814","pp_26856388_480.jpg":"480x611","pp_26856388_340.jpg":"340x432","pp_26856388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856389_1920.jpg":"1920x1080","k_26856389_1280.jpg":"1280x1280","k_26856389_1024.jpg":"1024x1024","k_26856389_640.jpg":"640x640","k_26856389_480.jpg":"480x480","k_26856389_340.jpg":"340x340","k_26856389_220.jpg":"220x220","o_26856389_1280.jpg":"1280x853","o_26856389_1024.jpg":"1024x682","o_26856389_640.jpg":"640x426","o_26856389_480.jpg":"480x320","o_26856389_340.jpg":"340x226","o_26856389_220.jpg":"220x146","h_26856389_1280.jpg":"1280x854","h_26856389_1024.jpg":"1024x683","h_26856389_640.jpg":"640x427","h_26856389_480.jpg":"480x320","h_26856389_340.jpg":"340x227","h_26856389_220.jpg":"220x147","pp_26856389_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856389_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856389_640.jpg":"640x814","pp_26856389_480.jpg":"480x611","pp_26856389_340.jpg":"340x432","pp_26856389_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856390_1920.jpg":"1920x1080","k_26856390_1280.jpg":"1280x1280","k_26856390_1024.jpg":"1024x1024","k_26856390_640.jpg":"640x640","k_26856390_480.jpg":"480x480","k_26856390_340.jpg":"340x340","k_26856390_220.jpg":"220x220","o_26856390_1280.jpg":"1280x853","o_26856390_1024.jpg":"1024x682","o_26856390_640.jpg":"640x426","o_26856390_480.jpg":"480x320","o_26856390_340.jpg":"340x226","o_26856390_220.jpg":"220x146","h_26856390_1280.jpg":"1280x854","h_26856390_1024.jpg":"1024x683","h_26856390_640.jpg":"640x427","h_26856390_480.jpg":"480x320","h_26856390_340.jpg":"340x227","h_26856390_220.jpg":"220x147","pp_26856390_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856390_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856390_640.jpg":"640x814","pp_26856390_480.jpg":"480x611","pp_26856390_340.jpg":"340x432","pp_26856390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856391_1920.jpg":"1920x1080","k_26856391_1280.jpg":"1280x1280","k_26856391_1024.jpg":"1024x1024","k_26856391_640.jpg":"640x640","k_26856391_480.jpg":"480x480","k_26856391_340.jpg":"340x340","k_26856391_220.jpg":"220x220","o_26856391_1280.jpg":"1280x853","o_26856391_1024.jpg":"1024x682","o_26856391_640.jpg":"640x426","o_26856391_480.jpg":"480x320","o_26856391_340.jpg":"340x226","o_26856391_220.jpg":"220x146","h_26856391_1280.jpg":"1280x854","h_26856391_1024.jpg":"1024x683","h_26856391_640.jpg":"640x427","h_26856391_480.jpg":"480x320","h_26856391_340.jpg":"340x227","h_26856391_220.jpg":"220x147","pp_26856391_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856391_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856391_640.jpg":"640x814","pp_26856391_480.jpg":"480x611","pp_26856391_340.jpg":"340x432","pp_26856391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856393_1920.jpg":"1920x1080","k_26856393_1280.jpg":"1280x1280","k_26856393_1024.jpg":"1024x1024","k_26856393_640.jpg":"640x640","k_26856393_480.jpg":"480x480","k_26856393_340.jpg":"340x340","k_26856393_220.jpg":"220x220","o_26856393_1280.jpg":"1280x853","o_26856393_1024.jpg":"1024x682","o_26856393_640.jpg":"640x426","o_26856393_480.jpg":"480x320","o_26856393_340.jpg":"340x226","o_26856393_220.jpg":"220x146","h_26856393_1280.jpg":"1280x854","h_26856393_1024.jpg":"1024x683","h_26856393_640.jpg":"640x427","h_26856393_480.jpg":"480x320","h_26856393_340.jpg":"340x227","h_26856393_220.jpg":"220x147","pp_26856393_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856393_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856393_640.jpg":"640x814","pp_26856393_480.jpg":"480x611","pp_26856393_340.jpg":"340x432","pp_26856393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856395_1920.jpg":"1920x1080","k_26856395_1280.jpg":"1280x1280","k_26856395_1024.jpg":"1024x1024","k_26856395_640.jpg":"640x640","k_26856395_480.jpg":"480x480","k_26856395_340.jpg":"340x340","k_26856395_220.jpg":"220x220","o_26856395_1280.jpg":"1280x853","o_26856395_1024.jpg":"1024x682","o_26856395_640.jpg":"640x426","o_26856395_480.jpg":"480x320","o_26856395_340.jpg":"340x226","o_26856395_220.jpg":"220x146","h_26856395_1280.jpg":"1280x854","h_26856395_1024.jpg":"1024x683","h_26856395_640.jpg":"640x427","h_26856395_480.jpg":"480x320","h_26856395_340.jpg":"340x227","h_26856395_220.jpg":"220x147","pp_26856395_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856395_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856395_640.jpg":"640x814","pp_26856395_480.jpg":"480x611","pp_26856395_340.jpg":"340x432","pp_26856395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856396_1920.jpg":"1920x1080","k_26856396_1280.jpg":"1280x1280","k_26856396_1024.jpg":"1024x1024","k_26856396_640.jpg":"640x640","k_26856396_480.jpg":"480x480","k_26856396_340.jpg":"340x340","k_26856396_220.jpg":"220x220","o_26856396_1280.jpg":"1280x853","o_26856396_1024.jpg":"1024x682","o_26856396_640.jpg":"640x426","o_26856396_480.jpg":"480x320","o_26856396_340.jpg":"340x226","o_26856396_220.jpg":"220x146","h_26856396_1280.jpg":"1280x854","h_26856396_1024.jpg":"1024x683","h_26856396_640.jpg":"640x427","h_26856396_480.jpg":"480x320","h_26856396_340.jpg":"340x227","h_26856396_220.jpg":"220x147","pp_26856396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856396_640.jpg":"640x814","pp_26856396_480.jpg":"480x611","pp_26856396_340.jpg":"340x432","pp_26856396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856397_1920.jpg":"1920x1080","k_26856397_1280.jpg":"1280x1280","k_26856397_1024.jpg":"1024x1024","k_26856397_640.jpg":"640x640","k_26856397_480.jpg":"480x480","k_26856397_340.jpg":"340x340","k_26856397_220.jpg":"220x220","o_26856397_1280.jpg":"1280x853","o_26856397_1024.jpg":"1024x682","o_26856397_640.jpg":"640x426","o_26856397_480.jpg":"480x320","o_26856397_340.jpg":"340x226","o_26856397_220.jpg":"220x146","h_26856397_1280.jpg":"1280x854","h_26856397_1024.jpg":"1024x683","h_26856397_640.jpg":"640x427","h_26856397_480.jpg":"480x320","h_26856397_340.jpg":"340x227","h_26856397_220.jpg":"220x147","pp_26856397_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856397_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856397_640.jpg":"640x814","pp_26856397_480.jpg":"480x611","pp_26856397_340.jpg":"340x432","pp_26856397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856398_1920.jpg":"1920x1080","k_26856398_1280.jpg":"1280x1280","k_26856398_1024.jpg":"1024x1024","k_26856398_640.jpg":"640x640","k_26856398_480.jpg":"480x480","k_26856398_340.jpg":"340x340","k_26856398_220.jpg":"220x220","o_26856398_1280.jpg":"1280x853","o_26856398_1024.jpg":"1024x682","o_26856398_640.jpg":"640x426","o_26856398_480.jpg":"480x320","o_26856398_340.jpg":"340x226","o_26856398_220.jpg":"220x146","h_26856398_1280.jpg":"1280x854","h_26856398_1024.jpg":"1024x683","h_26856398_640.jpg":"640x427","h_26856398_480.jpg":"480x320","h_26856398_340.jpg":"340x227","h_26856398_220.jpg":"220x147","pp_26856398_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856398_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856398_640.jpg":"640x814","pp_26856398_480.jpg":"480x611","pp_26856398_340.jpg":"340x432","pp_26856398_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8132116 Threads: 7 Questions: 1612219133 Slow queries: 4936673 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112840171 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-zanimljivi-katamaran-aquila-32-sport-evo-koje-su-mu-dobre-i-lose-strane-1382663 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-zanimljivi-katamaran-aquila-32-sport-evo-koje-su-mu-dobre-i-lose-strane-1382663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756360 [name] => AQUILA 32 sport [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 08:59:27 [main_article_id] => 0 [alias] => aquila-32-sport [link] => /tag/aquila-32-sport ) [1] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 388276 [name] => katamaran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katamaran [link] => /tag/katamaran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => REAKCIJA OVOGA KATAMARANA NA POKRETE KORMILA I BOČNE VALOVE, ZAHVALJUJUĆI PROMIŠLJENO MANJEM RAZMAKU MEĐU TRUPOVIMA, BILA JE BESPRIJEKORNA S OBZIROM NA NAŠA DOSADAŠNJA KATAMARANSKA ISKUSTVA. ŠTETA ŠTO NISMO IMALI MOGUĆNOSTI IMATI VIŠE KONJA I MALO VALOVITIJE MORE JER SMO STEKLI DOJAM DA BI ZADRŽAO STABILNOST I PRI BRZINI OD ČETRDESETAK ČVOROVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvoglavi orao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo zanimljivi katamaran Aquila 32 Sport, evo koje su mu dobre i loše strane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856394.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Postigli smo 32 čvora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856394.jpg [title] =>

Postigli smo 32 čvora

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856377.jpg [title] =>

Duboki gavuni

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856378.jpg [title] =>

Krmena skakaonica

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856379.jpg [title] =>

Desetak ljudi se lako rasporedi

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856380.jpg [title] =>

Ležaj po mjeri korpulentnijeg skipera

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856382.jpg [title] =>

Maštovite stepenice do toaleta

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856383.jpg [title] =>

Nosači čaša su na sve strane

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856384.jpg [title] =>

Kuhinjski blok

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856385.jpg [title] =>

Lijepo dizajnirana upravljačka ploča

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856386.jpg [title] =>

Nasloni se preklapaju

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856388.jpg [title] =>

Bočne obloge za maksimalnu udobnost

Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856389.jpg [title] =>

Preklopni stol za veliku ekipu

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856390.jpg [title] =>

Mokri gavuni

Nikola Vilić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856391.jpg [title] =>

Dobro skrivene ljestve

Nikola Vilić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856393.jpg [title] =>

Američki stil uređenja pramca

Nikola Vilić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856395.jpg [title] =>

Trupovi lijepo odbijaju valove

Nikola Vilić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856396.jpg [title] =>

Na krmi može biti i par motora po 300 konja

Nikola Vilić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856397.jpg [title] =>

S ovakvim razmakom manevriranje je jednostavno

Nikola Vilić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856398.jpg [title] =>

Atraktivna silueta nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Razvojem tehnologija i materijala za brodogradnju te razbijanjem nepovjerenja u pogledu sigurnosti i konstrukcijske čvrstoće, krajem osamdesetih godina katamarani lagano, ali sigurno kreću u osvajanje svojeg dijela u rastućoj čarter-floti, a trend se sve više pomiče s jedrilica na isključivo motorne verzije. Dostupni su u različitim veličinama, od malih dnevnih brodova do velikih luksuznih jahti. Nude prostran i udoban unutarnji raspored, s dovoljno sjedećih i spavaćih područja, kao i sadržaja poput kuhinja, toaleta i ostalih zabavnih sustava potrebnih modernom nautičaru.

Da su oni budućnost jahtinga, prepoznao je Lex Raas, već tada cijenjen po svojem modernom shvaćanju koncepta čarter-plovila. I dok su mnoge druge tvrtke pretvarale postojeće modele u power katamarane, Lex 2012. godine uz pomoć tada možda najboljeg tima, sastavljenog od kineskog brodograditelja Sino Eagle Grupe, međunarodnog brokera MarineMaxa i poznatog dizajnerskog tima J&J i Seaway grupe, nautičkom tržištu isporučuje prvi model Aquila 48. Danas Aquila (lat. orao) ima više linija katamarana u rasponu od 28 do 70 stopa. S ovako jedinstvenim pristupom pri dizajniranju i inovacijama te razinom standarda u kvaliteti i posvećenosti detaljima kratko smo se upoznali prilikom testiranja najmanjeg orla – Aquila 32 Sport Power.

Fiksna platforma

Linija Sport konceptom je osmišljena kao ulaznica zaljubljenicima u kraća krstarenja i onima koji uživaju u raznim aktivnostima na vodi. Tridesetdvojku, osim katamaranske širine, karakterizira fiksna platforma između motora, prostrana paluba za desetak putnika u krmenom i pramčanom kokpitu, s mnogo spremišta za odlaganje stvari. Promišljenim izmještanjem desno od osi palube, u trupovima je ispod palube kao pravi weekender za jedan par organizirana kabina u lijevom trupu i sanitarni čvor u desnom trupu.

Zahvaljujući širini od gotovo četiri metra koja se proteže cijelom dužinom plovila, Aquila pruža obilje prostora za druženje i uživanje u morskom okruženju. Pramčani kokpit organiziran je kao prostrano i udobno, a nadasve sigurno sunčalište s dvije ležaljke s preklopnim naslonima za ruke, od kojih je onaj na lijevoj strani širine oko 125 cm, a onaj desni širine od 70 cm. Prolaz širine pola metra između ležaljki umetkom se jednostavno pretvori u udobnu i prostranu platformu za izležavanje, a po potrebi se može natkriti i tendicom, pa ga možemo okarakterizirati kao idealnu zonu za opuštanje na otvorenom.

---

image

Desetak ljudi se lako rasporedi

Nikola Vilić/Cropix
---

Ispod desne ležaljke je duboko i prostrano spremište s poklopcem i plinskim amortizerom, a na samom pramcu nalazimo sa svake strane sidrenog vitla još dva spremišta. Ispod sidrenog vitla s vodilicom je sidreno spremište s otvorom za jednostavan prilaz i inspekciju motora i sidrenog lanca. Ovdje bismo dali primjedbu da je pramac mogao biti bolje dizajniran s upuštenim sidrenim vitlom i sidrom u trup kako bi se pojednostavnila komunikacija s pramca prema obali i/ili zadržala privatnost krmenog kokpita dok smo pramcem vezani za obalu.

---

image

Nasloni se preklapaju

Nikola Vilić/Cropix
---

Brodograditelji su vodili računa o detaljima, pa osim što ležaljke krase preklopni naslonjači za ruke, kokpit je opremljen zvučnicima te brojnim držačima za čaše od karbonskih vlakana. Drenažnim otvorom skrivenim ispod poklopca spriječena je mogućnost prolaza vode prema ostatku kokpita, a uz to se prostor može zatvoriti malim vratašcima i vjetrobranskim staklom. Tako se u potpunosti može zaštititi od vjetra i kapljica, što je posebno korisno u plovidbi pri većim brzinama i pri hladnijim uvjetima.

Upravljačka klupa

Kroz prolaz se dolazi do centralnog kokpita, koji je nekih 15 cm niži od pramčanog, a u samom prolazu na lijevoj strani kokpita smještena je mala, ali dobro osmišljena kuhinja s velikim sudoperom, koji se može zatvoriti poklopcem pretvarajući sve u jednu veliku radnu ploču. Predviđen je i prostor za opcijsku ugradnju grila lijevo od sudopera, te prostor ispod pulta za hladnjak i pretinac za otpatke. Zanimljiv je detalj istaka koja fiksira poklopac sudopera da ne klizi po radnoj površini. Kuhinja je skladno integrirana u kokpit na način da ne ometa komunikaciju kokpitom sa skladno integriranim rukohvatima, kojima je dodatno naglašena sigurnost u kokpitu. Nasuprot kuhinji je upravljačko mjesto opremljeno klupom širine 115 cm za dva sjedeća mjesta, s pojedinačnim preklopnim podestom za prilagođavanje po visini uz mogućnost pomicanja naprijed-nazad.

---

image

Lijepo dizajnirana upravljačka ploča

Nikola Vilić/Cropix
---

Pogled na plovni put i svaki kutak plovila besprijekoran je, komande su nadohvat ruke s nizom multifunkcijskih ekrana, prekidača i ostalih skiperskih igračaka. Nasuprot upravljačkome mjestu nalazi se još jedno sjedalo za suvozača i ugodnu vožnju s pogledom na plovni put. Opremljen preklopnim naslonjačem, funkcionalno se nadograđuje s klupom u centralnom kokpitu. U njemu se može bez problema smjestiti 12 osoba i ugodno uživati oko stola ili se izležavati na suncu. Naime, sve klupe dizajnirane su s preklopnim naslonjačima i podestima, tako da se jednostavno mogu koristiti kao sjedala ili ležaljke, ovisno o potrebi. Širina omogućava neometanu komunikaciju od krme kroz kokpit prema pramcu, a sve je natkriveno tvrdim krovom koji prekriva veći dio kokpita. Opcijskom nadogradnjom izvlačive tende SureShade može se zaštititi i ostatak kokpita.

---

image

Kuhinjski blok

Nikola Vilić/Cropix
---

Ispod tvrdog krova imamo dva metra visine. Opremljen robusnom, ali elegantno dizajniranom konstrukcijom i s dva stropna okna, osigurava dobru zaštitu posadi i dodatnu prozračnost za vrijeme kišnih i sparnih dana. Posebna pažnja posvećena je iskorištavanju svakog kutka kokpita, ali i detaljima. Lijevi bok iskorišten je za organizaciju spremišta koje se proteže gotovo cijelom dužinom kokpita, a na desnoj strani jedno od brojnih spremišta ispod ležaljki osmišljeno je kao jacera za pića s drenažom. Prilikom odabira boja i dezena materijala vodilo se računa o funkcionalnosti i jednostavnom održavanju uz zadržavanje ugođaja udobnosti i luksuza, a LED svjetlima u krovu, koja ugodno osvjetljavaju kokpit, osim za dnevne aktivnosti i druženja kokpit postaje privlačno mjesto i za večernje aperitive.

Otvoreni kokpit

Krmenim klupama koje se jednostavno mogu pretvoriti u ležaljke ili preklopnim naslonjačima funkcionalno nadovezati kokpit s krmenim dijelom dodatno je naglašena svestranost ovoga katamarana. Ispod krmenih klupa su otvori u prostrane strojarnice sa svake strane, gdje ima mjesta za smještaj baterija, pumpe pitke vode, generatora, klima-uređaja i još puno toga. Konceptom open space kokpita imamo prolaze sa strane, što olakšava izlazak na obalu s boka, a centralnim otvorom imamo pristup krmenoj platformi. Svi ovi prolazi mogu se zatvoriti pregradama tijekom navigacije, oni bočni montažnom ogradicom, a centralni prolaz istovjetno dizajniranim vratašcima.

---

OSOBNA KARTA

Dužina:      9,86 m

Širina:      3,85 m

Gaz: 0,55 m

Težina praznog plovila: 4,780 kg

Spremnik goriva: 2 x 530 l

Spremnik vode: 110 l

Spremnik otpadne vode:      80 l

Motor:      2 x 250 KS

Kategorija:      B/12

Proizvođač: Sino Eagle Group, Kina

Zastupnik: Fred Bobek, Vodice

Cijena bez PDV-a 320.000 eura

---

Krmena platforma širine 70-ak centimetara proteže se između dva motora i u njoj je spremište za sklopive ljestve s poklopcem da ne ometa kretanje po platformi. Platforma je izdignuta relativno visoko iznad morske površine, a s robusnim sklopivim ljestvama na njoj i na samoj platformi olakšan je prolazak čak i ako ste opremljeni ronilačkim bocama, što je hvalevrijedno rješenje. Osim za uživanje na otvorenom, katamaran ima i ugodno potpalublje. Ispod upravljačke konzole smještena je kupaonica, u koju se silazi kroz veliki otvor opremljen kliznim akrilnim vratima.

---

image

Krmena skakaonica

Nikola Vilić/Cropix
---

Velika visinska razlika između palube i dna kupaonice premoštena je odlično dizajnerski oblikovanim i funkcionalnim stepenicama, uz primjetan nedostatak rukohvata. Karakterizira je stajaća visina, dovoljno prostora za odlaganje stvari, dok korišteni vodootporni materijali za oblaganje omogućuju jednostavno održavanje higijene te se bez straha može koristiti i kao tuš-kabina. Osim velikog otvora za silazak u kupaonicu, otvorom na boku i stropu osigurana je dobra prirodna ventilacija, koja se može prisilno još nadograditi, a uz prozirna vrata i panoramski prozor na boku i prirodna je osvijetljenost dobra.

Na krmenoj su stijenci vrata za pristup elektroničkim komponentama ispod upravljačke konzole. Koliko je to dobro rješenje s obzirom na vlagu u ovom mokrom čvoru, pokazat će vrijeme. Drugi trup iskorišten je za kabinu, prostranu za ovu dužinu plovila. Komotni silazak u kabinu omogućen je promišljenim dizajnom ulaza s prozirnim poklopcem i vratima, čime je osigurana dobra mogućnost prirodne ventilacije i dnevne osvijetljenosti, a visinska razlika elegantno je riješena, kao i u kupaonici, uz napomenu da i ovdje nedostaje rukohvat. Iako krevet nije dovoljno širok da se naziva bračnim (200 x 130 cm), pruža dovoljno prostora za odmor.

---

image

Maštovite stepenice do toaleta

Nikola Vilić/Cropix
---

S desne strane su police za odlaganje stvari, panoramskim prozorom naglašen je neposredni dodir s okruženjem, a otvorom na njemu i stropu osigurana je dodatna prirodna ventilacija i osvjetljenje. Prema krmi je osmišljeno malo, ali funkcionalno predsoblje, gdje se polica može iskoristiti kao klupa, a odmah do nje prema krmi su svi glavni električni prekidači. Za pohvalu je da su smješteni na način da imaju pristup i iz kokpita, bez potrebe za silazak u potpalublje.

Bez naginjanja

Testirana Aquila opremljena je s dva Hondina izvanbrodska motora od 250 konjskih snaga, a prema tvorničkim podacima, težina praznog plovila je oko 4800 kg. Prije opisa ponašanja ovog orla na moru dužni smo dati nekoliko podataka o samom trupu. Već smo naglasili da tvornica dizajnira trupove svojih katamarana isključivo za motorni pogon, tako je i Aquila 32 Sport nešto uža u odnosu na klasične katamarane svoje dužine. Oba su trupa s naglašenim V-oblikom opremljena brizgobranima i trećim slijepim trupom u sredini za dodatno razbijanje valova i smanjenje pritiska na centralni dio trupa. Uvjeti na moru bili su mirni, tako da je Aquila brzo izglisirala i u manje od 15 sekundi došli smo do maksimalnih 6000 okretaja i brzine od 32 čvora.

---

---

U ovakvim je uvjetima Aquila 32 Sport bez problema rezala valove plovila u prolazu, a pri naglim zaokretima, koliko se god trudili potaknuti adrenalin, osjetili bismo samo lagano naginjanje. Reakcija ovog katamarana na pokrete kormila i bočne valove, zahvaljujući promišljeno manjem razmaku među trupovima, bila je besprijekorna s obzirom na naša dosadašnja katamaranska iskustva. Šteta što nismo imali mogućnosti imati više konja i malo valovitije more jer smo stekli dojam da bi zadržao stabilnost i pri brzini od četrdesetak čvorova. Prilikom manevriranja u uskim prostorima tridesetdvojka je iskazala sve prednosti koje prate upravljanje s dva široko razmaknuta motora. Naglasimo i činjenicu da je Aquila 32 Sport izgrađena korištenjem vakuumske tehnologije, čime je osigurana čvrstoća trupa i palube.

---

image

Trupovi lijepo odbijaju valove

Nikola Vilić/Cropix
---

Brodograditelj je i na zahtjevnim svjetskim tržištima, osim po kvaliteti i posvećenosti detaljima, poznat po korištenju naprednih tehnologija, tako da je širokom spektru tehničkih inovacija pridodan i Hydro Glide Foil System (AHG) – kojim se poboljšava učinkovitost, ali i udobnost plovidbe pri brzinama većim od 20 čvorova, a u najavi je da će se takav sustav ubrzo moći opcijski ugraditi i na ovom modelu.

---

image

Na krmi može biti i par motora po 300 konja

Nikola Vilić/Cropix
---

Iako postoje manji nedostaci koje treba uzeti u obzir pri odabiru katamarana, od njihove cijene i troška veza, nema sumnje da power katamarani nude opušten i na svojstven način jedinstven način plovidbe. Aquila 32 Sport svojom privlačnom siluetom na moru i prostorom na palubi te cijenom od 320.000 eura (bez poreza), opremljena i motorizirana, kao testiran model pruža više nego dobar omjer uloženog i dobivenog.

---

KONAČNA OCJENA

Dobro:

Pomorstvene karakteristike

Organizacija i opremljenost kokpita

Heavy duty ljestve za silazak u more

Loše:

Nedostatak rukohvata u potpalublju

Rješenje vitla i vodilice sidra

---

---

image

Atraktivna silueta nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Nikola Vilić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Postigli smo 32 čvora

Nikola Vilić/Cropix

Duboki gavuni

Nikola Vilić/Cropix

Krmena skakaonica

Nikola Vilić/Cropix

Desetak ljudi se lako rasporedi

Nikola Vilić/Cropix

Ležaj po mjeri korpulentnijeg skipera

Nikola Vilić/Cropix

Maštovite stepenice do toaleta

Nikola Vilić/Cropix

Nosači čaša su na sve strane

Nikola Vilić/Cropix

Kuhinjski blok

Nikola Vilić/Cropix

Lijepo dizajnirana upravljačka ploča

Nikola Vilić/Cropix

Nasloni se preklapaju

Nikola Vilić/Cropix

Bočne obloge za maksimalnu udobnost

Nikola Vilić/Cropix

Preklopni stol za veliku ekipu

Nikola Vilić/Cropix

Mokri gavuni

Nikola Vilić/Cropix

Dobro skrivene ljestve

Nikola Vilić/Cropix

Američki stil uređenja pramca

Nikola Vilić/Cropix

Trupovi lijepo odbijaju valove

Nikola Vilić/Cropix

Na krmi može biti i par motora po 300 konja

Nikola Vilić/Cropix

S ovakvim razmakom manevriranje je jednostavno

Nikola Vilić/Cropix

Atraktivna silueta nikoga ne ostavlja ravnodušnim

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-zanimljivi-katamaran-aquila-32-sport-evo-koje-su-mu-dobre-i-lose-strane-1382663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41322fb7a933f0319d7df647556dea5d89a0f5c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+zanimljivi+katamaran+Aquila+32+Sport%2C+evo+koje+su+mu+dobre+i+lo%C5%A1e+strane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-zanimljivi-katamaran-aquila-32-sport-evo-koje-su-mu-dobre-i-lose-strane-1382663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-zanimljivi-katamaran-aquila-32-sport-evo-koje-su-mu-dobre-i-lose-strane-1382663 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => REAKCIJA OVOGA KATAMARANA NA POKRETE KORMILA I BOČNE VALOVE, ZAHVALJUJUĆI PROMIŠLJENO MANJEM RAZMAKU MEĐU TRUPOVIMA, BILA JE BESPRIJEKORNA S OBZIROM NA NAŠA DOSADAŠNJA KATAMARANSKA ISKUSTVA. ŠTETA ŠTO NISMO IMALI MOGUĆNOSTI IMATI VIŠE KONJA I MALO VALOVITIJE MORE JER SMO STEKLI DOJAM DA BI ZADRŽAO STABILNOST I PRI BRZINI OD ČETRDESETAK ČVOROVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvoglavi orao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

dvoglavi oraoTestirali smo zanimljivi katamaran Aquila 32 Sport, evo koje su mu dobre i loše strane

Piše Sergije DVORNIK
22. travnja 2024. - 08:58

Razvojem tehnologija i materijala za brodogradnju te razbijanjem nepovjerenja u pogledu sigurnosti i konstrukcijske čvrstoće, krajem osamdesetih godina katamarani lagano, ali sigurno kreću u osvajanje svojeg dijela u rastućoj čarter-floti, a trend se sve više pomiče s jedrilica na isključivo motorne verzije. Dostupni su u različitim veličinama, od malih dnevnih brodova do velikih luksuznih jahti. Nude prostran i udoban unutarnji raspored, s dovoljno sjedećih i spavaćih područja, kao i sadržaja poput kuhinja, toaleta i ostalih zabavnih sustava potrebnih modernom nautičaru.

Da su oni budućnost jahtinga, prepoznao je Lex Raas, već tada cijenjen po svojem modernom shvaćanju koncepta čarter-plovila. I dok su mnoge druge tvrtke pretvarale postojeće modele u power katamarane...

20. svibanj 2024 12:10