stdClass Object ( [id] => 1383605 [title] => Ribe vole plimu: pronaći poštu nije uvijek dovoljno za dobar ulov, gibanje mora je ključno! [alias] => ribe-vole-plimu-pronaci-postu-nije-uvijek-dovoljno-za-dobar-ulov-gibanje-mora-je-kljucno [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S obzirom na temperaturna kolebanja, kako ona na godišnjoj razini vezana uz izmjenu godišnjih doba do onih na dnevnoj razini vezanih uz izmjenu dana i noći, podmorje se u odnosu na kopneni dio našeg planeta može smatrati vrlo stabilnom sredinom. Za razliku od kopnenih uvjeta u kojima se temperatura u vrlo kratkom vremenu može spustiti i preko deset stupnjeva, podmorje je sredina u kojoj se takve oscilacije ipak ne događaju.

Naravno, u skladu s takvim uvjetima i organizmi koji žive u morskoj sredini imaju puno niži prag osjetljivosti. No unatoč tom relativno niskom pragu činjenica je da su krajnje granične temperaturne vrijednosti daleko ispod kataklizmičkih. Elementarne nepogode poput orkanske bure ili hladne fronte ciklone koja preko noći sve okuje i zaledi, u podmorju uglavnom nema. Jako olujno jugo, ili višednevna bura koja može zalediti površinu mora, najviše utjecaja ima na plitka uzobalna područja koja ipak realno gledano predstavljaju tek mali dio podmorskog prostranstva. Osim toga takve se nepogode nikada ne događaju u pet minuta već imaju cijeli niz sitnijih i krupnijih nagovještaja koji najavljuju krupnu promjenu, a koje svijet podmorja itekako zna uočiti i prepoznati te ih iskoristiti za adekvatnu prilagodbu.

PLIMNI VJETROVI

Svakako, organizmi koji se zateknu u plitkom moru, kakvo je primjerice Novigradsko more, kad naiđe val zahlađenja i nemaju baš nekih izgleda, no zato svi oni pokretni organizmi u pravilu na vrijeme potraže zaklon u dubini mora gdje vjetrovi i oluje ne dopiru, ili se pak njihova razorna moć osjeća samo kao nekakav daleki odjek. Ono što se za olujnog vremena može vidjeti na površini mora kao bijesni ples razuzdanih elemenata, u dubini mora se tek čuje dok se gibanje u principu ograničava smo na gornji sloj vodene mase.

---

image

Višednevno jugo može razinu mora podići iznad očekivane

---

Zato se veliki broj organizama i zadržava upravo u zoni koja je još uvijek dovoljno svijetla da bi biljni svijet uspješno opstao, pri čemu je dubina, odnosno visina vodenog stupa garancija mirnog i stabilnog života. Naravno, to nipošto ne znači da u dubini nema gibanja već samo da to gibanje nije ni izdaleka dramatično kao ono na površini ili u uzobalnim pličinama.

Zahvaljujući blizini Mjeseca koji kruži oko našeg planeta te njegovim, ali i Sunčevim privlačnim silama, vodene se mase dva puta izdižu do svog maksimuma te dva puta opadaju do svoje najniže razine. Svakodnevna izmjena plime i oseke itekako utječe na život i metabolizam svih organizama podmorja. Baš kao što vjetrovi pušu na kopnenom dijelu planeta, tako i u podmorju pušu plimni vjetrovi koji su za razliku od kopnenih vremenski točni i predvidivi.

OSNOVNA HRANA

Svakih 6 sati, 12 minuta i 30 sekundi vodena se masa pokrene u suprotnom smjeru što je s obzirom na vrijeme trajanja ove pojave stvorilo određene navike svih organizama koji su tome izloženi. U skladu sa smjerom i jačinom vodenog strujanja, svaki organizam je stvorio vlastiti obrazac ponašanja koji za iste vrste, u zavisnosti od terena, odnosno zemljopisne širine ipak može biti različit.

Tako se primjerice mnoge ribe na obalama Engleske najintenzivnije hrane kad nastupa oseka. Razlog je vrlo jednostavan. Sva sila rakova, sitnih riba, mlađi, glavonožaca i svega pokretnog, povlačeći se pred nastupajućom sušom, zajedno s morem koje opada, migrira u dublju vodu. Budući da su oscilacije na rubu oceana često veće od 10 metara (kod Severna čak 17,8 metara!), to podrazumijeva i ogromnu količinu pokretne i lako dostupne hrane koju grabežljivci kao po satu u nekakvoj menzi svakog dana čekaju i koriste do maksimuma.

Nasuprot tome, u našem moru, točnije rečeno na našoj strani Jadranskog mora, plima je ta koja aktivira apetite grabežljivaca. Budući da oscilacija između plime i oseke najčešće ne prelazi 1 metar, tako ni strujanje nije tako jako izraženo. Ipak, bez obzira na slab intenzitet protoka u odnosu na oceanske obale, razdoblja hranjenja su kod grabljivaca točni u sat. No za razliku od oceanskih uzobalnih predatora koji čekaju oseku, naši predatori čekaju plimu koja sobom nosi kisik, plankton, rakove, glavonošce i sitnu ribu, osnovnu hranu krupnijoj ribi.

PROMJENA OBRASCA

Ti podmorski vjetrovi pušu u redovitim intervalima rasta i opadanja morske razine čiji su uzročnici, kako smo rekli, privlačna sila Mjeseca i Sunca što je većini ribara i ribolovaca jedan od glavnih pokazatelja riblje aktivnosti, a onda i odabira pravog trenutka za aktiviranje svojih lovnih alata. I premda se može učiniti da je dovoljno pogledati na grafikon izmjene plime i oseke i naći se u pravom trenutku na svojoj omiljenoj pošti, povremeno se dogodi da se predviđena sinusoida pomakne, što za posljedicu svakako ima zbunjenost, kako riba tako i ribara.

---

image

Ugori su u noćima bez mjeseca posebno aktivni

---

Vjetrovi koji su na moru stalna pojava imaju vrlo snažan utjecaj na gibanje vodenih masa. Tako višednevno jugo može ubrzati plimu i razinu mora podići iznad uobičajene i očekivane, kao što tramuntana može plimu usporiti ili povećati oseku spuštajući razinu mora neočekivano nisko. Naravno, to se nikada ne događa bez promjene tlaka zraka koji uz južne vjetrove drugog i trećeg kvadranta uglavnom pada, dok uz vjetrove prvog i četvrtog kvadranta raste. Kad se tim promjenama pritiska zraka doda i vodeni stupac koji također ostvaruje pritisak, tada naravno, dolazi do promjene obrasca ponašanja svih organizama pa tako i riba.

Najveća i većini znana migracija se događa svake godine u vrijeme nastupanja zimskog zahladnjenja kada se ribe povlače u dublje i stabilnije slojeve mora u svoje zimovnike. Isto se tako, nakon što zima prođe, svi se ti organizmi koji su potražili zaklon u miru dubine vraćaju u pliće vode bogate životom. No osim te generalne migracije uzrokovane godišnjim dobom, postoje i manje migracije vezane uz razmnožavanje, trenutne ciklone, kao i one svakodnevne, dnevno-noćne. I dok su se silni organizmi poput dagnji ili kamenica prisiljeni ostati tamo gdje su zatečeni, svi pokretni organizmi u takvim situacijama migriraju u potrazi za optimalnim životnim uvjetima.

PRAZNE POŠTE

Većina organizama u tim svojim migracijama, bez obzira na njihov uzrok bira područje, odnosno dubinu na kojoj promjene tlaka neće bitnije osjećati, pri čemu će do hrane dolaziti na najlakši mogući način. I dok se sitniji organizmi zadovoljavaju sitnim zaklonima bilo u masi jata ili u raslinju, pri čemu je u prvom planu, osim skrbi za vlastitim obrokom, briga oko toga da i sami ne budu pojedeni, krupniji organizmi biraju pozicije na kojima će ponajprije, na najlakši mogući način, doći do hrane. Naravno, i od velikih riba postoje veće pa se tako uvijek biraju pozicije koje osim hrane po potrebi nude i nekakav zaklon.

---

image

Podlanice ulovljene po laganom burinu i plimi koja je rasla

---

To su u pravilu brakovi, litoralni obalni spustovi, samo neznatno uzdignute nakupine kamenja ili pak kakav stepenasti zub. Takve pozicije gotovo uvijek drže ribu što ribari često nesmiljeno koriste, a što lako može dovesti do konstantne ispražnjenosti pošte.

No katkad i neispražnjene pozicije, premda po svim pokazateljima potencijalno dobre i lovne, ipak ne daju ribu. Razlog treba tražiti upravo u plimnim strujanjima i tlaku zraka, odnosno tlaku koji ostvaruje vodeni stupac.

Riba će uvijek tražiti poziciju s koje će do hrane relativno lako doći. Premda se najčešće riba zanimljiva udičarima nalazi sa zavjetrinske strane braka, katkada je možemo naći i na napadnoj strani što se lako može ustanoviti kvalitetnom elektronikom.

No nemaju svi kvalitetnu elektroniku pa je stoga najprikladnije na potencijalno dobroj pošti sidro baciti po vrhu braka te se na sidrenom konopcu puštati po zavjetrinskoj strani, tražeći tako najpovoljniju poziciju. Naravno, pritom treba biti upućen u vrijeme nastupanja izmjene plime i oseke kako nam strujanje ne bi barku okrenulo na suprotnu stranu protiv naše volje i očekivanja.

Ako je barka dobro usidrena i ako ribolovac ima dovoljno vremena, vjerojatno će u tom okretanju i suprotna strana braka u nekom trenutku postati lovna, no taj trenutak treba biti pod kontrolom ribolovca, a ne hira prirode.

NOĆNE PLIME

Neke riblje vrste, unatoč svom obilju hrane koje plimni valovi nose nikada ne napuštaju svoje zaklone prije mraka. I premda pritom u prvom redu većina pomisli na ugore i murine, fratri su također noćni lovci koji za svoj lov čekaju plimu. Naravno, ti noćni fratri nisu ministrantskog već kardinalskog tipa, redovito teži od četrdeset dekagrama.

---

image

Brancini se do nastupa plime često uopće ne daju uloviti

---

Tabinje kao ribe dna također vole okrilje mraka, pri čemu ni ulov škrpine nije isključen, dok su na ravnim dnima moli redovita noćna lovina. Srednji i gornji sloj mora noću za plime vrvi gladnim ušatama, brancinima i strijelkama, a za južne noći potpomognute plimom jegulje napuštaju svoja skrovišta intenzivno tragajući za hranom.

Bukve, lokarde, skuše i šaruni su, iako ih mnogi love isključivo danju, noćni lovci koje uz minimalnu količinu rasvjete plima može pretvoriti u grabežljive lovce. Porast tlaka zraka uz nadolazeću plimu, na mnogim je mjestima naše obale okidač za podlanice, ali i za zubace i pagre.I premda se za mjesečevih kvartura, kad su kurenti najmanje izraženi, najlakše sidriti, najbolji se ulovi ipak ostvaruju kada kurenta ima. Naravno, za noćni lov u kurentu, ješka mora biti prvorazredna, mirisna i svježa, dok se u izboru pribora, ako imate dvojbi između finijeg i robusnijeg kompleta, uvijek odlučite za onaj robusniji i jači.

A budući da je hladna i neugodna zima sada iza nas, i da se riba vratila u pliće zone, razloga za izbjegavanje lova u noćnoj plimi zapravo i nema. Stoga, ako do sada tako nešto niste pokušali, krajnje je vrijeme da se odvažite i to uradite.

---

image

Fratri kardinalskog tipa vole plimni val

------
image

Plima je okidač i za zubace

------
image

Ušate su noćni lovci koje plima posebno aktivira

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nema ribolovca koji se nije sudario s činjenicom da unatoč obilju u podmorju riba ponekad ne grize. A onda, odjednom, bez vidljivog razloga sve krene i kante se počnu ubrzano puniti. Umjesto gledanja u nebo u potrazi za znakom čuda koje se događa, treba samo pogledati u sidreni konop i ustanoviti koliko je napet i u kojem se smjeru more giba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORSKE MIJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Nema ribolovca koji se nije sudario s činjenicom da unatoč obilju u podmorju riba ponekad ne grize. A onda, odjednom, bez vidljivog razloga sve krene i kante se počnu ubrzano puniti. Umjesto gledanja u nebo u potrazi za znakom čuda koje se događa, treba samo pogledati u sidreni konop i ustanoviti koliko je napet i u kojem se smjeru more giba MORSKE MIJENE 2 0 9691 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-25 09:01:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-25 09:09:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-25 09:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nema ribolovca koji se nije sudario s činjenicom da unatoč obilju u podmorju riba ponekad ne grize. A onda, odjednom, bez vidljivog razloga sve krene i kante se počnu ubrzano puniti. Umjesto gledanja u nebo u potrazi za znakom čuda koje se događa, tr [metadata] => robots= author= title=Ribe vole plimu: pronaći poštu nije uvijek dovoljno za dobar ulov, gibanje mora je ključno! page_title=Ribe vole plimu: pronaći poštu nije uvijek dovoljno za dobar ulov, gibanje mora je ključno! [metakey] => plima, ribolov, kako loviti po plimi, morske mijene, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380481.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380485.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380452.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380451.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380450.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380449.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380447.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380446.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380445.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380484.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380483.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/7380482.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plima u suton - mo\u017ee li bolje<\/p>","

Lokarda ulovljena u plimnom valu<\/p>","

Fratri kardinalskog <\/em>tipa vole plimni val<\/p>","

Ugori su u no\u0107ima bez mjeseca posebno aktivni<\/p>","

Arbuni su ribe koje su poprili\u010dno ovisne o kurentima<\/p>","

Podlanice ulovljene po laganom burinu i plimi koja je rasla<\/p>","

Plima je okida\u010d i za zubace<\/p>","

Zale\u0111ena povr\u0161ina mora poga\u0111a zapravo samo pli\u010dine i pojas neposredno uz obalu<\/p>","

Vi\u0161ednevno jugo mo\u017ee razinu mora podi\u0107i iznad o\u010dekivane<\/p>","

U\u0161ate su no\u0107ni lovci koje plima posebno aktivira<\/p>","

Brancini se do nastupa plime \u010desto uop\u0107e ne daju uloviti<\/p>","

Pagri tako\u0111er vole nadolaze\u0107u plimu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7380481_1920.jpg":"1920x1080","k_7380481_1280.jpg":"1280x1280","k_7380481_1024.jpg":"1024x1024","k_7380481_640.jpg":"640x640","k_7380481_480.jpg":"480x480","k_7380481_340.jpg":"340x340","k_7380481_220.jpg":"220x220","o_7380481_1280.jpg":"1280x960","o_7380481_1024.jpg":"1024x768","o_7380481_640.jpg":"640x480","o_7380481_480.jpg":"480x360","o_7380481_340.jpg":"340x255","o_7380481_220.jpg":"220x165","h_7380481_1280.jpg":"1280x854","h_7380481_1024.jpg":"1024x683","h_7380481_640.jpg":"640x427","h_7380481_480.jpg":"480x320","h_7380481_340.jpg":"340x227","h_7380481_220.jpg":"220x147","pp_7380481_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380481_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380481_640.jpg":"640x814","pp_7380481_480.jpg":"480x611","pp_7380481_340.jpg":"340x432","pp_7380481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7380485_1920.jpg":"1920x1080","k_7380485_1280.jpg":"1280x1280","k_7380485_1024.jpg":"1024x1024","k_7380485_640.jpg":"640x640","k_7380485_480.jpg":"480x480","k_7380485_340.jpg":"340x340","k_7380485_220.jpg":"220x220","o_7380485_1280.jpg":"1280x960","o_7380485_1024.jpg":"1024x768","o_7380485_640.jpg":"640x480","o_7380485_480.jpg":"480x360","o_7380485_340.jpg":"340x255","o_7380485_220.jpg":"220x165","h_7380485_1280.jpg":"1280x854","h_7380485_1024.jpg":"1024x683","h_7380485_640.jpg":"640x427","h_7380485_480.jpg":"480x320","h_7380485_340.jpg":"340x227","h_7380485_220.jpg":"220x147","pp_7380485_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380485_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380485_640.jpg":"640x814","pp_7380485_480.jpg":"480x611","pp_7380485_340.jpg":"340x432","pp_7380485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7380452_1920.jpg":"1920x1080","k_7380452_1280.jpg":"1280x1280","k_7380452_1024.jpg":"1024x1024","k_7380452_640.jpg":"640x640","k_7380452_480.jpg":"480x480","k_7380452_340.jpg":"340x340","k_7380452_220.jpg":"220x220","o_7380452_1280.jpg":"1280x853","o_7380452_1024.jpg":"1024x682","o_7380452_640.jpg":"640x426","o_7380452_480.jpg":"480x320","o_7380452_340.jpg":"340x226","o_7380452_220.jpg":"220x146","h_7380452_1280.jpg":"1280x854","h_7380452_1024.jpg":"1024x683","h_7380452_640.jpg":"640x427","h_7380452_480.jpg":"480x320","h_7380452_340.jpg":"340x227","h_7380452_220.jpg":"220x147","pp_7380452_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380452_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380452_640.jpg":"640x814","pp_7380452_480.jpg":"480x611","pp_7380452_340.jpg":"340x432","pp_7380452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7380451_1920.jpg":"1920x1080","k_7380451_1280.jpg":"1280x1280","k_7380451_1024.jpg":"1024x1024","k_7380451_640.jpg":"640x640","k_7380451_480.jpg":"480x480","k_7380451_340.jpg":"340x340","k_7380451_220.jpg":"220x220","o_7380451_1280.jpg":"1280x960","o_7380451_1024.jpg":"1024x768","o_7380451_640.jpg":"640x480","o_7380451_480.jpg":"480x360","o_7380451_340.jpg":"340x255","o_7380451_220.jpg":"220x165","h_7380451_1280.jpg":"1280x854","h_7380451_1024.jpg":"1024x683","h_7380451_640.jpg":"640x427","h_7380451_480.jpg":"480x320","h_7380451_340.jpg":"340x227","h_7380451_220.jpg":"220x147","pp_7380451_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380451_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380451_640.jpg":"640x814","pp_7380451_480.jpg":"480x611","pp_7380451_340.jpg":"340x432","pp_7380451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7380450_1920.jpg":"1920x1080","k_7380450_1280.jpg":"1280x1280","k_7380450_1024.jpg":"1024x1024","k_7380450_640.jpg":"640x640","k_7380450_480.jpg":"480x480","k_7380450_340.jpg":"340x340","k_7380450_220.jpg":"220x220","o_7380450_1280.jpg":"1280x853","o_7380450_1024.jpg":"1024x682","o_7380450_640.jpg":"640x426","o_7380450_480.jpg":"480x320","o_7380450_340.jpg":"340x226","o_7380450_220.jpg":"220x146","h_7380450_1280.jpg":"1280x854","h_7380450_1024.jpg":"1024x683","h_7380450_640.jpg":"640x427","h_7380450_480.jpg":"480x320","h_7380450_340.jpg":"340x227","h_7380450_220.jpg":"220x147","pp_7380450_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380450_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380450_640.jpg":"640x814","pp_7380450_480.jpg":"480x611","pp_7380450_340.jpg":"340x432","pp_7380450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7380449_1920.jpg":"1920x1080","k_7380449_1280.jpg":"1280x1280","k_7380449_1024.jpg":"1024x1024","k_7380449_640.jpg":"640x640","k_7380449_480.jpg":"480x480","k_7380449_340.jpg":"340x340","k_7380449_220.jpg":"220x220","o_7380449_1280.jpg":"1280x960","o_7380449_1024.jpg":"1024x768","o_7380449_640.jpg":"640x480","o_7380449_480.jpg":"480x360","o_7380449_340.jpg":"340x255","o_7380449_220.jpg":"220x165","h_7380449_1280.jpg":"1280x854","h_7380449_1024.jpg":"1024x683","h_7380449_640.jpg":"640x427","h_7380449_480.jpg":"480x320","h_7380449_340.jpg":"340x227","h_7380449_220.jpg":"220x147","pp_7380449_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380449_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380449_640.jpg":"640x814","pp_7380449_480.jpg":"480x611","pp_7380449_340.jpg":"340x432","pp_7380449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2252","hd_7380447_1920.jpg":"1920x1080","k_7380447_1280.jpg":"1280x1280","k_7380447_1024.jpg":"1024x1024","k_7380447_640.jpg":"640x640","k_7380447_480.jpg":"480x480","k_7380447_340.jpg":"340x340","k_7380447_220.jpg":"220x220","o_7380447_1280.jpg":"1280x1501","o_7380447_1024.jpg":"1024x1201","o_7380447_640.jpg":"640x750","o_7380447_480.jpg":"480x563","o_7380447_340.jpg":"340x398","o_7380447_220.jpg":"220x258","h_7380447_1280.jpg":"1280x854","h_7380447_1024.jpg":"1024x683","h_7380447_640.jpg":"640x427","h_7380447_480.jpg":"480x320","h_7380447_340.jpg":"340x227","h_7380447_220.jpg":"220x147","pp_7380447_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380447_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380447_640.jpg":"640x814","pp_7380447_480.jpg":"480x611","pp_7380447_340.jpg":"340x432","pp_7380447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_7380446_1920.jpg":"1920x1080","k_7380446_1280.jpg":"1280x1280","k_7380446_1024.jpg":"1024x1024","k_7380446_640.jpg":"640x640","k_7380446_480.jpg":"480x480","k_7380446_340.jpg":"340x340","k_7380446_220.jpg":"220x220","o_7380446_1280.jpg":"1280x960","o_7380446_1024.jpg":"1024x768","o_7380446_640.jpg":"640x480","o_7380446_480.jpg":"480x360","o_7380446_340.jpg":"340x255","o_7380446_220.jpg":"220x165","h_7380446_1280.jpg":"1280x854","h_7380446_1024.jpg":"1024x683","h_7380446_640.jpg":"640x427","h_7380446_480.jpg":"480x320","h_7380446_340.jpg":"340x227","h_7380446_220.jpg":"220x147","pp_7380446_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380446_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380446_640.jpg":"640x814","pp_7380446_480.jpg":"480x611","pp_7380446_340.jpg":"340x432","pp_7380446_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7380445_1920.jpg":"1920x1080","k_7380445_1280.jpg":"1280x1280","k_7380445_1024.jpg":"1024x1024","k_7380445_640.jpg":"640x640","k_7380445_480.jpg":"480x480","k_7380445_340.jpg":"340x340","k_7380445_220.jpg":"220x220","o_7380445_1280.jpg":"1280x853","o_7380445_1024.jpg":"1024x682","o_7380445_640.jpg":"640x426","o_7380445_480.jpg":"480x320","o_7380445_340.jpg":"340x226","o_7380445_220.jpg":"220x146","h_7380445_1280.jpg":"1280x854","h_7380445_1024.jpg":"1024x683","h_7380445_640.jpg":"640x427","h_7380445_480.jpg":"480x320","h_7380445_340.jpg":"340x227","h_7380445_220.jpg":"220x147","pp_7380445_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380445_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380445_640.jpg":"640x814","pp_7380445_480.jpg":"480x611","pp_7380445_340.jpg":"340x432","pp_7380445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7380484_1920.jpg":"1920x1080","k_7380484_1280.jpg":"1280x1280","k_7380484_1024.jpg":"1024x1024","k_7380484_640.jpg":"640x640","k_7380484_480.jpg":"480x480","k_7380484_340.jpg":"340x340","k_7380484_220.jpg":"220x220","o_7380484_1280.jpg":"1280x960","o_7380484_1024.jpg":"1024x768","o_7380484_640.jpg":"640x480","o_7380484_480.jpg":"480x360","o_7380484_340.jpg":"340x255","o_7380484_220.jpg":"220x165","h_7380484_1280.jpg":"1280x854","h_7380484_1024.jpg":"1024x683","h_7380484_640.jpg":"640x427","h_7380484_480.jpg":"480x320","h_7380484_340.jpg":"340x227","h_7380484_220.jpg":"220x147","pp_7380484_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380484_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380484_640.jpg":"640x814","pp_7380484_480.jpg":"480x611","pp_7380484_340.jpg":"340x432","pp_7380484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7380483_1920.jpg":"1920x1080","k_7380483_1280.jpg":"1280x1280","k_7380483_1024.jpg":"1024x1024","k_7380483_640.jpg":"640x640","k_7380483_480.jpg":"480x480","k_7380483_340.jpg":"340x340","k_7380483_220.jpg":"220x220","o_7380483_1280.jpg":"1280x960","o_7380483_1024.jpg":"1024x768","o_7380483_640.jpg":"640x480","o_7380483_480.jpg":"480x360","o_7380483_340.jpg":"340x255","o_7380483_220.jpg":"220x165","h_7380483_1280.jpg":"1280x854","h_7380483_1024.jpg":"1024x683","h_7380483_640.jpg":"640x427","h_7380483_480.jpg":"480x320","h_7380483_340.jpg":"340x227","h_7380483_220.jpg":"220x147","pp_7380483_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380483_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380483_640.jpg":"640x814","pp_7380483_480.jpg":"480x611","pp_7380483_340.jpg":"340x432","pp_7380483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1836x3264","hd_7380482_1920.jpg":"1920x1080","k_7380482_1280.jpg":"1280x1280","k_7380482_1024.jpg":"1024x1024","k_7380482_640.jpg":"640x640","k_7380482_480.jpg":"480x480","k_7380482_340.jpg":"340x340","k_7380482_220.jpg":"220x220","o_7380482_1280.jpg":"1280x2275","o_7380482_1024.jpg":"1024x1820","o_7380482_640.jpg":"640x1137","o_7380482_480.jpg":"480x853","o_7380482_340.jpg":"340x604","o_7380482_220.jpg":"220x391","h_7380482_1280.jpg":"1280x854","h_7380482_1024.jpg":"1024x683","h_7380482_640.jpg":"640x427","h_7380482_480.jpg":"480x320","h_7380482_340.jpg":"340x227","h_7380482_220.jpg":"220x147","pp_7380482_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380482_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380482_640.jpg":"640x814","pp_7380482_480.jpg":"480x611","pp_7380482_340.jpg":"340x432","pp_7380482_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7913658 Threads: 2 Questions: 1650273198 Slow queries: 4905862 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111769425 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribe-vole-plimu-pronaci-postu-nije-uvijek-dovoljno-za-dobar-ulov-gibanje-mora-je-kljucno-1383605 [printLink] => /om/ribolov/ribe-vole-plimu-pronaci-postu-nije-uvijek-dovoljno-za-dobar-ulov-gibanje-mora-je-kljucno-1383605?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 34652 [name] => plima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plima [link] => /tag/plima ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756801 [name] => kako loviti po plimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 11:10:14 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-po-plimi [link] => /tag/kako-loviti-po-plimi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 709273 [name] => morske mijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-15 08:48:38 [main_article_id] => 0 [alias] => morske-mijene [link] => /tag/morske-mijene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nema ribolovca koji se nije sudario s činjenicom da unatoč obilju u podmorju riba ponekad ne grize. A onda, odjednom, bez vidljivog razloga sve krene i kante se počnu ubrzano puniti. Umjesto gledanja u nebo u potrazi za znakom čuda koje se događa, treba samo pogledati u sidreni konop i ustanoviti koliko je napet i u kojem se smjeru more giba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORSKE MIJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribe vole plimu: pronaći poštu nije uvijek dovoljno za dobar ulov, gibanje mora je ključno! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-22-04-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380481.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Plima u suton - može li bolje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380481.jpg [title] =>

Plima u suton - može li bolje

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380485.jpg [title] =>

Lokarda ulovljena u plimnom valu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380452.jpg [title] =>

Fratri kardinalskog tipa vole plimni val

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380451.jpg [title] =>

Ugori su u noćima bez mjeseca posebno aktivni

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380450.jpg [title] =>

Arbuni su ribe koje su poprilično ovisne o kurentima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380449.jpg [title] =>

Podlanice ulovljene po laganom burinu i plimi koja je rasla

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380447.jpg [title] =>

Plima je okidač i za zubace

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380446.jpg [title] =>

Zaleđena površina mora pogađa zapravo samo pličine i pojas neposredno uz obalu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380445.jpg [title] =>

Višednevno jugo može razinu mora podići iznad očekivane

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380484.jpg [title] =>

Ušate su noćni lovci koje plima posebno aktivira

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380483.jpg [title] =>

Brancini se do nastupa plime često uopće ne daju uloviti

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/7380482.jpg [title] =>

Pagri također vole nadolazeću plimu

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S obzirom na temperaturna kolebanja, kako ona na godišnjoj razini vezana uz izmjenu godišnjih doba do onih na dnevnoj razini vezanih uz izmjenu dana i noći, podmorje se u odnosu na kopneni dio našeg planeta može smatrati vrlo stabilnom sredinom. Za razliku od kopnenih uvjeta u kojima se temperatura u vrlo kratkom vremenu može spustiti i preko deset stupnjeva, podmorje je sredina u kojoj se takve oscilacije ipak ne događaju.

Naravno, u skladu s takvim uvjetima i organizmi koji žive u morskoj sredini imaju puno niži prag osjetljivosti. No unatoč tom relativno niskom pragu činjenica je da su krajnje granične temperaturne vrijednosti daleko ispod kataklizmičkih. Elementarne nepogode poput orkanske bure ili hladne fronte ciklone koja preko noći sve okuje i zaledi, u podmorju uglavnom nema. Jako olujno jugo, ili višednevna bura koja može zalediti površinu mora, najviše utjecaja ima na plitka uzobalna područja koja ipak realno gledano predstavljaju tek mali dio podmorskog prostranstva. Osim toga takve se nepogode nikada ne događaju u pet minuta već imaju cijeli niz sitnijih i krupnijih nagovještaja koji najavljuju krupnu promjenu, a koje svijet podmorja itekako zna uočiti i prepoznati te ih iskoristiti za adekvatnu prilagodbu.

PLIMNI VJETROVI

Svakako, organizmi koji se zateknu u plitkom moru, kakvo je primjerice Novigradsko more, kad naiđe val zahlađenja i nemaju baš nekih izgleda, no zato svi oni pokretni organizmi u pravilu na vrijeme potraže zaklon u dubini mora gdje vjetrovi i oluje ne dopiru, ili se pak njihova razorna moć osjeća samo kao nekakav daleki odjek. Ono što se za olujnog vremena može vidjeti na površini mora kao bijesni ples razuzdanih elemenata, u dubini mora se tek čuje dok se gibanje u principu ograničava smo na gornji sloj vodene mase.

---

image

Višednevno jugo može razinu mora podići iznad očekivane

---

Zato se veliki broj organizama i zadržava upravo u zoni koja je još uvijek dovoljno svijetla da bi biljni svijet uspješno opstao, pri čemu je dubina, odnosno visina vodenog stupa garancija mirnog i stabilnog života. Naravno, to nipošto ne znači da u dubini nema gibanja već samo da to gibanje nije ni izdaleka dramatično kao ono na površini ili u uzobalnim pličinama.

Zahvaljujući blizini Mjeseca koji kruži oko našeg planeta te njegovim, ali i Sunčevim privlačnim silama, vodene se mase dva puta izdižu do svog maksimuma te dva puta opadaju do svoje najniže razine. Svakodnevna izmjena plime i oseke itekako utječe na život i metabolizam svih organizama podmorja. Baš kao što vjetrovi pušu na kopnenom dijelu planeta, tako i u podmorju pušu plimni vjetrovi koji su za razliku od kopnenih vremenski točni i predvidivi.

OSNOVNA HRANA

Svakih 6 sati, 12 minuta i 30 sekundi vodena se masa pokrene u suprotnom smjeru što je s obzirom na vrijeme trajanja ove pojave stvorilo određene navike svih organizama koji su tome izloženi. U skladu sa smjerom i jačinom vodenog strujanja, svaki organizam je stvorio vlastiti obrazac ponašanja koji za iste vrste, u zavisnosti od terena, odnosno zemljopisne širine ipak može biti različit.

Tako se primjerice mnoge ribe na obalama Engleske najintenzivnije hrane kad nastupa oseka. Razlog je vrlo jednostavan. Sva sila rakova, sitnih riba, mlađi, glavonožaca i svega pokretnog, povlačeći se pred nastupajućom sušom, zajedno s morem koje opada, migrira u dublju vodu. Budući da su oscilacije na rubu oceana često veće od 10 metara (kod Severna čak 17,8 metara!), to podrazumijeva i ogromnu količinu pokretne i lako dostupne hrane koju grabežljivci kao po satu u nekakvoj menzi svakog dana čekaju i koriste do maksimuma.

Nasuprot tome, u našem moru, točnije rečeno na našoj strani Jadranskog mora, plima je ta koja aktivira apetite grabežljivaca. Budući da oscilacija između plime i oseke najčešće ne prelazi 1 metar, tako ni strujanje nije tako jako izraženo. Ipak, bez obzira na slab intenzitet protoka u odnosu na oceanske obale, razdoblja hranjenja su kod grabljivaca točni u sat. No za razliku od oceanskih uzobalnih predatora koji čekaju oseku, naši predatori čekaju plimu koja sobom nosi kisik, plankton, rakove, glavonošce i sitnu ribu, osnovnu hranu krupnijoj ribi.

PROMJENA OBRASCA

Ti podmorski vjetrovi pušu u redovitim intervalima rasta i opadanja morske razine čiji su uzročnici, kako smo rekli, privlačna sila Mjeseca i Sunca što je većini ribara i ribolovaca jedan od glavnih pokazatelja riblje aktivnosti, a onda i odabira pravog trenutka za aktiviranje svojih lovnih alata. I premda se može učiniti da je dovoljno pogledati na grafikon izmjene plime i oseke i naći se u pravom trenutku na svojoj omiljenoj pošti, povremeno se dogodi da se predviđena sinusoida pomakne, što za posljedicu svakako ima zbunjenost, kako riba tako i ribara.

---

image

Ugori su u noćima bez mjeseca posebno aktivni

---

Vjetrovi koji su na moru stalna pojava imaju vrlo snažan utjecaj na gibanje vodenih masa. Tako višednevno jugo može ubrzati plimu i razinu mora podići iznad uobičajene i očekivane, kao što tramuntana može plimu usporiti ili povećati oseku spuštajući razinu mora neočekivano nisko. Naravno, to se nikada ne događa bez promjene tlaka zraka koji uz južne vjetrove drugog i trećeg kvadranta uglavnom pada, dok uz vjetrove prvog i četvrtog kvadranta raste. Kad se tim promjenama pritiska zraka doda i vodeni stupac koji također ostvaruje pritisak, tada naravno, dolazi do promjene obrasca ponašanja svih organizama pa tako i riba.

Najveća i većini znana migracija se događa svake godine u vrijeme nastupanja zimskog zahladnjenja kada se ribe povlače u dublje i stabilnije slojeve mora u svoje zimovnike. Isto se tako, nakon što zima prođe, svi se ti organizmi koji su potražili zaklon u miru dubine vraćaju u pliće vode bogate životom. No osim te generalne migracije uzrokovane godišnjim dobom, postoje i manje migracije vezane uz razmnožavanje, trenutne ciklone, kao i one svakodnevne, dnevno-noćne. I dok su se silni organizmi poput dagnji ili kamenica prisiljeni ostati tamo gdje su zatečeni, svi pokretni organizmi u takvim situacijama migriraju u potrazi za optimalnim životnim uvjetima.

PRAZNE POŠTE

Većina organizama u tim svojim migracijama, bez obzira na njihov uzrok bira područje, odnosno dubinu na kojoj promjene tlaka neće bitnije osjećati, pri čemu će do hrane dolaziti na najlakši mogući način. I dok se sitniji organizmi zadovoljavaju sitnim zaklonima bilo u masi jata ili u raslinju, pri čemu je u prvom planu, osim skrbi za vlastitim obrokom, briga oko toga da i sami ne budu pojedeni, krupniji organizmi biraju pozicije na kojima će ponajprije, na najlakši mogući način, doći do hrane. Naravno, i od velikih riba postoje veće pa se tako uvijek biraju pozicije koje osim hrane po potrebi nude i nekakav zaklon.

---

image

Podlanice ulovljene po laganom burinu i plimi koja je rasla

---

To su u pravilu brakovi, litoralni obalni spustovi, samo neznatno uzdignute nakupine kamenja ili pak kakav stepenasti zub. Takve pozicije gotovo uvijek drže ribu što ribari često nesmiljeno koriste, a što lako može dovesti do konstantne ispražnjenosti pošte.

No katkad i neispražnjene pozicije, premda po svim pokazateljima potencijalno dobre i lovne, ipak ne daju ribu. Razlog treba tražiti upravo u plimnim strujanjima i tlaku zraka, odnosno tlaku koji ostvaruje vodeni stupac.

Riba će uvijek tražiti poziciju s koje će do hrane relativno lako doći. Premda se najčešće riba zanimljiva udičarima nalazi sa zavjetrinske strane braka, katkada je možemo naći i na napadnoj strani što se lako može ustanoviti kvalitetnom elektronikom.

No nemaju svi kvalitetnu elektroniku pa je stoga najprikladnije na potencijalno dobroj pošti sidro baciti po vrhu braka te se na sidrenom konopcu puštati po zavjetrinskoj strani, tražeći tako najpovoljniju poziciju. Naravno, pritom treba biti upućen u vrijeme nastupanja izmjene plime i oseke kako nam strujanje ne bi barku okrenulo na suprotnu stranu protiv naše volje i očekivanja.

Ako je barka dobro usidrena i ako ribolovac ima dovoljno vremena, vjerojatno će u tom okretanju i suprotna strana braka u nekom trenutku postati lovna, no taj trenutak treba biti pod kontrolom ribolovca, a ne hira prirode.

NOĆNE PLIME

Neke riblje vrste, unatoč svom obilju hrane koje plimni valovi nose nikada ne napuštaju svoje zaklone prije mraka. I premda pritom u prvom redu većina pomisli na ugore i murine, fratri su također noćni lovci koji za svoj lov čekaju plimu. Naravno, ti noćni fratri nisu ministrantskog već kardinalskog tipa, redovito teži od četrdeset dekagrama.

---

image

Brancini se do nastupa plime često uopće ne daju uloviti

---

Tabinje kao ribe dna također vole okrilje mraka, pri čemu ni ulov škrpine nije isključen, dok su na ravnim dnima moli redovita noćna lovina. Srednji i gornji sloj mora noću za plime vrvi gladnim ušatama, brancinima i strijelkama, a za južne noći potpomognute plimom jegulje napuštaju svoja skrovišta intenzivno tragajući za hranom.

Bukve, lokarde, skuše i šaruni su, iako ih mnogi love isključivo danju, noćni lovci koje uz minimalnu količinu rasvjete plima može pretvoriti u grabežljive lovce. Porast tlaka zraka uz nadolazeću plimu, na mnogim je mjestima naše obale okidač za podlanice, ali i za zubace i pagre.I premda se za mjesečevih kvartura, kad su kurenti najmanje izraženi, najlakše sidriti, najbolji se ulovi ipak ostvaruju kada kurenta ima. Naravno, za noćni lov u kurentu, ješka mora biti prvorazredna, mirisna i svježa, dok se u izboru pribora, ako imate dvojbi između finijeg i robusnijeg kompleta, uvijek odlučite za onaj robusniji i jači.

A budući da je hladna i neugodna zima sada iza nas, i da se riba vratila u pliće zone, razloga za izbjegavanje lova u noćnoj plimi zapravo i nema. Stoga, ako do sada tako nešto niste pokušali, krajnje je vrijeme da se odvažite i to uradite.

---

image

Fratri kardinalskog tipa vole plimni val

------
image

Plima je okidač i za zubace

------
image

Ušate su noćni lovci koje plima posebno aktivira

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Plima u suton - može li bolje


Lokarda ulovljena u plimnom valu


Fratri kardinalskog tipa vole plimni val


Ugori su u noćima bez mjeseca posebno aktivni


Arbuni su ribe koje su poprilično ovisne o kurentima


Podlanice ulovljene po laganom burinu i plimi koja je rasla


Plima je okidač i za zubace


Zaleđena površina mora pogađa zapravo samo pličine i pojas neposredno uz obalu


Višednevno jugo može razinu mora podići iznad očekivane


Ušate su noćni lovci koje plima posebno aktivira


Brancini se do nastupa plime često uopće ne daju uloviti


Pagri također vole nadolazeću plimu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribe-vole-plimu-pronaci-postu-nije-uvijek-dovoljno-za-dobar-ulov-gibanje-mora-je-kljucno-1383605 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ebd514651140cb2bfb181970c3e5d85f89a8f92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribe+vole+plimu%3A+prona%C4%87i+po%C5%A1tu+nije+uvijek+dovoljno+za+dobar+ulov%2C+gibanje+mora+je+klju%C4%8Dno%21+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribe-vole-plimu-pronaci-postu-nije-uvijek-dovoljno-za-dobar-ulov-gibanje-mora-je-kljucno-1383605 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribe-vole-plimu-pronaci-postu-nije-uvijek-dovoljno-za-dobar-ulov-gibanje-mora-je-kljucno-1383605 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nema ribolovca koji se nije sudario s činjenicom da unatoč obilju u podmorju riba ponekad ne grize. A onda, odjednom, bez vidljivog razloga sve krene i kante se počnu ubrzano puniti. Umjesto gledanja u nebo u potrazi za znakom čuda koje se događa, treba samo pogledati u sidreni konop i ustanoviti koliko je napet i u kojem se smjeru more giba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORSKE MIJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

MORSKE MIJENERibe vole plimu: pronaći poštu nije uvijek dovoljno za dobar ulov, gibanje mora je ključno!

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
25. travnja 2024. - 11:09

S obzirom na temperaturna kolebanja, kako ona na godišnjoj razini vezana uz izmjenu godišnjih doba do onih na dnevnoj razini vezanih uz izmjenu dana i noći, podmorje se u odnosu na kopneni dio našeg planeta može smatrati vrlo stabilnom sredinom. Za razliku od kopnenih uvjeta u kojima se temperatura u vrlo kratkom vremenu može spustiti i preko deset stupnjeva, podmorje je sredina u kojoj se takve oscilacije ipak ne događaju.

Naravno, u skladu s takvim uvjetima i organizmi koji žive u morskoj sredini imaju puno niži prag osjetljivosti. No unatoč tom relativno niskom pragu činjenica je da su krajnje granične temperaturne vrijednosti daleko ispod kataklizmičkih. Elementarne nepogode poput orkanske bure ili hladne fronte ciklone koja preko noći sve okuje i zaledi, u podmorju uglavnom n...

17. svibanj 2024 00:04