stdClass Object ( [id] => 1382986 [title] => Dramatično pismo splitskog pomorca Marka Bekavca: Turci su me nevina zatočili, bojim se... [alias] => dramaticno-pismo-splitskog-pomorca-marka-bekavca-turci-su-me-nevina-zatocili-s-ubojicama-i-teroristima-bojim-se-1481926 [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ja, Marko Bekavac, zapovjednik broda ‘Phoenician - M‘, pod punom odgovornošću tvrdim da sam uhićen nevin i stavljen u pritvor u Ankari s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge i sličnima...

Dio je to dramatičnog pisma koje je kap. Marko Bekavac (1963.), zatočeni splitski pomorac, poslao bratu Jozi Bekavcu iz zatvora u turskoj Ankari, gdje već gotovo sedam mjeseci čeka rasplet vrlo čudnog slučaja pronalaska droge. A prvo sudsko ročište trebalo bi se dogoditi tek u lipnju. Dosad, naime, nije održano nijedno.

---

---

Ročište 10. lipnja

Možda ste već i čuli o čemu se radi. Čovjek je kapetan duge plovidbe, na moru je praktički čitav život i nikada nije imao problema, a kamoli da bi se našao u središtu kokainske afere i to po zapovjednoj odgovornosti. Govorimo o svakidašnjim obiteljskim ljudima - i kap. Marku i bratu mu Jozi - pa nije neobično da se teško snalaze u svemu što proživljavaju. Osobito pomorčeva supruga i dvoje djece.

- A što da vam kažem, pokušavamo se nekako održati na površini. Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti. Pogođen je vrlo i utučen. Zasad nema većih zdravstvenih problema, ali kaže da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju doživljava.

Čami u zatvoru s kriminalcima, ubojicama, teroristima. Noću sluša urlike drugih zatvorenika, neki mu prilaze i savjetuju da pređe na islam...

---

image

Scan pisma kapetan Bekavac

///
---

---

image

Scan pisma kapetan Bekavac

///
---

Prvo sudsko ročište održat će se 10. lipnja. Supruga i djeca nastojat će ga otići posjetiti. Nadam se da ćemo mu uspjeti organizirati adekvatnu odvjetničku pomoć. Kompaniju nije previše briga, a odvjetnici koji su mu već dolazili u zatvor kažu da će ga sve koštati barem 100.000 eura i tko zna kada će sve završiti - kaže nam Jozo Bekavac.

Brat mu je - napominje - u jednom od kratkih i neredovitih razgovora rekao da mu je turski zapovjednik policajac kazao kako je žrtva namještaljke i da je u upao u klopku.

Uglavnom, kap. Bekavac se na ‘Phoenician - M‘, turski brod za prijevoz sipkih tereta, dug 180 metara i nosivosti 34.000 tona, koji plovi pod panamskom zastavom, jesenas ukrcao prvi put. Uz posredništvo agencije Team Ship Crew iz Hamburga. Agentica mu je bila - ako je obitelj ispravno shvatila - izvjesna Kristin Kruger. Kapetanov brat Jozo veli da se agencija ne želi previše miješati u slučaj.

---

image

Kapetan Marko Bekavac

Privatni Album/
---

Evo još detalja iz kapetanova pisma. Pisano je rukom iz zatvora i poslano poštom. Nije ni čudo da ima nejasnih dijelova. Jozo veli da mu je dosad stiglo preko 150 stranica:

‘Ovo je protest protiv tzv. pravde i prava u Turskoj, stoga zahtijevam prekid procesa kao nevažećeg i neregularnog. Ja trebam odvjetnika koji će štititi moje interese, a ne samo interese kompanije. Odvjetnici i osiguravatelji, budući da su instruirani i plaćeni od kompanije ‘Iskenderun‘, koja je vlasnik 25 brodova, nisu se bavili bitnim pitanjima i držim ih odgovornima za nastali spor te tražim transfer slučaja u neku od neutralnih država, poput SAD-a, Singapura, Nizozemske, Francuske, Švicarske, Njemačke, Japana ili sličnih zemalja u kojima je pravda jednaka za sve, bez obzira jesu li turski državljani, bogati ili siromašni, bez obzira na vjeru, boju kože... Prema pravu i pravdi, trebali bismo svi biti jednaki... Ovakvu praksu treba zaustaviti. Nemate pravo zadržati nevinog zapovjednika u pritvoru koliko želite, slijedeći samo interese vaših partnera, uglavnom iz Turske‘.

---

image

Jozo Bekavac s fotografijom brata Marka na mobitelu

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Vlasnik broda je turska kompanija Phoenician Shipping LTD, registrirana na Maršalovim Otocima, koja obavlja i brodski management, ali jesenas - kada se sve i odigralo - brodski menadžer bila je tvrtka "Iskenderun Gemi Isletmeciligi", koju kapetan spominje u svojem pismu. Zanimljivo, brod izgrađen 2010. godine već je nekoliko puta mijenjao ime, vlasnika i menadžment.

- Čim se Bekavac ukrcao na brod, odmah je vidio da nešto nije kako treba, da mnoge stvari ne funkcioniraju. Zato je prije ukrcaja tereta u Kolumbiji i tražio od agencije iz Hamburga - koja ga je i poslala na taj brod - službeno, putem e-maila koji posjedujemo, da se na brod postave četiri kamere za nadzor, ali i da se angažiraju zaštitari. Međutim, agencija je to ignorirala - rekla nam je Bekavčeva odvjetnica Jasna Kotarac Jabuka.

Uglavnom, Kolumbijci su na brodu, u tzv. afterpeak spremniku, pronašli oko 420 kilograma kokaina u 14 vreća. Jozo kaže da njegov brat nije imao pojma o svemu:

- Pronašli su je u dnu broda, u teško pristupačnom dijelu tog afterpeak tanka. To nije bilo moguće ubaciti bez znanja nekoga od članova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...

Neobično je što brod nije bio zaustavljen u Kolumbiji, već su ga vlasti pustile da isplovi dalje. Odvjetnica i pomorčev brat, a i sam kapetan u svojemu pismu navode da su Kolumbijci pustili brod na intervenciju turske ambasade u Kolumbiji, budući da mu je Turska bila iduće odredište.

---

image

Jozo Bekavac u razgovoru s našim novinarom

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Bekavac je o kompromitaciji broda i pronalasku droge javio turskim vlastima. A one su u turskoj luci Erdemir poslale policiju na ‘Phoenician - M‘ i u drugom brodskom skladištu pronašli još više od sto kilograma droge. Bekavca i još devetoro članova posade su zatvorili, ostalu desetoricu pustili, a brodu dopustili daljnju plodidbu. Bekavac je bio jedini hrvatski državljanin na bulk carrieru.

- Drogu nisu ni pokazali zapovjedniku broda! Vidio je tek nekakvu sliku - govore Jozo i odvjetnica Kotarac.

Evo kako kap. Bekavac to opisuje svojim riječima u pismu:

‘Lučki terminal Erdemir u Turskoj: ako je droga bila u brodskom skladištu broj dva, niti jedan policijski službenik nije me zvao i pokazao mi drogu, kao zapovjedniku broda. Dakle, ja drogu nisam vidio, tek sam naknadno obaviješten od policijskog službenika, preko mobitela, što se ne uzima kao dokaz. U slučaju da je droga bila u skladištu broj dva, činjenica je da je bila dio tereta. Kompletna skladišta su bila puna i teret iskrcan obalnim dizalicama u lučka postrojenja‘.

---

image

Jozo Bekavac: Drogu su pronašli u dnu broda. To nije bilo moguće ubaciti bez znanja nekoga od članova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...

Tom Dubravec/Cropix
---

Piše i da je na svakom paketiću droge prepoznao naljepnice, odnosno oznake ‘KS SPORT KLUB‘. Radi se o turskom nogometnom klubu, ali još nije poznato je li jedno s drugim i u kakvoj vezi.

‘Nakon toga, nema istrage, nema interesa za drogu, ne zna se tko je odgovoran. Definitivno, velika narko kriminalna organizacija. Iz tog razloga ja se ne osjećam sigurnim pod kontrolom turske policije. Ne reagiraju prema jasnim činjenicama... Kamere nisu instalirane na brodu, e-mail koji sam slao kompaniji s dodatnim upozorenjima, zahtjevom za privatnu sigurnost i četiri ‘portable‘ kamere za nadzor, sve je to ignorirano. A sve je to rečeno i sutkinji koja to odbacuje i šalje me s devet ostalih u pritvor. Deset ih je ostalo na brodu. Tko je sudjelovao u krijumčarenju droge neka preuzme i punu odgovornost, ja sam poslao e-mail još 28. augusta prema kompaniji... jer postoji velika vjerojatnost u krijumčarenje droge‘.

---

image

Jozo Bekavac: Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti

Tom Dubravec/Cropix
---

Obitelj navodi da je prije Bekavčeva angažmana na istom turskom brodu tragično i neobjašnjivo smrtno stradao ruski zapovjednik. Navodno je greškom popio neku otrovnu tekućinu. Teško je još išta tvrditi, ali kapetanov brat - prenoseći zapovjednikove riječi - ističe da su neki Sirijci u Turskoj stvarni vlasnici broda, a Sirijac da je navodno i jedan od ključnih članova posade, bez kojega da bi bilo nemoguće ukrcati drogu u afterpeak spremnik.

- A sve se to odigravalo u kolumbijskoj noći, kada moj brat nije bio u smjeni - veli zdvojni Jozo.

---

image

Jozo Bekavac: Brat mi zasad nema većih zdravstvenih problema, ali kaže da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju doživljava

Tom Dubravec/Cropix
---

Zatočeni splitski kapetan u pismu bratu iznosi neke detalje iz Kolumbije:

‘Charter agent mi je sugerirao da uzmem privatnog detektiva i četiri nadzorne kamere s 24-satnim nadzorom. Svi paketi droge imali su iste oznake, naljepnice. Bilo je 14 vreća od 30 kilograma, ukupno 420 kilograma. Nakon što je droga pronađena u Kolumbiji, u luci Barranguilla, ja kao zapovjednik poslao sam statement, letter of protest, e-mail, prema svim zainteresiranim stranama. Nije mi jasno zašto odmah nije urađena istraga, tko koga štiti i zašto. Proces treba ovdje završiti (u Turskoj, op. a.) i prebaciti ga negdje drugo‘.

---

Sindikat pomoraca: Apeliramo na hrvatske institucije...

"Sindikat pomoraca Hrvatske od početka je upoznat s uhićenjem 10 pomoraca s broda "Phoenician M" u turskoj luci Erdemir, a nakon što je u teretu navodno pronađena određena količina kokaina.

Među uhićenima je i zapovjednik broda koji je hrvatski državljanin, dok su ostali uhićeni članovi posade različitih državljanstava. SPH je u kontaktu s obitelji i odvjetničkom kućom koja zastupa našeg pomorca pred turskim pravosuđem.

Također, o svemu navedenome smo obavijestili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Predstavnik ministarstva je posjetio zapovjednika koji se trenutno nalazi u zatvoru u Ankari. Prema dobivenim informacijama, uvjeti u zatvoru su podnošljivi.

SPH je s navedenim slučajem upoznao i ITF (Međunarodnu federaciju transportnih radnika) te ITF inspektor u Turskoj prati slučaj i spreman je dati potrebnu podršku uhićenim članovima posade.

Nažalost, predmet je još u istražnoj fazi i, dok istraga traje, teško je doći do bilo kakvih informacija.

Smatramo da je ovdje riječ o još jednom eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca, kada se posada zatvara radi činjenice da se nedopušteni teret nalazi na brodu iako oni u stvarnosti nemaju utjecaja ni stvarne kontrole sadržaja tereta, osobito kada je riječ o sipkom teretu kao što je ovdje slučaj.

ITF inspektor i predstavnik SPH će nazočiti prvom sljedećem ročištu kako bi i javno dali podršku uhićenim pomorcima.

U ovom trenutku je najvažnije utjecati na ubrzanje postupka istrage koja traje već skoro šest mjeseci. Presudno je i da pomorci imaju kvalitetnu pravnu zaštitu - odvjetničku kuću jer je teško vjerovati da će se političkim pritiskom prema turskim vlastima uistinu pomoći uhićenim pomorcima.

Ovim putem još jednom apeliramo prema institucijama RH i EU da naprave pritisak i ubrzaju istražni postupak u Turskoj."

---

---

MVEP: Posjetili smo Bekavca u zatvoru

"Odmah po primitku obavijesti o uhićenju kapetana Marka Bekavca, Veleposlanstvo RH u Ankari aktivno se uključilo u slučaj, uspostavilo komunikaciju s odvjetničkim uredom, obitelji te zatvorskim vlastima. Predstavnik Veleposlanstva Repčublike Hrvatske u Ankari u dva navrata je posjetio pritvorenog hrvatskog državljanina, a službeno je zatražen i novi termin za još jedan posjet. Jednako tako, održan je i sastanak sa zatvorskim upraviteljem, te je uspostavljena komunikacija s relevantnim turskim tijelima. Veleposlanstvo nastavlja angažirano pratiti navedeni slučaj te stoji na raspolaganju za nastavak pružanja konzularne i druge pomoći u okviru svoje nadležnosti".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEDAM MJESECI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SEDAM MJESECI... 2 0 8215 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-23 07:36:59 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Tolj/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-23 08:24:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-23 08:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dramatično pismo splitskog pomorca Marka Bekavca: Turci su me nevina zatočili, bojim se... page_title=Dramatično pismo splitskog pomorca Marka Bekavca: Turci su me nevina zatočili, bojim se... [metakey] => Marko Bekavac, Krijumčari dro, Turski zatvor, Zatočeni pomorac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26991141.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26991052.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26991051.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990395.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990569.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990563.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990565.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990575.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990572.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","\/\/\/","\/\/\/","Privatni Album\/","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Psimo kapetana Bekavca pisano je rukom iz zatvora i poslano po\u0161tom.<\/p>","

Scan pisma kapetan Bekavac<\/p>","

Scan pisma kapetan Bekavac<\/p>","

Kapetan Marko Bekavac<\/p>","

Jozo Bekavac s fotografijom brata Marka na mobitelu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Jozo Bekavac u razgovoru s na\u0161im novinarom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Jozo Bekavac: Drogu su prona\u0161li u dnu broda. To nije bilo mogu\u0107e ubaciti bez znanja nekoga od \u010dlanova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...<\/p>","

Jozo Bekavac: Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti<\/p>","

Jozo Bekavac: Brat mi zasad nema ve\u0107ih zdravstvenih problema, ali ka\u017ee da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju do\u017eivljava<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","28:59","43:22","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x799","hd_26991141_1920.jpg":"1920x1080","k_26991141_1280.jpg":"1280x1280","k_26991141_1024.jpg":"1024x1024","k_26991141_640.jpg":"640x640","k_26991141_480.jpg":"480x480","k_26991141_340.jpg":"340x340","k_26991141_220.jpg":"220x220","o_26991141_1280.jpg":"1280x852","o_26991141_1024.jpg":"1024x681","o_26991141_640.jpg":"640x426","o_26991141_480.jpg":"480x319","o_26991141_340.jpg":"340x226","o_26991141_220.jpg":"220x146","h_26991141_1280.jpg":"1280x854","h_26991141_1024.jpg":"1024x683","h_26991141_640.jpg":"640x427","h_26991141_480.jpg":"480x320","h_26991141_340.jpg":"340x227","h_26991141_220.jpg":"220x147","pp_26991141_1280.jpg":"1280x1628","pp_26991141_1024.jpg":"1024x1303","pp_26991141_640.jpg":"640x814","pp_26991141_480.jpg":"480x611","pp_26991141_340.jpg":"340x432","pp_26991141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1157x1640","hd_26991052_1920.jpg":"1920x1080","k_26991052_1280.jpg":"1280x1280","k_26991052_1024.jpg":"1024x1024","k_26991052_640.jpg":"640x640","k_26991052_480.jpg":"480x480","k_26991052_340.jpg":"340x340","k_26991052_220.jpg":"220x220","o_26991052_1280.jpg":"1280x1814","o_26991052_1024.jpg":"1024x1451","o_26991052_640.jpg":"640x907","o_26991052_480.jpg":"480x680","o_26991052_340.jpg":"340x481","o_26991052_220.jpg":"220x311","h_26991052_1280.jpg":"1280x854","h_26991052_1024.jpg":"1024x683","h_26991052_640.jpg":"640x427","h_26991052_480.jpg":"480x320","h_26991052_340.jpg":"340x227","h_26991052_220.jpg":"220x147","pp_26991052_1280.jpg":"1280x1628","pp_26991052_1024.jpg":"1024x1303","pp_26991052_640.jpg":"640x814","pp_26991052_480.jpg":"480x611","pp_26991052_340.jpg":"340x432","pp_26991052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1640x2212","hd_26991051_1920.jpg":"1920x1080","k_26991051_1280.jpg":"1280x1280","k_26991051_1024.jpg":"1024x1024","k_26991051_640.jpg":"640x640","k_26991051_480.jpg":"480x480","k_26991051_340.jpg":"340x340","k_26991051_220.jpg":"220x220","o_26991051_1280.jpg":"1280x1726","o_26991051_1024.jpg":"1024x1381","o_26991051_640.jpg":"640x863","o_26991051_480.jpg":"480x647","o_26991051_340.jpg":"340x458","o_26991051_220.jpg":"220x296","h_26991051_1280.jpg":"1280x854","h_26991051_1024.jpg":"1024x683","h_26991051_640.jpg":"640x427","h_26991051_480.jpg":"480x320","h_26991051_340.jpg":"340x227","h_26991051_220.jpg":"220x147","pp_26991051_1280.jpg":"1280x1628","pp_26991051_1024.jpg":"1024x1303","pp_26991051_640.jpg":"640x814","pp_26991051_480.jpg":"480x611","pp_26991051_340.jpg":"340x432","pp_26991051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1600","hd_26990395_1920.jpg":"1920x1080","k_26990395_1280.jpg":"1280x1280","k_26990395_1024.jpg":"1024x1024","k_26990395_640.jpg":"640x640","k_26990395_480.jpg":"480x480","k_26990395_340.jpg":"340x340","k_26990395_220.jpg":"220x220","o_26990395_1280.jpg":"1280x2844","o_26990395_1024.jpg":"1024x2275","o_26990395_640.jpg":"640x1422","o_26990395_480.jpg":"480x1066","o_26990395_340.jpg":"340x755","o_26990395_220.jpg":"220x488","h_26990395_1280.jpg":"1280x854","h_26990395_1024.jpg":"1024x683","h_26990395_640.jpg":"640x427","h_26990395_480.jpg":"480x320","h_26990395_340.jpg":"340x227","h_26990395_220.jpg":"220x147","pp_26990395_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990395_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990395_640.jpg":"640x814","pp_26990395_480.jpg":"480x611","pp_26990395_340.jpg":"340x432","pp_26990395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990569_1920.jpg":"1920x1080","k_26990569_1280.jpg":"1280x1280","k_26990569_1024.jpg":"1024x1024","k_26990569_640.jpg":"640x640","k_26990569_480.jpg":"480x480","k_26990569_340.jpg":"340x340","k_26990569_220.jpg":"220x220","o_26990569_1280.jpg":"1280x853","o_26990569_1024.jpg":"1024x682","o_26990569_640.jpg":"640x426","o_26990569_480.jpg":"480x320","o_26990569_340.jpg":"340x226","o_26990569_220.jpg":"220x146","h_26990569_1280.jpg":"1280x854","h_26990569_1024.jpg":"1024x683","h_26990569_640.jpg":"640x427","h_26990569_480.jpg":"480x320","h_26990569_340.jpg":"340x227","h_26990569_220.jpg":"220x147","pp_26990569_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990569_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990569_640.jpg":"640x814","pp_26990569_480.jpg":"480x611","pp_26990569_340.jpg":"340x432","pp_26990569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990563_1920.jpg":"1920x1080","k_26990563_1280.jpg":"1280x1280","k_26990563_1024.jpg":"1024x1024","k_26990563_640.jpg":"640x640","k_26990563_480.jpg":"480x480","k_26990563_340.jpg":"340x340","k_26990563_220.jpg":"220x220","o_26990563_1280.jpg":"1280x853","o_26990563_1024.jpg":"1024x682","o_26990563_640.jpg":"640x426","o_26990563_480.jpg":"480x320","o_26990563_340.jpg":"340x226","o_26990563_220.jpg":"220x146","h_26990563_1280.jpg":"1280x854","h_26990563_1024.jpg":"1024x683","h_26990563_640.jpg":"640x427","h_26990563_480.jpg":"480x320","h_26990563_340.jpg":"340x227","h_26990563_220.jpg":"220x147","pp_26990563_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990563_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990563_640.jpg":"640x814","pp_26990563_480.jpg":"480x611","pp_26990563_340.jpg":"340x432","pp_26990563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990565_1920.jpg":"1920x1080","k_26990565_1280.jpg":"1280x1280","k_26990565_1024.jpg":"1024x1024","k_26990565_640.jpg":"640x640","k_26990565_480.jpg":"480x480","k_26990565_340.jpg":"340x340","k_26990565_220.jpg":"220x220","o_26990565_1280.jpg":"1280x853","o_26990565_1024.jpg":"1024x682","o_26990565_640.jpg":"640x426","o_26990565_480.jpg":"480x320","o_26990565_340.jpg":"340x226","o_26990565_220.jpg":"220x146","h_26990565_1280.jpg":"1280x854","h_26990565_1024.jpg":"1024x683","h_26990565_640.jpg":"640x427","h_26990565_480.jpg":"480x320","h_26990565_340.jpg":"340x227","h_26990565_220.jpg":"220x147","pp_26990565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990565_640.jpg":"640x814","pp_26990565_480.jpg":"480x611","pp_26990565_340.jpg":"340x432","pp_26990565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990575_1920.jpg":"1920x1080","k_26990575_1280.jpg":"1280x1280","k_26990575_1024.jpg":"1024x1024","k_26990575_640.jpg":"640x640","k_26990575_480.jpg":"480x480","k_26990575_340.jpg":"340x340","k_26990575_220.jpg":"220x220","o_26990575_1280.jpg":"1280x853","o_26990575_1024.jpg":"1024x682","o_26990575_640.jpg":"640x426","o_26990575_480.jpg":"480x320","o_26990575_340.jpg":"340x226","o_26990575_220.jpg":"220x146","h_26990575_1280.jpg":"1280x854","h_26990575_1024.jpg":"1024x683","h_26990575_640.jpg":"640x427","h_26990575_480.jpg":"480x320","h_26990575_340.jpg":"340x227","h_26990575_220.jpg":"220x147","pp_26990575_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990575_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990575_640.jpg":"640x814","pp_26990575_480.jpg":"480x611","pp_26990575_340.jpg":"340x432","pp_26990575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990572_1920.jpg":"1920x1080","k_26990572_1280.jpg":"1280x1280","k_26990572_1024.jpg":"1024x1024","k_26990572_640.jpg":"640x640","k_26990572_480.jpg":"480x480","k_26990572_340.jpg":"340x340","k_26990572_220.jpg":"220x220","o_26990572_1280.jpg":"1280x853","o_26990572_1024.jpg":"1024x682","o_26990572_640.jpg":"640x426","o_26990572_480.jpg":"480x320","o_26990572_340.jpg":"340x226","o_26990572_220.jpg":"220x146","h_26990572_1280.jpg":"1280x854","h_26990572_1024.jpg":"1024x683","h_26990572_640.jpg":"640x427","h_26990572_480.jpg":"480x320","h_26990572_340.jpg":"340x227","h_26990572_220.jpg":"220x147","pp_26990572_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990572_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990572_640.jpg":"640x814","pp_26990572_480.jpg":"480x611","pp_26990572_340.jpg":"340x432","pp_26990572_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7979157 Threads: 3 Questions: 1658561488 Slow queries: 4931450 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111970993 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/dramaticno-pismo-splitskog-pomorca-marka-bekavca-turci-su-me-nevina-zatocili-s-ubojicama-i-teroristima-bojim-se-1481926-1382986 [printLink] => /om/vijesti/dramaticno-pismo-splitskog-pomorca-marka-bekavca-turci-su-me-nevina-zatocili-s-ubojicama-i-teroristima-bojim-se-1481926-1382986?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 256019 [name] => marko bekavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-bekavac [link] => /tag/marko-bekavac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756487 [name] => Krijumčari dro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 21:47:36 [main_article_id] => 0 [alias] => krijumcari-dro [link] => /tag/krijumcari-dro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756488 [name] => Turski zatvor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 21:47:36 [main_article_id] => 0 [alias] => turski-zatvor [link] => /tag/turski-zatvor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 756489 [name] => Zatočeni pomorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-22 21:47:37 [main_article_id] => 0 [alias] => zatoceni-pomorac [link] => /tag/zatoceni-pomorac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEDAM MJESECI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dramatično pismo splitskog pomorca Marka Bekavca: Turci su me nevina zatočili, bojim se... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-16-16-34-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26991141.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Psimo kapetana Bekavca pisano je rukom iz zatvora i poslano poštom.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26991141.jpg [title] =>

Psimo kapetana Bekavca pisano je rukom iz zatvora i poslano poštom.

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26991052.jpg [title] =>

Scan pisma kapetan Bekavac

/// ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26991051.jpg [title] =>

Scan pisma kapetan Bekavac

/// ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990395.jpg [title] =>

Kapetan Marko Bekavac

Privatni Album/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990569.jpg [title] =>

Jozo Bekavac s fotografijom brata Marka na mobitelu

 

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990563.jpg [title] =>

Jozo Bekavac u razgovoru s našim novinarom

 

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990565.jpg [title] =>

Jozo Bekavac: Drogu su pronašli u dnu broda. To nije bilo moguće ubaciti bez znanja nekoga od članova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990575.jpg [title] =>

Jozo Bekavac: Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990572.jpg [title] =>

Jozo Bekavac: Brat mi zasad nema većih zdravstvenih problema, ali kaže da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju doživljava

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ja, Marko Bekavac, zapovjednik broda ‘Phoenician - M‘, pod punom odgovornošću tvrdim da sam uhićen nevin i stavljen u pritvor u Ankari s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge i sličnima...

Dio je to dramatičnog pisma koje je kap. Marko Bekavac (1963.), zatočeni splitski pomorac, poslao bratu Jozi Bekavcu iz zatvora u turskoj Ankari, gdje već gotovo sedam mjeseci čeka rasplet vrlo čudnog slučaja pronalaska droge. A prvo sudsko ročište trebalo bi se dogoditi tek u lipnju. Dosad, naime, nije održano nijedno.

---

---

Ročište 10. lipnja

Možda ste već i čuli o čemu se radi. Čovjek je kapetan duge plovidbe, na moru je praktički čitav život i nikada nije imao problema, a kamoli da bi se našao u središtu kokainske afere i to po zapovjednoj odgovornosti. Govorimo o svakidašnjim obiteljskim ljudima - i kap. Marku i bratu mu Jozi - pa nije neobično da se teško snalaze u svemu što proživljavaju. Osobito pomorčeva supruga i dvoje djece.

- A što da vam kažem, pokušavamo se nekako održati na površini. Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti. Pogođen je vrlo i utučen. Zasad nema većih zdravstvenih problema, ali kaže da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju doživljava.

Čami u zatvoru s kriminalcima, ubojicama, teroristima. Noću sluša urlike drugih zatvorenika, neki mu prilaze i savjetuju da pređe na islam...

---

image

Scan pisma kapetan Bekavac

///
---

---

image

Scan pisma kapetan Bekavac

///
---

Prvo sudsko ročište održat će se 10. lipnja. Supruga i djeca nastojat će ga otići posjetiti. Nadam se da ćemo mu uspjeti organizirati adekvatnu odvjetničku pomoć. Kompaniju nije previše briga, a odvjetnici koji su mu već dolazili u zatvor kažu da će ga sve koštati barem 100.000 eura i tko zna kada će sve završiti - kaže nam Jozo Bekavac.

Brat mu je - napominje - u jednom od kratkih i neredovitih razgovora rekao da mu je turski zapovjednik policajac kazao kako je žrtva namještaljke i da je u upao u klopku.

Uglavnom, kap. Bekavac se na ‘Phoenician - M‘, turski brod za prijevoz sipkih tereta, dug 180 metara i nosivosti 34.000 tona, koji plovi pod panamskom zastavom, jesenas ukrcao prvi put. Uz posredništvo agencije Team Ship Crew iz Hamburga. Agentica mu je bila - ako je obitelj ispravno shvatila - izvjesna Kristin Kruger. Kapetanov brat Jozo veli da se agencija ne želi previše miješati u slučaj.

---

image

Kapetan Marko Bekavac

Privatni Album/
---

Evo još detalja iz kapetanova pisma. Pisano je rukom iz zatvora i poslano poštom. Nije ni čudo da ima nejasnih dijelova. Jozo veli da mu je dosad stiglo preko 150 stranica:

‘Ovo je protest protiv tzv. pravde i prava u Turskoj, stoga zahtijevam prekid procesa kao nevažećeg i neregularnog. Ja trebam odvjetnika koji će štititi moje interese, a ne samo interese kompanije. Odvjetnici i osiguravatelji, budući da su instruirani i plaćeni od kompanije ‘Iskenderun‘, koja je vlasnik 25 brodova, nisu se bavili bitnim pitanjima i držim ih odgovornima za nastali spor te tražim transfer slučaja u neku od neutralnih država, poput SAD-a, Singapura, Nizozemske, Francuske, Švicarske, Njemačke, Japana ili sličnih zemalja u kojima je pravda jednaka za sve, bez obzira jesu li turski državljani, bogati ili siromašni, bez obzira na vjeru, boju kože... Prema pravu i pravdi, trebali bismo svi biti jednaki... Ovakvu praksu treba zaustaviti. Nemate pravo zadržati nevinog zapovjednika u pritvoru koliko želite, slijedeći samo interese vaših partnera, uglavnom iz Turske‘.

---

image

Jozo Bekavac s fotografijom brata Marka na mobitelu

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Vlasnik broda je turska kompanija Phoenician Shipping LTD, registrirana na Maršalovim Otocima, koja obavlja i brodski management, ali jesenas - kada se sve i odigralo - brodski menadžer bila je tvrtka "Iskenderun Gemi Isletmeciligi", koju kapetan spominje u svojem pismu. Zanimljivo, brod izgrađen 2010. godine već je nekoliko puta mijenjao ime, vlasnika i menadžment.

- Čim se Bekavac ukrcao na brod, odmah je vidio da nešto nije kako treba, da mnoge stvari ne funkcioniraju. Zato je prije ukrcaja tereta u Kolumbiji i tražio od agencije iz Hamburga - koja ga je i poslala na taj brod - službeno, putem e-maila koji posjedujemo, da se na brod postave četiri kamere za nadzor, ali i da se angažiraju zaštitari. Međutim, agencija je to ignorirala - rekla nam je Bekavčeva odvjetnica Jasna Kotarac Jabuka.

Uglavnom, Kolumbijci su na brodu, u tzv. afterpeak spremniku, pronašli oko 420 kilograma kokaina u 14 vreća. Jozo kaže da njegov brat nije imao pojma o svemu:

- Pronašli su je u dnu broda, u teško pristupačnom dijelu tog afterpeak tanka. To nije bilo moguće ubaciti bez znanja nekoga od članova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...

Neobično je što brod nije bio zaustavljen u Kolumbiji, već su ga vlasti pustile da isplovi dalje. Odvjetnica i pomorčev brat, a i sam kapetan u svojemu pismu navode da su Kolumbijci pustili brod na intervenciju turske ambasade u Kolumbiji, budući da mu je Turska bila iduće odredište.

---

image

Jozo Bekavac u razgovoru s našim novinarom

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Bekavac je o kompromitaciji broda i pronalasku droge javio turskim vlastima. A one su u turskoj luci Erdemir poslale policiju na ‘Phoenician - M‘ i u drugom brodskom skladištu pronašli još više od sto kilograma droge. Bekavca i još devetoro članova posade su zatvorili, ostalu desetoricu pustili, a brodu dopustili daljnju plodidbu. Bekavac je bio jedini hrvatski državljanin na bulk carrieru.

- Drogu nisu ni pokazali zapovjedniku broda! Vidio je tek nekakvu sliku - govore Jozo i odvjetnica Kotarac.

Evo kako kap. Bekavac to opisuje svojim riječima u pismu:

‘Lučki terminal Erdemir u Turskoj: ako je droga bila u brodskom skladištu broj dva, niti jedan policijski službenik nije me zvao i pokazao mi drogu, kao zapovjedniku broda. Dakle, ja drogu nisam vidio, tek sam naknadno obaviješten od policijskog službenika, preko mobitela, što se ne uzima kao dokaz. U slučaju da je droga bila u skladištu broj dva, činjenica je da je bila dio tereta. Kompletna skladišta su bila puna i teret iskrcan obalnim dizalicama u lučka postrojenja‘.

---

image

Jozo Bekavac: Drogu su pronašli u dnu broda. To nije bilo moguće ubaciti bez znanja nekoga od članova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...

Tom Dubravec/Cropix
---

Piše i da je na svakom paketiću droge prepoznao naljepnice, odnosno oznake ‘KS SPORT KLUB‘. Radi se o turskom nogometnom klubu, ali još nije poznato je li jedno s drugim i u kakvoj vezi.

‘Nakon toga, nema istrage, nema interesa za drogu, ne zna se tko je odgovoran. Definitivno, velika narko kriminalna organizacija. Iz tog razloga ja se ne osjećam sigurnim pod kontrolom turske policije. Ne reagiraju prema jasnim činjenicama... Kamere nisu instalirane na brodu, e-mail koji sam slao kompaniji s dodatnim upozorenjima, zahtjevom za privatnu sigurnost i četiri ‘portable‘ kamere za nadzor, sve je to ignorirano. A sve je to rečeno i sutkinji koja to odbacuje i šalje me s devet ostalih u pritvor. Deset ih je ostalo na brodu. Tko je sudjelovao u krijumčarenju droge neka preuzme i punu odgovornost, ja sam poslao e-mail još 28. augusta prema kompaniji... jer postoji velika vjerojatnost u krijumčarenje droge‘.

---

image

Jozo Bekavac: Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti

Tom Dubravec/Cropix
---

Obitelj navodi da je prije Bekavčeva angažmana na istom turskom brodu tragično i neobjašnjivo smrtno stradao ruski zapovjednik. Navodno je greškom popio neku otrovnu tekućinu. Teško je još išta tvrditi, ali kapetanov brat - prenoseći zapovjednikove riječi - ističe da su neki Sirijci u Turskoj stvarni vlasnici broda, a Sirijac da je navodno i jedan od ključnih članova posade, bez kojega da bi bilo nemoguće ukrcati drogu u afterpeak spremnik.

- A sve se to odigravalo u kolumbijskoj noći, kada moj brat nije bio u smjeni - veli zdvojni Jozo.

---

image

Jozo Bekavac: Brat mi zasad nema većih zdravstvenih problema, ali kaže da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju doživljava

Tom Dubravec/Cropix
---

Zatočeni splitski kapetan u pismu bratu iznosi neke detalje iz Kolumbije:

‘Charter agent mi je sugerirao da uzmem privatnog detektiva i četiri nadzorne kamere s 24-satnim nadzorom. Svi paketi droge imali su iste oznake, naljepnice. Bilo je 14 vreća od 30 kilograma, ukupno 420 kilograma. Nakon što je droga pronađena u Kolumbiji, u luci Barranguilla, ja kao zapovjednik poslao sam statement, letter of protest, e-mail, prema svim zainteresiranim stranama. Nije mi jasno zašto odmah nije urađena istraga, tko koga štiti i zašto. Proces treba ovdje završiti (u Turskoj, op. a.) i prebaciti ga negdje drugo‘.

---

Sindikat pomoraca: Apeliramo na hrvatske institucije...

"Sindikat pomoraca Hrvatske od početka je upoznat s uhićenjem 10 pomoraca s broda "Phoenician M" u turskoj luci Erdemir, a nakon što je u teretu navodno pronađena određena količina kokaina.

Među uhićenima je i zapovjednik broda koji je hrvatski državljanin, dok su ostali uhićeni članovi posade različitih državljanstava. SPH je u kontaktu s obitelji i odvjetničkom kućom koja zastupa našeg pomorca pred turskim pravosuđem.

Također, o svemu navedenome smo obavijestili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Predstavnik ministarstva je posjetio zapovjednika koji se trenutno nalazi u zatvoru u Ankari. Prema dobivenim informacijama, uvjeti u zatvoru su podnošljivi.

SPH je s navedenim slučajem upoznao i ITF (Međunarodnu federaciju transportnih radnika) te ITF inspektor u Turskoj prati slučaj i spreman je dati potrebnu podršku uhićenim članovima posade.

Nažalost, predmet je još u istražnoj fazi i, dok istraga traje, teško je doći do bilo kakvih informacija.

Smatramo da je ovdje riječ o još jednom eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca, kada se posada zatvara radi činjenice da se nedopušteni teret nalazi na brodu iako oni u stvarnosti nemaju utjecaja ni stvarne kontrole sadržaja tereta, osobito kada je riječ o sipkom teretu kao što je ovdje slučaj.

ITF inspektor i predstavnik SPH će nazočiti prvom sljedećem ročištu kako bi i javno dali podršku uhićenim pomorcima.

U ovom trenutku je najvažnije utjecati na ubrzanje postupka istrage koja traje već skoro šest mjeseci. Presudno je i da pomorci imaju kvalitetnu pravnu zaštitu - odvjetničku kuću jer je teško vjerovati da će se političkim pritiskom prema turskim vlastima uistinu pomoći uhićenim pomorcima.

Ovim putem još jednom apeliramo prema institucijama RH i EU da naprave pritisak i ubrzaju istražni postupak u Turskoj."

---

---

MVEP: Posjetili smo Bekavca u zatvoru

"Odmah po primitku obavijesti o uhićenju kapetana Marka Bekavca, Veleposlanstvo RH u Ankari aktivno se uključilo u slučaj, uspostavilo komunikaciju s odvjetničkim uredom, obitelji te zatvorskim vlastima. Predstavnik Veleposlanstva Repčublike Hrvatske u Ankari u dva navrata je posjetio pritvorenog hrvatskog državljanina, a službeno je zatražen i novi termin za još jedan posjet. Jednako tako, održan je i sastanak sa zatvorskim upraviteljem, te je uspostavljena komunikacija s relevantnim turskim tijelima. Veleposlanstvo nastavlja angažirano pratiti navedeni slučaj te stoji na raspolaganju za nastavak pružanja konzularne i druge pomoći u okviru svoje nadležnosti".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album /// /// Privatni Album/ Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Privatni album

Psimo kapetana Bekavca pisano je rukom iz zatvora i poslano poštom.

///

Scan pisma kapetan Bekavac

///

Scan pisma kapetan Bekavac

Privatni Album/

Kapetan Marko Bekavac

Tom Dubravec/Cropix

Jozo Bekavac s fotografijom brata Marka na mobitelu

 

Tom Dubravec/Cropix

Jozo Bekavac u razgovoru s našim novinarom

 

Tom Dubravec/Cropix

Jozo Bekavac: Drogu su pronašli u dnu broda. To nije bilo moguće ubaciti bez znanja nekoga od članova posade. Treba iznutra skinuti poklopac s 30 vijaka! Namjestili su mu...

Tom Dubravec/Cropix

Jozo Bekavac: Brat me nazove povremeno, kada mu dozvole turske vlasti

Tom Dubravec/Cropix

Jozo Bekavac: Brat mi zasad nema većih zdravstvenih problema, ali kaže da ga ubija neizvjesnost i nepravda koju doživljava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/dramaticno-pismo-splitskog-pomorca-marka-bekavca-turci-su-me-nevina-zatocili-s-ubojicama-i-teroristima-bojim-se-1481926-1382986 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=794c1bd51070b8f4981627317d82b199f2f2f118 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dramati%C4%8Dno+pismo+splitskog+pomorca+Marka+Bekavca%3A+Turci+su+me+nevina+zato%C4%8Dili%2C+bojim+se...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fdramaticno-pismo-splitskog-pomorca-marka-bekavca-turci-su-me-nevina-zatocili-s-ubojicama-i-teroristima-bojim-se-1481926-1382986 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fdramaticno-pismo-splitskog-pomorca-marka-bekavca-turci-su-me-nevina-zatocili-s-ubojicama-i-teroristima-bojim-se-1481926-1382986 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEDAM MJESECI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

SEDAM MJESECI...Dramatično pismo splitskog pomorca Marka Bekavca: Turci su me nevina zatočili, bojim se...

Piše Damir Tolj/SD
23. travnja 2024. - 10:24

Ja, Marko Bekavac, zapovjednik broda ‘Phoenician - M‘, pod punom odgovornošću tvrdim da sam uhićen nevin i stavljen u pritvor u Ankari s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge i sličnima...

Dio je to dramatičnog pisma koje je kap. Marko Bekavac (1963.), zatočeni splitski pomorac, poslao bratu Jozi Bekavcu iz zatvora u turskoj Ankari, gdje već gotovo sedam mjeseci čeka rasplet vrlo čudnog slučaja pronalaska droge. A prvo sudsko ročište trebalo bi se dogoditi tek u lipnju. Dosad, naime, nije održano nijedno.

17. svibanj 2024 18:16